In de 9de eeuw werden er burchten gebouwd. Tweehonderd jaar later begonnen Belgische monniken kennis en kunde te verspreiden en leerden ze ons hoe in te polderen.

Nog weer een enige jaren verder leefden we in onze eigen Gouden Eeuw.

Zeeland, rijk aan toonaangevende musea

Rijkdom en armoede wisselden elkaar af. Luctor et Emergo gold steeds weer voor Zeeland. Er stonden schilders, geleerden en grote staatslieden op. Zeeland werd beroemd door haar zeehelden.

De overweldigende grootsheid van Zeeland is terug te vinden in schitterende musea,  prachtige gebouwen en bouwwerken die ons tegen het water moeten beschermen. De Deltawerken.

Traditie en hiearchie blijven bewaard – foto Carel Bruring

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het gebied van innovatie loopt Zeeland voorop. Kijk maar eens naar al het moois dat het water ons oplevert. Zeeuwse Zilte Zaligheden. Maar ook zien we die innovatie terug in de kweek van wieren, of prachtige Zeeuwse wijnen.

Oestersteken foto Marion Golsteijn

Al die grootsheid van Zeeland is terug te vinden in de talloze boeken die over Zeeland zijn uitgegeven.

Boeken over kunstenaars, over de strijd tegen water, drama’s, kookboeken en gebruiken en folklore. Fotoboeken, reisgidsen en boeken over steden en gebouwen. Onze historie is groot en uitgebreid.

Tal van schrijvers die Zeeland als onderwerp kozen, en Zeeuwse schrijvers zijn terug te vinden op de planken van bibliotheken.

Jacob hoedt de kudde van Laban. Olieverfschilderij door François Rijckhals, 1642. (Collectie Zeeuws Museum, aangekocht met steun van Vereniging Rembrandt)

 

 

 

 

Hierbij willen we u kennis laten maken met de uitgebreide boekenschat over onze provincie. Verdiep en verwonder u in en over de geschiedenis van een uitzonderlijke provincie.

Uitgevers en particulieren die een boek met Zeeland als hoofdthema in de aanbieding hebben en hiervoor een extra etalage voor promotie zoeken, kunnen deze hier vinden.

Kennis maken met onze aanbevelingen? Scroll naar  beneden. Klik op te titel onder het betreffende boekomslag en u treft daar alle relevante informatie aan.

Wilt u een of meerdere boeken uit onze lijst bestellen? Dat kan door uw bestelling te plaatsen via ons contactformulier.

De kuipersdochter van Middelburg

De Geuzen-Admiraal van Vlissingen

Bruse Visserijregister

 

De kajak van Zierik en andere verhalen

Via Viane

 

Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw

Franchoys Ryckhals