Hoe goed kennen we Zeeland? Vaak komen we niet veel verder dan het opnoemen van een paar steden. Natuurlijk mosselen en oesters. Maar meestal houdt het daar mee op.

Op deze website willen we u uitgebreid kennis laten maken met deze unieke provincie. Want uniek is Zeeland.

In noordwest Europa valt dat unieke van Zeeland al meteen op. Van Le Havre tot Hamburg is de kust recht. Maar hier is Zeeland al bijzonder. Heel de provincie is door de zee omgeven. Van Domburg tot Philipsland en van Renesse tot Perkpolder, overal grenst het land aan het water. De totale kustlijn is maar liefst 650 km. lang en overal in Zeeland staat u binnen een kwartier aan het open water.

Daarnaast is Zeeland de provincie met het hoogste aantal zon uren in Nederland en in 2016 uitverkozen als de provincie met de schoonste stranden.

Zeeland is Romantisch

Zeeland is Romantisch

Zeeland bestaat uit vijf (schier)eilanden en een stuk land dat aan de noordkust van België grenst. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en verschilt van de andere eilanden. Daardoor is een prachtig natuurlijk decor ontstaan dat elke behoefte kan bevredigen. Steden bezoeken, sporten, cultuur snuiven, musea bezoeken, shoppen of culinair genieten. Het kan allemaal. Zeeland is één groot recreatieparadijs.

Wonen aan de kust heeft iets speciaals. Voor veel mensen een droom die ze koesteren en in Zeeland uit kunnen laten komen. Door er op vakantie te gaan, een (tweede) huis te kopen of er zich voorgoed te vestigen.

Logisch. Het is gezond om aan de kust te wonen. Het strand en de dijken nodigen uit tot sportieve lange wandelingen, fietstochten, watersporten en zwemmen. De zuivere zeelucht is een genoegen om op te snuiven.

Zeeland is uitdagend

Zeeland is uitdagend

Het geweldige en rustgevende leven met haar vrijheid en de nabijheid van de kust heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen uit Nederland, maar ook andere delen van de wereld. Voor veel inwoners van Zeeland heeft het samenleven met de recreanten het gevoel dat ze permanent op vakantie zijn.

Zeeland is over de weg tot in de kleinste plaatsjes goed bereikbaar. Daarnaast is er een goed openbaar vervoernetwerk, zowel per trein als per bus.

Economisch en wetenschappelijk biedt Zeeland veel mogelijkheden. Er is nog ruimte genoeg voor vestiging en zowel de provinciale als de lokale overheid staat open voor nieuwe initiatieven. Uit zeewater kunnen de meest unieke medicijnen worden gemaakt. Veel bedrijven zijn hier gestart met aquacultuur. Daarbij wordt goed samengewerkt met wetenschappers die de mogelijkheden die de zee biedt opsporen.

Het mosseldorp Yerseke is het Cambridge van de provincie. Daar zetelt het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hier wordt het leven in de zee bestudeerd, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Daarnaast is er IMARES, een onderdeel van de Universiteit van Wageningen waar maritiem ecologisch onderzoek wordt verricht zoals aquacultuur, watertechnologie en zeebeleid.

De University College Rooseveld in Middelburg kreeg het predicaat Excellent van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie.

Zeeland is cultureel

Zeeland is cultureel

Ook op cultureel gebied speelt Zeeland een behoorlijk partijtje mee. In 35 musea, verspreid over de eilanden en Zeeuws Vlaanderen kunt u de geschiedenis van Zeeland tot aan het verhaal van de camera’s over de jaren heen ontdekken.

Schilders, schrijvers, cineasten en dichters trekken om inspiratie op te doen naar de Zeeuwse kust.

Ook de organisatoren van grote evenementen ontdekken de mogelijkheden die de provincie biedt. Neem bijvoorbeeld het Concert at Sea op de Brouwersdam of het Zeeland Nazomer Festival, een locatietheater op speciale plaatsen in het landschap.

Zeeland is smakelijk

Zeeland is smakelijk

Natuurlijk bent u bekend met de Zeeuwse mosselen, oesters, alikruiken, venusschelpen en scheermessen. Aan de Oosterschelde zijn bassins gebouwd waar vis, schelpen en algen worden gekweekt. Het zilte gebied dat hier omheen ligt ontwikkelt zich meer en meer tot akkers waar zeegroenten zoals lamsoor en zeekraal worden verbouwd. Het bedrijf Seafarm kweekt Zeeuwse tong.

Natuurlijk kunt u van al deze lekkernijen genieten. Overal in Zeeland vindt u knusse restaurantjes waar u van de heerlijke Zeeuwse Zilte Zaligheden kunt genieten. Er zijn ook een aantal restaurants die kunnen pronken met Michelinsterren. Maar een bezoek aan de wijnboerderij of de zeewierderij mag niet worden overgeslagen.

Kortom, Zeeland heeft veel in de aanbieding en in haar mars. Op deze website willen we u uitgebreid kennis laten maken met de leukste provincie van Nederland.