Uit de laatste herindeling van de gemeenten in Zeeland in 1997 ontstond de gemeente Middelburg. Er ontstond een totaal ander gemeentelijk landschap.

Herindeling

Eigenlijk begon die al in 1816 toen Brigdamme haar zelfstandigheid verloor. Datzelfde overkwam Kleverskerke in 1857 toen dit dorp bij Arnemuiden werd gevoegd. Later, op 1 juli 1966 werden Nieuw en Sint Joosland en Sint Laurens delen van Middelburg.

Op 1 januari 1997 ging Arnemuiden dezelfde richting in en ontstond de gemeente Middelburg zoals we die nu kennen.

De beroemde getijdenklok in Arnemuiden

Inwoners

Middelburg bestaat nu drie woonplaatsen, zes wijken en 24 buurten. Totaal telt de gemeente 48.544 inwoners (Bron CBS 2019). Ze vormen samen 22.966 huishoudens. De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 1.740 adressen per km².

Oppervlakte

De gemeente Middelburg beslaat een oppervlakte van 5.304 ha. Daarvan is 4.842 land. De overige 462 ha. is water. Er kan dus in de gemeente uitgebreid genoten worden van diverse takken van watersport.

Middelburg heeft een aantal gezellige havens

Economie

De economie van de gemeente Middelburg floreert. Totaal zijn er 3.475 bedrijfsvestigingen geregistreerd. Deze zijn verdeeld over zeven sectoren:

Bedrijventerrein Mortiere

  • Landbouw, bosbouw en visserij;
  • Nijverheid en energie;
  • Handel en horeca;
  • Vervoer, communicatie en informatie;
  • Financiële diensten en onroerend goed;
  • Zakelijke dienstverlening;
  • Cultuur, recreatie en overige diensten.

 

Vitale stad

In tegenstelling tot bijna alle middelgrote centrumgebieden buiten de randstad verdiend de gemeente Middelburg een grote ster. Tot de, noem het maar middelgrote winkelsteden in Zeeland, behoren alleen Middelburg en Goes. In het landelijke rijtje staat Middelburg, na Hoofddorp, Amstelveen, Hoorn en Alphen aan den Rijn, op een verdienstelijke vijfde plaats.

Alles aanwezig voor een gezellige dag winkelen

 

 

 

 

Bij de beoordelingen, uitgevoerd door Adviebureau Goudappel Coffeng, betreffende de vitaliteit, werd gekeken naar historisch karakter, leegstand, parkeren, winkelaanbod- en diversiteit en vergrijzing.

Terwijl in veel provinciesteden het winkelaanbod gestaag slinkt, bloeit de detailhandel in de historische gemeente Middelburg. Het winkelaanbod in Middelburg bleef de afgelopen tien jaar stabiel volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Wonen in Middelburg

Middelburg is een aantrekkelijke stad om in te wonen. Of het nu in de historische binnenstad of in de nieuwe wijken is. In Middelburg zijn allerlei soorten woningen te vinden: van een monumentenpand aan een gracht tot een waterwoning in de nieuwbouwwijk Veersepoort.

Waterwoning Veerspoort

 

Zorg en onderwijs

De school Algemene Basisschool MIddelburg is met 552 leerlingen de grootste vestiging voor primair onderwijs in Middelburg. Het gemiddeld aantal leerlingen per schoolvestiging in het basisonderwijs in de woonplaats Middelburg is 225. In de gemeente Middelburg is het gemiddelde 214 leerlingen per vestiging. Voor alle scholen in Nederland is het gemiddelde 209 leerlingen.

Daarnaast zijn er nog een groot aantal basisscholen op speciale – religieuze grondslag. De algemene resultaten zijn goed. Van de groep acht leerlingen stroomt 56% door naar Havo-VWO.

Voor voortgezet onderwijs kunnen leerlingen o.a,. terecht op het Calvijn College en Scaldis.

Voor meer vrije geesten is er de Vereniging voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs.

Er zijn twee uitmuntende scholen voor voortgezet onderwijs en de hogeschool  University of Applied Sciences en ten slotte de University College Roosevelt waar ze na drie jaar studeren  een Bachelor of Arts- of Science diploma van de Universiteit Utrecht kunnen behalen.

Er zijn dus opleidingsmogelijkheden genoeg in de Gemeente Middelburg.

Gezondheidszorg, prima op orde

 

 

Op dit moment zijn er binnen de ZorgKaart Nederland 334 zorgaanbieders in de gemeente Middelburg bekend. Het gemiddelde cijfer van deze zorgaanbieders is 8,4, ruim boven het Nederlands gemiddelde.

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland en gemeente zetel, is een plaats in Nederland waar veel vergelijkbare gemeenten jaloers op zijn en die veel mogelijkheden biedt aan mensen die overwegen te verhuizen om de drukke Randstad te ontlopen of een (andere) baan zoeken.

 

Onderstaand laten we u uitgebreider kennismaken met de stad en de dorpen.

Arnemuiden

Brigdamme

Kleverskerke