Jarenlang is voor een groot deel van de bevolking het grote culturele verleden van Zeeland onderbelicht gebleven. En dat is jammer.

 

Aan het begin van onze jaartelling bestond Amsterdam niet. Zeeland was in bezit van de Romeinen en de rijkdom van die tijd wordt regelmatig opgegraven, denk aan Nehalennia en haar rijke tempelschatten.

Nehalenniatempel in Colijnsplaat

Nehalenniatempel in Colijnsplaat

Wanneer we het hebben over de Gouden Eeuw wordt er aan Amsterdam gedacht. Als we praten over de VOC wordt er een link gelegd met Hoorn.

Schepen vertrokken vanaf de rede van Texel. En Zeeland dan?

Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuismuseum Zierikzee

Wist u dat ten tijde van de VOC Zierikzee net zo belangrijk was als onze hoofdstad? Wist u dat de Staten van Zeeland instonden voor enorme kunstschatten?

Wist u dat Brouwershaven in belangrijkheid nauwelijks onderdeed voor Zierikzee?

Zeeland heeft grote staatslieden zoals Jacob Cats, zeehelden zoals Michiel de Ruyter en de gebroeders Evertsen voortgebracht. Maar ook schilders als Mondriaan en de gebroeders Israels vonden hier hun draai. Zeeland is het land van waterbouwkundigen en geleerden, schrijvers en muzikanten.

Zeeland koestert haar cultuur. Geen enkele Nederlandse provincie heeft meer musea per oppervlakte dan Zeeland. Grote zoals Stadhuismuseum Zierikzee of het Zeeuws Museum in Middelburg. Er is nauwelijks een uitgebreider stadsarchief te vinden als in Zierikzee.

Geschilderde strandpalen van Inge de Groot

Geschilderde strandpalen van Inge de Groot

Tot nu is Zeeland haar cultuur trouw gebleven en dat uit zich in het werk van grote en kleine kunstenaars.

Kom daarom naar Zeeland om cultuur te snuiven.