Dishoek, Westenschouwen, Cadzand, allemaal noemen deze plaatsen in onze provincie zich graag de Riviera aan de Zeeuwse kust. En terecht, overal liggen daar de stranden gericht op het zuiden. Zeeland is de zonnigste provincie van ons land. Qua achterland met haar uitgaansleven, kleine  historische dorpjes, natuur, culinaire hoogstandjes en eigen, typische Zeeuwse producten is de naam niet helemaal misplaatst. Er zijn veel overeenkomsten tussen de Zeeuwse en de Franse Riviera.

Zuid Frankrijk

De echte Riviera ligt echter ruim 1.200 kilometer naar het zuiden. Wat leeft daar, hoe is er de situatie en wat hebben we gezamenlijk? Veel!

Ook daar hebben ze vaak last van het weer. Kleine en grote ergernissen over het toerisme. Ambtenaren en bestuurders die je bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Het lijkt ons leuk om exclusief voor Zalig-Zeeland deze verschillen en overeenkomsten te belichten.

Renee Vonk Hagtingius

Renée Vonk-Hagtingius woont al bijna 30 jaar aan de Côte d’Azur. Voor haar vertrek naar Frankrijk was ze in Nederland voor verschillende uitgevers werkzaam als (sport)journalist. Met een zak vol ervaring besloot ze Nederland te verruilen voor Frankrijk.

Ze werkte daar als journalist en correspondent voor Nederlandse bladen. In 2001 begon ze als uitgever een eigen tijdschrift ‘Côte & Provence’ waarvoor ze niet alleen de naam bedacht, maar ook de redactie voor haar rekening nam. Het werd een toonaangevend magazine voor bezoekers en liefhebbers van Frankrijk. Het blad werd in enkele jaren zo populair dat het voor een éénmansbedrijf te groot werd. Daarom ging ze met een uitgeverij in zee.

Renee Vonk-Hagtingius

Renee Vonk-Hagtingius

Groot of klein?

Na 19 jaar was ‘Côte & Provence’ een blad geworden met een complete redactie, een bedrijfsplan en kwam het onder allerlei invloeden te staan. Voor Renée een reden om te stoppen met het werk voor dit magazine en weer terug te keren naar haar roots. Kleine en gevatte columns schrijven waarbij de nadruk ligt op eenvoudige mensen en gebeurtenissen in haar eigen omgeving, het dagelijks leven in de Provence en aan de Côte d’Azur, eten en drinken en de vermeende belangrijkheid van de Franse ‘Vijfde Macht’, de ambtenaren. Gewoon kleine verhaaltjes van alledag, maar met de kenmerkende knipoog van Renée.

 

Enkele jaren geleden startte ze een eigen website ‘Kijk, Zuid-Frankrijk’. Een leuke, humoristische en informatieve website. Wekelijks plaatst ze hier een artikel waarbij, soms, de tranen je over de wangen rollen om je daarna weer aan het nadenken te zetten of te ontdekken dat de ergernissen van daar ook hier heel herkenbaar zijn. Daarnaast werkt ze weer als vrije journalist en vertaalster.

Ze wil weer boeken schrijven en haar typische Provinciale recepten delen met ons.

Elkaar leren kennen

Als iemand Frankrijk, en dan met name het zuiden van Frankrijk op een prettige manier op papier kan zetten is zij het wel.

Het is ons dan ook een genoegen om samen met Renée onze wereld iets uit te breiden en elkaar van informatie te voorzien. Hopelijk kunt u hier wekelijks net als wij ook zo van haar verhalen en exclusieve Franse recepten genieten.

 

Kunst vieren

Zierikzee heeft zich in de loop van de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echte kunststad. Er zijn tal van kunstenaars neergestreken. Veel van hen exposeren in de talrijk aanwezige galeries. Bekend zijn ook de regelmatig wisselende kunstrouters door de dat.

Maar in Zuid-Frankrijk kunnen ze er ook wat van. Neem Beddington Fine Art in Bargemon in de Var.

∗∗∗∗∗

Verbouwinkje

Bruinisse ligt van voor tot achter open. Het centrum wordt gerevitaliseerd en er komt een nieuw winkelcentrum. Het kost misschien wel 3 miljoen. Geen probleem, als het maar gereed is voor de toeristen komen. Maar in Frankrijk lachen ze en zijn ze niet bang om daar een schepje bovenop te doen.

Neem nu Cannes

∗∗∗∗∗

Olijfolie eindelijk erkenning

Wij Zeeuwen zijn zo trots op onze streekproducten. Natuurlijk van al het goede dat de zee ons geeft, onze Zeeuwse Zilte Zaligheden, maar ook ons Bevelam en kaas wordt beschermd door het Zeker Zeeuws® Cerificaat.

Hoe staat het in Frankrijk?  

∗∗∗∗∗

Verkeerscontrole

Kleine dorpjes in Frankrijk hebben toch wel wat dingen die vergelijkbaar zijn met Zeeland. In de grotere steden vinden we de politie vaak lastig. In de kneuterige, gezellige dorpjes zie je ze nauwelijks. Totdat…

Het  verschil en de overeenkomst?

∗∗∗∗∗

Pensioenperikelen in Frankrijk

Tien jaar maken we ons nu in Nederland al druk over een pensioenakkoord. Echt lukken wil dat niet. Toch schijnt er nu beweging in de zaak te komen. President Macron pakt dat op een doortastender manier aan.

Maak kennis met zijn handelswijze.