Zeeland heeft altijd al een groot aantal kunstenaars voortgebracht of geherbergd. In de Gouden Eeuw profiteerden architecten, beeldhouwers en schilders van de rijkdom die de VOC en de WIC aan steden als Zierikzee en Middelburg leverden. Tal van historische gebouwen getuigen hier heden ten dage nog van.

Twee eeuwen moderner

Ruim twee eeuwen geleden kwam er een trektocht op gang. Veel kunstenaars voelden zich aangetrokken door het ‘Zeeuwse licht’.

Strandmarkering - werk van Inge de Groot

Strandmarkering – werk van Inge de Groot

Johannes Koekkoek, geboren in Veere schilderde voornamelijk zee- en watergezichten. Hij is de stamvader van een groot schildersgeslacht.

In de negentiende en twintigste eeuw was Honfleur in Normandie het trefpunt voor impressionisten. Domburg bleef niet achter. Jan en Charlie Toorop vestigden zich (niet permanent) in Domburg en haalden andere schilders, waaronder Piet Mondriaan, over hier te komen werken. Henk Dijkman maakt naam buiten de provincie.

Bronzen beeld van Nehalennis van Hugo Metsers - Foto Ben Pirard -

Bronzen beeld van Nehalennia van Hugo Metsers – Foto Ben Pirard

Kunstroutes

Ook nu trekt Domburg nog steeds veel kunstenaars. Elk jaar met Pinksteren werken veertig tot vijftig kunstenaars in Domburg tijdens de “Schildersweek”.

Vergeten scooter - Aren Admiraal

Vergeten scooter – Aren Admiraal

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook op andere plaatsen zijn regelmatig kunstmanifestaties. Kunst aan de kust is inmiddels een begrip geworden. Tijdens een wandeling door drie dorpen op Walcheren maakt u kennis met verschillende vormen van beeldende kunst.

Warmenhoven in zijn atelier

Warmenhoven in zijn atelier

 

 

Op deze pagina’s willen we u kennis laten maken met het werk van verschillende kunstenaars. Ontmoet het werk van beeldhouwers als Hugo Metsers, Marcel Warmerdam en Ton Kallen. Geniet van het werk van fotografen als Aren Admiraal en Leen Koper. Of laat uw oog vallen op het bijzondere schilderwerk van o.a. Inge de Groot.

Mistige dag - Foto Leen Koper

Mistige dag – Foto Leen Koper

Ga genieten van Zeeuwse Kunst met een grote K.

Omdat we iedere dag nieuwe kunstenaars ontdekken en ontmoeten zullen deze pagina’s regelmatig worden aangevuld.