Dankzij de vele stranden, zeearmen en ligging aan de Noordzee, kun je in Zeeland allerlei watersporten beoefenen. Windsurfen, duiken, kitesurfen, zeilen en waterskiën zijn daarvan bekende voorbeelden. Zeeland heeft daarnaast ook goede mogelijkheden voor golfsurfen. Deze boardsport wordt in Europa vooral geassocieerd met de Atlantische Oceaankusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. De Zeeuwse Noordzeekust kent echter ook diverse aantrekkelijke surfspots.

afbeelding Pixabay

Golfsurfen in Nederland

Het vinden van een watersport locatie in ons land gaat net zo gemakkelijk als het online vergelijken van verzekeraars, kredietverstrekkers, energieleveranciers en internetproviders. Maar golfsurfen is hier nog relatief nieuw en pas de laatste tien jaar populair geworden. De Nederlandse kust werd lange tijd beschouwd als ongeschikt. En het is natuurlijk ook zo dat de surfomstandigheden op de veel stranden niet optimaal zijn. Golven van twintig meter, zoals in het Portugese Nazaré, zul je hier tevergeefs vinden. Die trotseer je natuurlijk ook niet zo maar. Toch vinden surfliefhebbers een prima alternatief in de kustwateren van Zeeland.

Afbeelding Pixabay

Brouwersdam

De sportstranden van de Brouwersdam liggen bij Renesse op Schouwen-Duiveland. Op het binnenwater van de Brouwersdam wordt veel gewindsurft. De Noordzeekant is vooral in trek bij golf- en kitesurfers. Er staat namelijk vaak wind en er zijn veel golven. Dat maakt de Brouwersdam een van de populairste plekken voor golfsurfen in Zeeland. Vooral bij een noordenwind kun je hier incidenteel surfen op golven van twee meter of hoger. De wind moet dan wel een kracht van minstens vijf Beaufort hebben. Maar ook bij matige wind uit noordelijke richtingen worden golven van één meter vaak gehaald.

Domburg

Domburg op Walcheren geldt eveneens als een van de betere Zeeuwse spots voor golfsurfen. Deze plek heeft vaal veel behoorlijke golven. Vergeleken met de surflocaties bij Renesse zijn deze over het algemeen wel wat lager. De golven in Domburg bereiken desondanks soms hoogtes van meer dan anderhalve meter. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de getijden, windrichting en vooral de windkracht. Ook bij minder gunstige omstandigheden is de zee hier aantrekkelijk voor beginnende surfers. Golfhoogtes van een halve meter zijn eerder regel dan uitzondering.

Afbeelding Pixabay

Westkapelle

Niet ver van Domburg vind je Westkapelle. Het wordt als golfsurflocatie daarom vaak in één adem genoemd met Domburg. Westkapelle ligt een paar kilometer zuidelijker en is het meest westelijke punt van Walcheren. Het strandgedeelte tussen Westkapelle en Domburg staat bekend om zijn snelle, holle golven. Deze zijn bij alle windrichtingen aantrekkelijk om op te surfen, maar de beste omstandigheden vind je hier wanneer de wind uit het oosten of noorden waait. Net als in Domburg hebben de golven vaak een hoogte van een halve meter of meer. Bij harde wind zijn er uitschieters tot ruim boven de anderhalve meter.

Ergo; om deze tak van watersport te beoefenen zijn verre reizen naar het nuitenland niet nodig!