Het oude wapen van Elkerzee

Het oude wapen van Elkerzee

Wie kent Elkerzee nog? De kleine buurtschap die tegenwoordig nog slechts een tiental huizen telt. Vroeger was het een volwaardig dorp met een kerk, een school en winkels. De plaats wordt voor het eerst gemeld in 1156 als Hildchereshe. De naam ontwikkelde zich via Elegarsee en Elcherzee tot Elkerzee. De naam had betrekking op een water (ee) van ene Hildcher of Helcker.

Toch is Elkerzee de moeder van Scharendijke.De kerk van Elkerzee, een zaalkerk uit 1741, werd tijdens de Watersnood zo zwaar beschadigd dat besloten werd het gebouw te slopen. De terp waarop de kerk was gebouwd is nog duidelijk aanwezig.

Tot 1961 was Elkerzee een zelfstandige gemeente. In dat jaar ging het dorp op in de gemeente Middenschouwen. De herindeling bleek een grote klap te zijn voor Elkerzee. Scharendijke was voordien niet meer dan een buurtschap, maar nu een relatief nieuw dorp, werd aangewezen als groeikern. Veel voorzieningen zoals de kerk en de school werden verplaatst naar Scharendijke. Elkerzee bleef ontzield achter.

Scharendijke, een levendig dorp

Scharendijke, een levendig dorp

Scharendijke, of zoals de Zeeuwen het noemen Schaerendieke is dus over de rug van Elkerzee uitgegroeid tot een dorp van ongeveer 1300 inwoners. Tot 1997 was het het bestuurscentrum van de gemeente Middenschouwen.

Het oude buurtschap ontstond in de 15de eeuw aan een schaardijk, een dijk aan een diepe vloedgeul waar geen slikken voor lagen. Hier woonden voornamelijk landarbeiders en dijkwerkers.

De ontwikkeling van Scharendijke kwam pas rond 1910 op gang. Rond die tijd werd het haventje Kloosternol aangelegd. Aanvankelijk werd dit haventje gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten, waaronder de op Schouwen-Duiveland veel verbouwde meekrap.

Bethlehemkerk van Scharendijke

Bethlehemkerk van Scharendijke

Na de Watersnood en het verdwijnen van de oude kerk in Elkerzee, werd in Scharendijke een nieuwe kerk gebouwd. Deze kreeg de naam Bethlehemkerk, zo genoemd naar het middeleeuwse klooster.

Prent van het vroegere klooster

Prent van het vroegere klooster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het betreft hier een Cisterciënzer nonnenklooster. Dit klooster bestond al als monnikenklooster in 1156 en behoorde bij de Benedictijnerabdij van Echternach. Later, de datum is niet bekend, werd het een nonnenklooster en kwam het onder de leiding van de Cisterciënzerabdij Ter Doest in Vlaanderen.

De laatste abdis van het klooster was Antonia Pieters van Sevenhove. In 1572 zouden de nonnen zijn gevlucht voor de plunderingen van de Watergeuzen die het kasteel zouden hebben geplunderd en verwoest.

Na het gereedkomen van de Brouwersdam in 1972 kwam de ontwikkeling van Scharendijke in een stroomversnelling. Het dorp werd een groot watersportcentrum. Dat trok tal van nieuwe inwoners. De Noordzeestranden en het Grevelingenmeer liggen op loopafstand.

Moderne duiksteigers

Moderne duiksteigers

Scharendijke kreeg het predicaat “uitstekend” voor zeilers, surfers en duikers. Daarbij worden duikgebieden als “het Koepeltje”, “Scharendijkse haven” en “Nieuwe Kerkweg” als meest ideale duiklocaties van Nederland gezien. Voor een impressie, kijk hier:

Het oude haventje Kloosternol groeide uit tot de moderne jachthaven van Scharendijke. Vrijwel alle vaste ligplaatsen zijn bezet. Toch is er voldoende plaats voor passanten.

De nieuwe jachthaven

De nieuwe jachthaven

Een aanzienlijk deel van Scharendijke wordt ingenomen door vakantiewoningen. Voor vakantiegangers is er keus te over.

Het dorp heeft een gezellige dorpsstraat met verschillende restaurants en leuke winkeltjes voor uw boodschappen en er is een geldautomaat.

Van hieruit bent u in een kwartiertje aan het Noordzeestrand om te genieten van lange wandelingen.

In de onmiddellijke omgeving zijn tal van campings en op korte afstand bevinden zich drie bungalowparkenKenmerkend voor Scharendijke zijn de muraltmuurtjes boven aan de dijk. Deze muurtjes waren en zijn een goedkope oplossing voor het verhogen van de dijken. Het is een nagenoeg ononderbroken reeks van betonmuurtjes van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse. De muraltmuurtjes zijn gecombineerd met zogenoemde trapjes en spijkerglooiing.

muraltmuurtjes

muraltmuurtjes

Even buiten het dorp, wandelend in de richting van het oude Elkerzee, vindt u de oude korenmolen “De Lelie” die gebouwd is in 1886.

Bij deze molen is een fraai ingericht winkeltje waar u terecht kunt voor ouderwetse, gezonde en smakelijke ingrediënten voor uw bakkunsten.

Scharendijke is de ideale uitvalsbasis voor uw ontdekking van het aan toerisme rijke aanbod op de Kop van Schouwen. Regelmatig wordt er een zandsculpturen festival gehouden.

Het is één van de dorpen aan de Schouwse kust waar jaarlijks een Straô wordt gehouden. In Scharendijke is dat op de twee zaterdag in maart.

zandsculturen

zandsculpturen

Maar laten we u niet langer lekker maken. Ga naar Scharendijke en ontdek het zelf.