Op veel plaatsen in Nederland is er kritiek op de energie transitie. Ook zijn er veel protesten tegen de aanleg van windmolenparken. Bij Borssele neemt met het voortouw en laat men zien hoe het ook kan. Een miljoen van de 7,9 miljoen huishoudens, dat is ongeveer 12% wordt straks vanaf hier van groene energie voorzien. Kritiek of niet? Een goede stap.

Foto: Ørsted/Sky Pictures

Gestart met de bouw

Het Deense Ørsted is gestart met de bouw van het windpark Borssele 1+2. De eerste funderingen van dit windpark voor de Zeeuwse kust werden gerealiseerd.

Eerste paal

De eerste monopaal was ook meteen de zwaarste en langste van het windpark, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter. De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter – breder dan een voetbaldoel.

1 miljoen gezinnen

Het windpark Borssele 1+2 wordt 22 kilometer voor de Zeeuwse kust gebouwd. Er worden in totaal 94 monopaalfunderingen gerealiseerd, met dieptes die variëren van 14 tot bijna 40 meter. In april start vervolgens de installatie van de 94 turbines bovenop de palen. De bouw ligt goed op koers om eind dit jaar volledig operationeel te zijn.

Het windpark is goed voor een capaciteit van 752 MW. Deze hoeveelheid groene elektriciteit komt overeen met het gebruik van één miljoen huishoudens.

Windparken bedienen vanuit Vlissingen

North Sea Port heeft in Vlissingen een uitstekende infrastructuur voor windenergie op zee en beschikt over heel wat ervaring bij topbedrijven en kennisinstellingen. Vanuit de onderhoudsbasis in Vlissingen bouwt en onderhoudt Ørsted het windpark Borssele 1+2. Dat betekent voor honderden mensen werkgelegenheid.

 

Grootste windpark op zee van Nederland

De start van de bouw van Borssele 1+2 is een belangrijke mijlpaal voor het windpark. Steven Engels, directeur van Ørsted in Nederland: “Borssele 1+2 is ons eerste windpark op zee in Nederland. Het windpark is ook een belangrijke stap in de ambitieuze groene energietransitie van de Nederlandse overheid. Borssele 1+2 is na realisatie het grootste windpark op zee van Nederland.”

 

Bron: North Sea Port