Wapen van Oosterland

Wapen van Oosterland

 

Oosterland is een klein dorp en maakt onderdeel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland. Oosterland telt 2319 inwoners. Een dorp met een heel eigen sfeer, prachtig weergegeven door Maja Tijsen, Luister hier.

In 1816 werd Sirjansland aan Oosterland toegevoegd. Tot 1991 was Oosterland een zelfstandige gemeente. Daarna ging het op in Duiveland. In 1997 werden alle gemeenten op het eiland samengevoegd tot de gemeente Schouwen-Duiveland.

Het monumentale Oosterland behoort tot de grootste dorpen van Schouwen-Duiveland en er bestaat relatief veel bedrijvigheid.

Oosterland kon ontstaan nadat de slikken aan de oostelijke kant van het toenmalige eiland Duiveland in 1353 en 1354 werden ingedijkt. De nieuwe polder werd aanvankelijk “Oesterniewelant in Duveland” genoemd. Maar al snel werd de naam ingekort tot Oesterland, later Oosterland. Bij de bedijking werd de kreek, de Marevliet, afgedamd en de resten hiervan staan tegenwoordig bekend als De Geule.

Torenplein van Oosterland

Torenplein van Oosterland

Van de oorspronkelijke kerk, gewijd aan Judocus werden de toren met het zadeldak en het schip omstreeks 1400 gebouwd. Het koor volgde rond 1500. Het schip werd door een brand verwoest in 1612. Na die brand staat de toren los van de kerk.

Ten zuidoosten van Oosterland werden de resten van een kasteel aangetroffen. Door de R.O.B. (Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) werden in 1958 de overblijfselen van het ‘Huis tot Oostersteyn’ blootgelegd. Deze opgravingen gaven een mooi en compleet voorbeeld van een versterkt huis uit de 14de eeuw.

Het slot bestond uit een ouder huis, gebouwd in ca. 1360. Daaromheen was een nieuwer huis gebouwd in de 16de eeuw. Het slot heeft toebehoord aan de ambachtsheer van Oosterland, baron C. Schimmelpenninck van der Oye.

Het hoofdgebouw met buitenmuren met een dikte van ca. 90 cm. bevatte een ronde toren en rechthoekige vertrekken. De afmetingen van de voorburcht bedroegen 53 x 14 meter en hiervan waren de muren ca. 50 cm. dik.

Van het slot bestaan geen bovengrondse resten meer. Wel zijn de fundamenten onder het maaiveld nog aanwezig.

 

Impressie van het slot door Perry van der Elst

Impressie van het slot door Perry van der Elst

Suzanne Maria Lonque werd in 1699 geboren in Middelburg. Zij was de dochter van een legerofficier en trouwde met Johan Nicolaasz. Cau, de burgemeester van Zierikzee en heer van Domburg. Op haar 21ste jaar overleed haar man, haar met twee dochtertjes achterlatend. Kort daarop overleden ook haar dochtertjes. Quirina in 1722 en Maria Magdalena in 1727. De weduwe was welgesteld. Zo had zij het riante burgerweeshuis in Zierikzee en de buitenplaats Heerenhof aan de rand van Oosterland ter beschikking. In deze oases van relatieve luxe heeft zij een afgezonderd leven geleid.

Toch verloor ze het contact met de buitenwereld niet. In 1754 liet zij aan de Sint-Joostdijk een gasthuis bouwen. Dit hofje werd ingericht voor armlastige mensen. In het midden van dit complex staat een fraaie fronton met daarin de wapens van de families Lonques en Cau. Het gasthuis werd in april 1945 flink beschadigd bij een zwaar bombardement. Maar het gebouw is in oude luister hersteld. In de voortuin staat een beeldje van de stichtster van het gasthuis.

 

Het gasthuis van Oosterland

Het gasthuis van Oosterland

Oosterland onderscheid zich van de dorpen in de omgeving. Op de eerste plaats komt dit door de kerktoren met het zadeldak. Dit is de enige toren in zijn soort in Zeeland.

Oosterland ademt altijd nog een wat deftige sfeer uit. Dit is te danken aan de villa’s met fraaie tuinen die u tegenkomt bij het binnenrijden van het dorp. Daarnaast staat er aan de Molendijk, die zich als een lint door het dorp slingert, een adellijke molen. Die mag gerust zo worden genoemd. Deze molen was lang het bezit van de ambachtsheren. Ook was de familie Schimmelpenninck van der Oye eigenaar van de molen. Wellicht heeft daarom de molen de mooiste baard van alle molens in Zeeland. Sommige onderdelen zijn zelfs verguld met daarop de wapens van de heerlijkheden Oosterland en Sirjansland.

 

Oude Molen van Oosterland

Oude Molen van Oosterland – © www.staatspareltjes.nl

Het dorp valt vooral op door de jeugdigheid van haar bevolking. Er wonen veel kinderrijke jonge gezinnen. De kern telt 365 kinderen in de leeftijdsgroep tussen 4 en 12 jaar. Zij kunnen kiezen uit twee basisscholen; de openbare basisschool De Oosterburcht of de ds. Johan Bogermanschool, een school op reformatorische basis.

Voor medische zorg kunt u terecht bij huisartsenpraktijk Oosterland waar drie huisartsen paraat zijn om u te helpen. Het is tevens een apotheekhoudende praktijk.

In het dorp zijn een aantal winkels en een supermarkt. Hierdoor bestaat de mogelijkheid alle boodschappen in het eigen dorp te doen.

Er zijn een aantal restaurants, waaronder Neffen d’Eule en het Chinese restaurant de Wok van Zeeland.

 

Het vroegere gemeentehuis van Oosterland

Het vroegere gemeentehuis van Oosterland

Vakantievierders kunnen terecht op mini-camping ‘De Welblok’. Deze nieuwe en rustige familiecamping ligt tussen Bruinisse en Oosterland. Een ideale plek om te genieten van de heerlijke Zeeuwse natuur (kijk hier) of als uitvalsbasis om Schouwen-Duiveland verder te ontdekken.

Geruisloos geweld

Geruisloos geweld

Als u er op de fiets op uit trekt en langs de N59 naar het zuiden rijdt (richting Bruinisse) kijk dan niet gek op als u plotseling een F104 Starfighter jachtvliegtuig geruisloos op ziet stijgen. Voor de eigenaar van een autodemontagebedrijf leek het een leuk idee om deze oude straaljager, een van de eerste in dienst van onze luchtmacht als markeringspunt en wegwijzer, op te knappen langs de weg te plaatsen

Oosterland heet u welkom.