Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft in samenwerking met het Weverijmuseum Geldrop een eigen theedoek voor Zierikzee ontwikkeld. De theedoek is gemaakt van puur katoen en speciaal geweven in de kleuren zwart en rood van Zierikzee.

Entree Weverijmuseum

De museale machinecollectie van het Weverijmuseum Geldrop bevat meerdere een eeuw of oudere weefgetouwen die nog operationeel zijn en worden bediend door vrijwilligers. Een deel van die vrijwilligers heeft nog gewerkt in de een van de weverijen die Geldrop rijk is geweest. Een ander deel is door voormalige wevers in het vak opgeleid. Dankzij deze aanwezige vakkennis, de liefde voor textiel en het enthousiasme van vele helpende handen worden er nog steeds producten van uitzonderlijk hoge kwaliteit gemaakt.

Ambachtelijke wever aan het werk

Garantie

Door de gebruikte weeftechniek heeft de theedoek een groot absorptievermogen tijdens gebruik en droogt deze snel na wassing. Omdat het Weverijmuseum Geldrop enkel en alleen met (duurzame) kwaliteitsgarens werkt, heeft de theedoek een heel hoge slijtvastheid. Sterker nog wanneer de doek bij normaal gebruik binnen 10 jaar versleten is, mag deze kosteloos worden ingeleverd bij het Weverijmuseum Geldrop voor een nieuw exemplaar naar keuze.

Techniek

De binding (het pellen) van de doek geeft het weefsel een verrassend aspect; de alledaagse theedoek speelt met de lichtinval op het garen en de binding. Hierdoor ontstaan optische kleurschakeringen, wat het doek een levendig uiterlijk geeft. Het Weverijmuseum Geldrop heeft het traditionele pellen een nieuwe en unieke identiteit gegeven door dit effect te versterken en te benadrukken door modern kleurgebruik.

Diverse   ‘gepelde’ theedoeken in verschillende patronen

Inkijkje in de weverij

Het woord ‘pellen’ werd in 1120 al gebruikt voor een bepaald type weefsel. Pellen is een katoenen of  linnen  weefsel met een eenvoudig blokpatroon. De binding (keper 1/3 en 3/1) is afgeleid van  damast en wordt daarom ook wel ‘valse damast’ genoemd. Pellen wordt gebruikt voor tafelkleden, zakdoeken, handdoeken en theedoeken.

Praktisch

De Zierikzeese theedoek is voorzien van twee lussen: één met de naam van de producent het Weverijmuseum Geldrop en één met de naam van het Stadhuismuseum Zierikzee. Met een formaat van ruim 70 x 70 cm kan de theedoek tevens als eenpersoons tafellaken of als servet worden gebruikt. Een leuk geschenk voor vrienden of een prima en exclusief  hebbedingetje voor uzelf!

De theedoek van Zierikzee is exclusief te koop in de shop van het Stadhuismuseum Zierikzee en kost
€ 7,95. Hij wordt geleverd met een wasvoorschrift vanuit de weverij. Met de aankoop steunt u de activiteiten die worden ontwikkeld door het Weverijmuseum Geldrop en het Stadhuismuseum Zierikzee.

De Zierikzeese theedoek

 

 

Er is opnieuw een oplage geweven van 100 exemplaren. Op is op, dus het is niet onverstandig uw theedoek(en) telefonisch of per mail (info@stadhuismuseum.nl) nu te bestellen.

De shop van het Stadhuismuseum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur.