Wapen van Kamperland

Wapen van Kamperland

Kamperland is een dorp op het eiland Noord-Beveland. Het telt ongeveer 2050 inwoners. Daarmee is het het grootste dorp in de gemeente Noord-Beveland.

De plaats stond vroeger bekend als Campen. In 976 werd hier al melding van gemaakt. Deze naam is afgeleid van het Latijnse campus, wat ‘veld’ of ‘omheind veld’ betekent.

In 1170 wordt Campen als zelfstandige parochie genoemd. Het moet in die tijd een belangrijke rol hebben gespeeld. Veere op Walcheren werd vroeger Kampvere genoemd.

Het fietsveer bij Kamperland © Evelyne Scheijbeler

Het fietsveer bij Kamperland © Evelyne Scheijbeler

 In de 16de eeuw teisterden twee stormvloeden; de Sint Felixvloed in 1530 en de Allerheiligenvloed in 1532, Noord-Beveland. Grote overstromingen waren het gevolg en Campen verdween in zee.

Vanaf 1598 begon met Noord-Beveland weer langzaam in te polderen.

Op 23 december 1694 en 19 april 1696 kregen de ambachtsheren van Geersdijk en Wissenkerke en Oud- en Nieuw Campen het octrooi voor de bedijking van een aantal schorren ten westen van het eiland. In 1658 was deze bedijking compleet. De polder werd vernoemd naar het oude dorp en heerlijkheid Campen en kreeg de naam De Camperlandpolder. Het westelijk deel van de polder behorende tot de heerlijkheid Campen werd later de Oud-Campenpolder genoemd. Het oostelijke deel behoorde tot de heerlijkheid Wissenkerke en kreeg de naam Nieuw-Wissenkerkepolder.

Op de plaats van het oude Campen werd begonnen met de bouw van het huidige Kamperland. In tegenstelling tot andere plaatsen op Noord-Beveland, zoals Colijnsplaat, Geersdijk of Wissenkerke, werd Kamperland niet planmatig aangelegd. Op basis van de behoefte werd de Veerweg aan allebei de kanten volgebouwd en ontstonden zijstraten. Hierdoor ontbreekt de rechthoekige structuur die zo kenmerkend is voor de andere Noord-Bevelandse gemeenten en is er een heerlijk ‘rommelig’ dorp ontstaan.

Kamperland

Kamperland

De watersnoodramp van 1953 was veroorzaakte grote schade in de omgeving van Kamperland. Het duurde dan ook lange tijd voor deze was hersteld. Gelukkig bleef Kamperland voor wat betreft slachtoffers gespaard.

Na de sluiting van de Zandkreekdam in 1960 en de Veerse Gatdam in 1961 ligt Kamperland aan het Veerse Meer. De ooit verdwenen veerdienst Kamperland – Veere is min of meer in ere hersteld. Van mei tot september is de pont weer in de vaart. Hoewel, het is meer een toeristische attractie, alleen voor wandelaars en fietsers.

Kamperland was van oorsprong een landbouw gemeente. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een ideale toeristengemeente waar iedereen welkom is en iets naar zijn zin kan vinden. Opvallend is de grote variëteit en aantal aan winkels in het gezellige centrum.

Altijd een warm welkom in Kamperland

Altijd een warm welkom in Kamperland – © www.staatspareltjes.nl

 

Kamperland is een ideale verblijfplaats voor watersporters en strandgenieters. Een behoorlijk aantal bungalowparken en campings bieden een uitstekende accommodatie aan de veeleisende vakantieganger.

De Kamperlandse Duinen zijn een prachtig wandelgebied en het brede Noordzeestrand ligt aan een van de schoonste zeekusten van Nederland.

Het strand bij Kamperland

Het strand bij Kamperland

 

In en aan het nabijgelegen Veerse Meer kan men uitstekend zwemmen, zonnen, zeilen en surfen zonder daarbij geplaagd te worden door invloeden van eb en vloed.

De wereldberoemde Oosterschelde stormvloedkering ligt op nauwelijks vijf minuten rijden. Een bezoek aan deze spectaculaire waterkering is zeker een verplichting voor bezoekers van Zeeland. Op het naastgelegen ex-werkeiland Neeltje Jans krijgt u uitleg over het waarom en het hoe van de Deltawerken.

