Zeeland was in bezit van de Romeinen en de rijkdom van die tijd wordt regelmatig opgegraven, denk aan Nehalennia en haar rijke tempelschatten. Restanten van 1800 jaar geleden. De herinnering daaraan wordt gekoesterd in Colijnsplaat waar een replica van een tempel aan haar gewijd werd gebouwd.

Replica van de tempel in Colijnsplaat

Replica van de tempel in Colijnsplaat

Toen de Peel nog bestond uit heidevelden, 1000 jaar terug, en je soms een verdwaalde herder tegenkwam. Toen men in Drenthe nog in de oertijd leefde, waren in Zeeland kunst en architectuur, betaald uit de rijkdom waar de provincie vanaf de vroege middeleeuwen over beschikte al gemeengoed.

De Zuiderhavenpoort in Zierikzee

De Zuiderhavenpoort in Zierikzee

 

 

 

 

 

 

 

 

Middelburg en Zierikzee streefden Amsterdam naar de kroon waar het welstand betrof. En dat is overal terug te zien. Zierikzee is alleen maar te bereiken via twee oude stadspoorten. Lopend door Zierikzee klinkt elk kwartier een vrolijk wijsje uit het carillon vanaf het oude stadhuis dat gebouwd werd in 1559.

Tijdens uw wandeling waant u zich terug in de middeleeuwen. Datzelfde geldt voor Middelburg met haar monumentale abdij waarvan haar oorsprong is terug te voeren tot 1150.

Kooplieden van zowel de VOC als de WIC lieten huizen bouwen die konden concurreren met de Amsterdamse grachten. Zij lieten kunstenaars hun huizen verfraaien en schilderijen vervaardigen.

In diezelfde periode stonden in Zeeland helden op als Michiel de Ruyter en de familie Evertsen. Maar ook grote staatslieden, denk aan ‘Vadertje Cats’. Maar ook schilders als Mondriaan en de gebroeders Israëls vonden hier hun draai. Zeeland is het land van waterbouwkundigen en geleerden, schrijvers en muzikanten.

Jacob Cats in Brouwershaven

Jacob Cats in Brouwershaven

Waar in andere provincies deze historische rijkdom om allerlei redenen verdween, bleef deze in Zeeland bewaard. Rotterdam werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd. Datzelfde overkwam, aan het einde van die oorlog ook Zeeuwse steden en dorpen. Daarna werden deze ook nog eens hevig getroffen door de Watersnoodramp.

Rotterdam is een nieuwe, moderne stad geworden. Zeeland is Zeeland gebleven. Hulst is nog steeds de vestingstad die het ooit was. Zierikzee is nog steeds middeleeuws.

Buste van beeldend kunstenaar Marcel Warmerhoven

Buste van beeldend kunstenaar Marcel Warmerhoven

 

 

 

 

 

Nergens in Nederland vindt u zoveel musea zo kort op elkaar. Waar men denkt naar de Randstad te moeten voor kunstenaars van nu, zijn er nog altijd beeldende kunstenaars van naam die niet weg willen uit Zeeland. Zeeland is zuinig op haar verleden en is daar trots op. Die liefde voor cultuur wordt vandaag nog steeds uitgedragen.

 

 

Voor u een extra reden om uitgebreid kennis te maken met deze wonderlijke provincie?