Kapelle is een gemeente op Zuid-Beveland. Een typische Zeeuwse gemeente. Van de oppervlakte van 49,6 km². bestaat maar liefst een kwart (12,5 km²) uit water.

De gemeente herbergt ruim 12.700 inwoners. Deze zijn verdeeld over verschillende kernen.

Gemeentegrenzen Kapelle - Google Earth

Gemeentegrenzen Kapelle – Google Earth

Ontstaan

De gemeente is ontstaan na samenvoegingen en herindelingen. Deze begon met de opheffing van Eversdijk in 1816. Eversdijk werd samengevoegd met Schore. In 1941 werd Schore opgeheven. Een deel ging naar Kapelle, het oostelijk deel ging op in Kruiningen.

Tenslotte bestond er ook nog Wemeldinge dat bij de laatste gemeentelijke herindeling werd samengevoegd met Kapelle. Op 1 januari 1970 was de gemeente Kapelle een feit. Vanaf dat moment was het één van de vier gemeenten van Zuid-Beveland. Het gemeentehuis van de gemeente staat in Kapelle.

De fruitteler bij het Gemeentehuis

De fruitteler bij het Gemeentehuis

Gemeente van het jaar

Op maandag 30 mei 2011 ging de vlag uit op het gemeentehuis. De gemeente Kapelle werd verkozen tot ‘Gemeente van het Jaar 2011’.

Naast de titel ‘Gemeente van het Jaar 2011’ werden nog acht categorieprijzen in de wacht gesleept. (Veiligheid, Schoon & Groen, Jeugd & Welzijn, Winkelen, Verkeer & Vervoer, Wonen, Werken & Ondernemen en Dienstverlening). Vooral op het gebied van Wonen (eindcijfer 8,5), Winkelen (eindcijfer 8,5) en Schoon & Groen (eindcijfer 8,2) scoorde de gemeente uitstekend.

Leukste treinstation

De gemeente blijft scoren op verschillende landelijke lijstjes.

Treinreizigers in Zeeland zijn het meest te spreken over station Kapelle-Biezelinge. Dat blijkt uit onderzoek dat voor NS en ProRail is uitgevoerd. Het station kreeg in 2022 een 7,4 van het publiek en wordt gevolgd door Arnemuiden en Krabbendijke met een 7,3.  Het monumentale stationsgebouw is natuurlijk prachtig en komt uit 1864. Afgelopen jaar is het helemaal gerenoveerd aan de buitenzijde en dat wordt gewaardeerd.”

Station Kapelle-Biezelinge Station Kapelle-Biezelinge © Kristian de Winter -PZC

Fruitteelt

Fruitbomen zijn niet meer weg te denken in Zeeland. Met name in Zuid-Beveland sieren ze het landschap. En vooral in het voorjaar. Zeeland heeft per oppervlakte de meeste fruitteelt van heel Nederland. Meer dan 4.000 hectare boomgaarden. Appels, peren, zwarte bessen, pruimen en kersen doen het goed op de Zeeuwse klei. Al eeuwenlang is Zeeland bezig met de teelt van fruit. En ook met de verbetering van de rassen. Ze deden dit in een eigen proefstation. Populaire appelrassen zoals Elstar en Jonagold hebben hun kwaliteit te danken aan het onderzoek van het proefstation voor de fruitteelt in Wilhelminadorp.

Alles over de fruitteelt is te vinden in het leuke fruitteeltmuseum.

Beroemde Kapellenaren.

In de loop der jaren heeft de wieg van beroemde Zeeuwen in Kapelle gestaan. Wij noemen bijvoorbeeld:

Annie M.G. Schmidt – Kapelle

Jo de Roo – Schore

 

Deze pagina zal verder worden aangevuld. Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente.

Wetenswaardigheden over de verschillende kernen vindt u hieronder.

Biezelinge

Kapelle

Schore

Wemeldinge