Voor kinderen is het waterpark op Neeltje Jans helemaal een feest. De waterglijbaan, de waterspeelplaatsen het walvispaviljoen zijn maar een paar voorbeelden waarin ze zich kunnen uitleven. En dan laten we het aandoenlijke zeehondenpaviljoen nog even buiten beschouwing.

Het gezellige centrum van Kamperland

Het gezellige centrum van Kamperland

Kamperland is een leuke gemeente, vooral gericht op vakantiegangers. In het centrum vindt u tal van winkels, variërend van modezaak tot viswinkel en van chocolaterie tot supermarkt. Fijnproevers en smulpapen kunnen hun hart ophalen in een aantal goede restaurants en de terrassen zijn meer dan uitnodigend.

In Kamperland zijn twee basisscholen, er is een apotheekhoudende huisartsenpraktijk met twee artsen en een zelfstandige huisarts.

U kunt verblijven in een aantal bungalow parken of, als u per boot uw vakantie viert, alle faciliteiten zijn aanwezig in het watersportparadijs aan het Veerse Meer.

Wij willen u wijzen op een paar bezienswaardigheden. Ga eens kijken in de Kerk. Het eerste kerkgebouw voor de Gereformeerde Kerk werd in 1865-1866 gebouwd op de hoek van de Veerweg en de Van Heestraat. Maar na drie jaar bleek dit gebouw al te klein en op 8 augustus 1869 werd een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen. Deze kerk stond op de plaats van de huidige kerk ‘De Ark’. In de oude kerk zetelt nu het VVV kantoor.

In 1923 werd deze tweede kerk gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe, nog steeds in gebruik zijnde kerkgebouw.

Leven en gezelligheid tijdens de vrijmarkt

Leven en gezelligheid tijdens de vrijmarkt

De inwoners van Kamperland vormen een hechte gemeenschap. Dat is terug te vinden in het aantal verenigingen in het dorp. Voor de jeugd is er SIK Jeugdactiviteiten. De gymnastiekvereniging Volharding en de voetbalvereniging De Bevelanders.

Naast de Oranjevereniging Kamperland is vooral de ondernemersvereniging Kamperland van groot belang voor het dorp. Ze leggen verbindingen tussen de economische kern van het dorp en verschillende plaatselijke verenigingen. Zij trachten verschillende activiteiten op elkaar aan te laten sluiten, daarbij de bewoners te betrekken om iedereen, inwoners en toeristen optimaal te kunnen laten genieten van al het goeds Kamperland te bieden heeft.

 

Een goed voorbeeld hiervan is de jaarlijkse vrijmarkt in augustus. Nee, geen commerciële toeristenmarkt of een braderie. Het zijn de inwoners zelf die een heuse rommelmarkt organiseren en waar, verdeeld over het hele centrum, via bijna 100 kramen spulletjes voor een prik van eigenaar veranderen. Vaak zelfs met een verhaal.

Hoe heette ze toch?

Hoe heette ze toch?

Zoals de tuinman uit Kamperland die een baan kreeg aangeboden op een landgoed in Utrecht. Samen met zijn vrouw verhuisde hij naar de Domstad om een nieuw leven op te bouwen. Maar vrouwlief weigerde haar klederdracht in te ruilen voor stadse kleding. Jarenlang was zij een bezienswaardigheid.

Hoewel wij haar naam niet konden achterhalen, stond een schilderij en een buste van haar te koop in Kamperland.

 

 

 

 

 

Dorst gekregen van de wandeling en het inkopen? Ga dan even bijkomen in Brasserie Amabel. Deze voormalige en in onbruik geraakte hervormde kerk is omgetoverd tot een moderne familiebrasserie waar de sfeer van vroeger nog helemaal is bewaard. Altijd goed voor een kop koffie overdag of een perfecte maaltijd later.

Brasserie Amabel

Brasserie Amabel

 

 

 

 

 

 

 

En ben je toch in Kamperland, dan mag een bezoek aan de Brouwerij Emelisse zeker niet ontbreken. Het is de enige brouwerij in Zeeland waar nog op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen. Neen, geen ordinair pilsje, maar ook zware bieren zoals abdijbier.

 

Brouwerij Emelisse

Brouwerij Emelisse

 

 

Eet smakelijk en drink ze in Kamperland