In 2013 stond de provincie Zeeland, volgens haar inwoners, op de achtste plaats waar het ging om het aanbod van cultuur. Inmiddels is dat gestegen tot de vierde plaats. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Brand Consultancy.

Universiteit van Amsterdam

We doen het gewoon hartstikke goed volgens onderzoeker Hendrik Beerda. Als je kijkt naar de culturele top-10 van Zeeland, dan valt op dat daar heel sterke merken tussen staan. Die merken worden ook steeds sterker. Bløf en Racoon staan bovenaan. Maar de hele top-10 bestaat uit topmerken.

Top-10

Op deze lijst staat Deltapark Neeltje Jans stevig op de derde plaats. Gevolgd door Concert at Sea, het Watersnoodmuseum, CineCity, Film by the Sea, Het Arsenaal, Stoomtrein Goes-Borsele en het Bevrijdingsfestival.

Opvallend genoeg, het Zeeuws Museum en Zeeland Nazomerfestval vallen buiten de top-10.

Concert at Sea

Concert at Sea

Voor het eerst is niet alleen gekeken, gedurende het onderzoek, naar cultuurmerken. Ook sportmerken werden meegeteld. De Kustmaraton steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar ook het NK Tegenwindfietsen en Skidôme in Terneuzen doen een behoorlijke duit in het zakje.

Beter verkopen

Toch is er nog veel te doen. Musea bijvoorbeeld moeten zich beter profileren. De collecties van het Zeeuws Maritiem MuzEEum of het Stadhuismuseum in Zierikzee worden zowel bij toeristen als bij de inwoners van Zeeland te weinig onder de aandacht gebracht.

Natuurlijk zijn de bezuinigingen op cultureel gebied de laatste jaren van invloed geweest. Desondanks zijn er manieren om zelf meer inkomsten te genereren. Musea moeten actief de boer op. Een idee is om gidsen van de musea, scholen te laten bezoeken om daar hun verhalen te vertellen. En dan niet alleen over de ‘grote helden’ als Michiel de Ruyter, die kennen we wel.

Maar juist wijzen op de indringende verhalen van kleine mensen of gebeurtenissen. Ga in Renesse eens zoeken naar het graf van de 10 van Renesse. Een eindeloze zoektocht. Kleinere musea hebben zoveel toe te voegen aan het cultureel erfgoed en zouden meer bekendheid moeten krijgen. Samenwerking zou een uitkomst kunnen zijn.

Museum de Burghse Schoole

Museum de Burghse Schoole

Breng deze verhalen tot leven. Als dit op een smakelijke en indringende wijze gebeurt, zal er al snel een vorm van herkenning ontstaan die aantrekkingskracht met zich meebrengt.

 

Er is dus nog veel werk te verzetten. Maar een stijging naar een landelijke vierde plaats is al een behoorlijke stap op de goede weg.