Wapen Kortgene

Wapen Kortgene

Kortgene, in het Zeeuws uitgesproken als Kortjeen, is een stadje en een voormalige gemeente op het eiland Noord-Beveland. Het aantal inwoners van Kortgene bedraagt ongeveer 1.850.

In de archieven komt Kortgene voor het eerst als parochie voor in 1247. In 1413 kreeg Kortgene van Jonkheer Philips van Borssele stadrechten. Zoals het een echte stad betaamt, begon men onmiddellijk met het bouwen van een kerk. Maar het noodlot sloeg toe.

Een jaar later ging de kerk in aanbouw, samen met het kleine stadje in vlammen op.

Gemeente Kortgene – omstreeks 1290

Gemeente Kortgene – omstreeks 1290

 

Men begon meteen met de herbouw van Kortgene en een periode van redelijke welvaart brak aan. Helaas, door de stormvloeden van 1530, de Sint-Felixvloed, en twee jaar later opnieuw werd Noord-Beveland volledig overstroomd. Vrijwel alle verbouwing werd verwoest. Alleen de kerktorens van Kortgene en Wissenkerke bleven behouden.

Ruim 150 jaar later, toen het oude Kortgene binnen de dijken en de polder weer droog lag, bleek de toren nagenoeg onbeschadigd. Er werd in 1684 een nieuw schip aan de toren aangebouwd. Vlak bij de haven en het kerkgebouw werd een nieuw Kortgene geboren. Het stadje kreeg als enige plaats op Noord-Beveland opnieuw stadsrechten. Kortgene had echter geen zitting in de Staten van Zeeland. Om die reden bleef het de naam smalstad houden.

De kerk van Kortgene

De kerk van Kortgene

 

Restauraties aan de kerk werden uitgevoerd in 1754 en de laatste in 1955. De kerk, de Nicolaaskerk is het oudste monument van Noord-Beveland. In de toren hangt een klok die de naam ‘Suzanne’ draagt. Deze klok uit 1661 met een gewicht van ruim 900 kg. werd door admiraal Cornelis Tromp in 1674 buitgemaakt. De klok was geroofd van eilandje Noirmoutier bij Frankrijk. Tromp schonk de klok aan Kortgene.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942, werd de klok door de Duitsers weg gehaald om te worden omgesmolten. Het schip waarop Suzanne werd vervoerd zonk echter op het IJsselmeer. Na de oorlog werd de klok door een toeval ontdekt en opgevist. Ze werd terug gebracht naar Kortgene en opnieuw in de toren gehangen.

Suzanne uit Noirmoutier

Suzanne uit Noirmoutier

 

Nergens was de invloed van buitenaf zo sterk merkbaar als in Kortgene. Aan het begin van de 20ste eeuw namen de handel en het verkeer toe. Dit had een gunstige invloed op de veerdienst naar Wolphaartsdijk.

De inwoners van Kortgene waren veel “vrijer” van geloof dan de andere inwoners van Noord-Beveland. De jeugd mocht dansen in cafés en er was jaarlijks een kermis. Dit voedde de sfeer van wrevel en concurrentie tussen Kortgene en de andere Noord-Bevelandse dorpen.

De watersnoodramp van 1953 ging niet ongemerkt voorbij aan Kortgene. De dijken begaven het weer eens. De natuurramp was noodlottig. Als gevolg van de ramp verloren 49 mensen het leven in dit kleine stadje.

Kortgene onder water in 1953

Kortgene onder water in 1953

 

Rond 1930 laaide de oude discussie weer op. Bestuurlijke hereniging. In het begin van de 20ste eeuw was Kortgene nog fel tegenstander van eenwording met Wissenkerke en Colijnsplaat. Maar tijdens de bezetting in 1941 zag Kortgene een mogelijkheid. Gezien haar ligging vervulde het stadje een centrumfunctie. Het bestuur zag daar de voordelen wel van in.

In dat jaar werden Colijnsplaat en Kats bij Kortgene gevoegd. Wissenkerke bleef zelfstandig. Lang heeft Kortgene niet geprofiteerd als de gemeentelijke zetel van de drie plaatsen. In 1995 werden de gemeenten Kortgene en Wissenkerke samen gevoegd en gingen op in de gemeente Noord-Beveland.

Kortgene beschikt oven een moderne apotheekhoudende huisartsenpraktijk en een openbare basisschool, de Zuidvliet.

In Kortgene vindt u goede winkel- en uitgangsmogelijkheden. Deze zijn vooral gecentraliseerd in de Kaaistraat en de Hoofdstraat. Tussen de tien goede restaurants bevindt zich zelfs een restaurant dat door Michelin is onderscheiden met een BIB Gourmand: De Korenbeurs.

Delta Marina Kortgene

Door de gunstige ligging aan het Veerse Meer is Kortgene uitgesproken populair onder watersporters. De camping, bungalowparken en de jachthaven maken van het stadje in de vakantiemaanden een levendig en gezellig plaatsje om te vertoeven. Door het hele jaar zijn er wel speciale dingen te beleven in Kortgene. Zo zijn er de wedstrijden “ringrijden” en de kermis.

Wakeboarding, een sensationele sport

Wakeboarding, een sensationele sport

 

Vooral druk bezocht is de jaarlijkse wedstrijd om de Europese Wakeboard Cup, de zogenoemde Zembla Wakeboard Battle. Deze wedstrijden zijn voor iedereen gratis toegankelijk en de wakeboard battle is tevens de finale van de Low Lands Wakeboard Tour waaraan deelnemers uit heel de wereld deelnemen. Naast de ‘crème de la crème’ zijn er aparte categorieën voor dames en jongeren.

Een gezellige en levendige vakantie plannen? Denk dan aan Kortgene!

Topfoto – grasdrogerij © Evelyne Scheijbeler