De stad Goes (uitgesproken als Hoes) is onmiskenbaar het centrum en de hoofdplaats van de gemeente Goes. Maar niet alleen dat, het is ook centraal gelegen in Zeeland aan de westelijke kant van het schiereiland Zuid-Beveland.
Cijfers
Voor Zeeuwse begrippen is Goes een grote gemeente. Volgens opgave van het CBS bedroeg het aantal inwoners van de gemeente op 1 augustus 2020 38.423, waarvan er 28.260 in de stad woonachtig zijn.
Afgerond is de oppervlakte van de gemeente 10.192 hectare, waarvan 9.258 ha. land en 934 ha. water.
De naam
De naam van de gemeente is afgeleid van de stad Goes. De naam kwam voor het eerst voor in een document uit 976. Daarin kwam de naam Curtagosum voor. Gosa verwijst daarbij naar een water. Het voorvoegsel curta staat voor kort. Het is dus aannemelijk dat hiermee een nederzetting werd aangeduid aan de ‘Korte Gos’, een stroom waaraan Goes zou zijn ontstaan.
De gans in het wapen van Goes is waarschijnlijk een verwijzing naar de grote aantallen wilde ganzen die in de winters op Zuid-Beveland overwinterden.

Het voormalige wapen van Goes – 1817
Wapen
Het wapen van Goes is van oorsprong een middeleeuws stadwapen. Sinds 1817 is het in gebruik als gemeentewapen van Goes. Het is een combinatie van het wapen van Albrecht van Beieren. De hertogen van Beieren waren in de vroege middeleeuwen de graven van Henegouwen, Holland, Zeeland en Friesland. Albrecht verleende omstreeks 1400 stadsrechten aan Goes.
Op het onderste deel van het wapen staat de gans van Zuid-Beveland afgebeeld.

Huidige wapen van Goes
Samenvoegingen
De gemeente Goes is in de loop der jaren ontstaan door samengaan van zelfstandige gemeenten en gemeentelijke herindelingen. Oorspronkelijk bestond dit deel van Zuid-Beveland uit 20 gemeenten en buurtschappen. Op 1 januari 1970 gingen de laatste gemeenten Goes, ’s-Heer Arendskerke, Kattendijke, Kloetinge en Wolphaartsdijk samen verder als gemeente Goes. Het gemeentehuis staat in Goes.
Vanaf de laatste jaren van de vorige eeuw begon Goes weer te groeien. De economie begon aan te trekken en men startte met de bouw van nieuwe wijken. Goes begon haar plaats als regionaal dienstencentrum in te nemen. De stad groeide en werd steeds belangrijker. Op dit moment bestaan er nog plannen om 3.250 woningen in de komende jaren te bouwen.
Rampen
Voor rampen is Gemeente Goes redelijk gespaard gebleven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog troffen zeven bommen Goed en Kloetinge. Een vergissingsbombardement van een Engelse vlieger. Er viel slechts één dodelijk slachtoffer.
Ook de Tweede Wereldoorlog ging, ondanks gevechten om de Sloedam, redelijk schadevrij aan Goed voorbij.
Tijdens de watersnoodramp van 1953 bleef Goes gespaard. De dijken aan de noordkant van de stad konden het water tegenhouden. De dijk bij Kattendijke kon tijdig worden versterkt met zandzakken. Daardoor werd voorkomen dat Goes en het achterliggende deel van Zuid-Beveland in een rampgebied veranderden.
Wolphaartsdijk, Kortgene en Oud-Sabbinge kwamen er minder genadig af, Hier vonden 14 mensen de dood door verdrinking.

Het eerste rijtuig van de personentrein ligt op de goederentrein – foto Door Rob C. Croes Anefo – Publiek domein Wiki
Op 27 oktober 1976 vond in de vroege ochtend en in dichte mist een noodlottig treinongeluk plaats. De machinist van een personentrein miste een rood licht waardoor hij achterop een goederentrein knalde. 7 mensen vonden de dood en nog eens 7 raakten gewond.
Regionaal centrum.
Het belang van de gemeente Goes is niet meer weg te denken. Het centrum is makkelijk bereikbaar. Natuurlijk met de auto, maar ook per trein en andere vormen van openbaar vervoer.
De binnenstad telt tal van winkels, waarbij de lokale winkeliers niet worden weggedrukt door ketenwinkels. De meeste winkelstraten komen uit op de Markt waar aan horecagelegenheden en terrassen geen gebrek is. Goes behoort samen met Middelburg en Sluis tot de grootste winkelsteden van Zeeland.
Op het gebied van medische zorg zijn alle faciliteiten aanwezig, inclusief de hoofdvestiging van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Nederland telt 299 ziekenhuizen. Het ADRZ staat op de 46ste plaats van de kwaliteitslijst met een score van 8,1.
Alle populaire sporten worden wel vertegenwoordigd binnen een vereniging. Van atletiek tot roeien, twee voetbalverenigingen tot hockey en rugby. Alles om gezond te bewegen is aanwezig.
Voor keuzes in goed onderwijs staat Goes klaar. Het basisonderwijs is, met meer dan 10 scholen, te voet bereikbaar in elke wijk en dorp. Daarnaast zijn er vier scholen voor speciaal onderwijs. Middelbaar onderwijs is aan vier scholen te volgen. Ook is er een groot instituut voor beroepsonderwijs.
Cultuur en ontspanning zijn goed vertegenwoordigd. Sinds de opening in 2003 staat theater de Mythe garant voor een afwisselend aanbod op theatergebied. Podium ’t Beest biedt een scala van muziek, theater en film, terwijl DaVinci Cinema elke week de nieuwste films presenteert.
Historisch Museum de Bevelanden geeft u een bijzondere kijk op de geschiedenis van de stad en het schiereiland, terwijl de Stoomtrein Goes – Borsele een wel heel apart avontuur is voor u en uw kinderen
Tenslotte willen we nog even wijzen op de Zeeland Hallen waar regelmatig grote beurzen en evenementen plaats vinden.
Milleniumgemeente
Goes is een millenniumngemeente. Dat houdt in dat het een van de Nederlandse gemeenten is die meedoet aan een landelijke actie om de acht VN doelstellingen op het gebied van milieu te halen. Deze gemeenten zijn te herkennen aan een speciaal bord.
Kortom, de gemeente Goes is een goed uitgeruste gemeente die u alles kan bieden en waar het goed toeven is.
Onderstaand gaan we dieper in op alle 20 voormalige dorpen, woonkerken en gehuchten.
.