Terneuzen of Neuzen, zoals het vaak wordt genoemd, is de middelste van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. In de stad Terneuzen is het bestuurscentrum van de gemeente gevestigd. Hier staat uiteraard ook het gemeentehuis.

Het stadhuis van Terneuzen

Centrum van de gemeente

Het gemeentehuis is ontworpen door Jaap Berend Bakema. Er is wel nagedacht over het gebouw. Van ontwerp  in 1963 tot oplevering in 1972- zit maar liefst een periode van negen jaar.

De bouwstijl van Bakema wordt gerekend tot het brutalisme. Rond een kern met liften, toiletten en installaties waaieren de verschillende verdiepingen het raadhuis uit. Een spiraalvormige route rond de kern eindigt op het dakterras. Terneuzen heeft met dit gebouw haat verbondenheid met de moderne tijd bewezen.

Overigens, Terneuzen is een behoorlijke stad met haar 25.482 inwoners (2018). Het is daarmee de grootste stad van Zeeuws-Vlaanderen en de vierde stad van Zeeland.

Het totaal van het aantal inwoners van de hele gemeente bedraagt 54.589 (2019). De gemeente bestrijkt een oppervlakte van 317,8 km².

Het gemeentewapen van Terneuzen

 

Herindeling

Voorafgaand aan de totstandkoming van Terneuzen vonden de nodige gemeentefusies plaats.

Terneuzen, dat tot 1938 ook wel Neuzen of Ter Neuzen werd genoemd werd in 1970 samengevoegd met Biervliet, Hoek en Zaamslag.

In dat zelfde jaar gingen Philippine en Westdorpe op in Sas van Gent.

Koewacht, Overslag en Zuiddorpe gingen toen op in Axel.

Op 1 januari 2003 gingen Sas van Gent, Axel en Terneuzen samen verder als de grote gemeente Terneuzen.

34 kleine en heel kleine buurtschappen zoals onder andere De Knol, Het Fort, Passluis, Reuzenhoek en Vaatje maken de gemeente Terneuzen compleet.

Kanaal van Gent naar Terneuzen

De gemeente wordt doorsneden door het Kanaal van Gent naar Terneuzen dat de Belgische havenstad, de derde haven van onze zuiderburen, met de Westerschelde verbindt. Het Kanaal heeft een behoorlijk geschiedenis.

De werkzaamheden aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen in 1878

In 1823 was België nog een deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In dat jaar besliste Koning Willem I de Sassevaart te verlengen. De Sassevaart liep van Gent tot Sas van Gent. Van Sas van Gent tot Terneuzen liep de vaart door het schorrengebied de ‘Braeckmaninham’ – Sassegat en Axelse Gat. Voor een vlotte doorstroming werden in Terneuzen twee sluizen gebouwd. Eén van acht meter, de andere met een breedte van 12 meter.

Het duurde vier jaar voordat de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Pieter van Doorn, namens de koning het kanaal kon openstellen.

 

De Westerscheldetunnel

Twee en een halve maand na de geboorte van de gemeente Terneuzen was het opnieuw een heuglijke dag. De Westerscheldetunnel werd op 14 maart geopend. Deze 6,6 km. lange tunnel bestaande uit twee geboorde buizen, op het diepste deel 60 meter onder het waterniveau was een snelle verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland. De tunnel loopt van Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland naar Terneuzen. Sneller werd het wel, maar vanwege de tol die betaald moet worden ook een stuk duurder. Veel mensen denken dan ook nog met weemoed terug aan de geroemde snert en het moment van rust op de veerdiensten van Vlissingen naar Breskens en Kruiningen naar Perkpolder die op diezelfde dag uit de vaart werden genomen.

De overbodig geworden veerhaven van Perkpolder – foto Limo Wreck

 

Economie

De invloed van de Zeeuws Vlaamse economie op de landelijke economie is groot. De regionale economie levert een veel grotere bijdrage aan het BNP en de nationale export dan men aan de hand van het aantal inwoners zou denken.

De industrie is van groot belang. Bedrijven als DOW en Yare leveren een bijdrage van 32% aan de regionale economie. En laten we North Sea Port niet vergeten. Dit samengaan van drie regionale havens heeft intussen de derde plaats onder de Europese havens ingenomen. De haven is goed voor bijna 100.000 banen waarvan ruim 44.000 direct en 55.000 indirect, verdeeld over ca, 525 bedrijven.

North Sea Port

 

 

De ligging van Terneuzen tussen België in het zuiden en de vrije vaart via de Westerschelde naar de Noordzee in het noorden is een bijzonder sterk punt. Terneuzen ligt dan ook bijzonder strategisch ten opzichte van steden als Antwerpen, Gent en Rotterdam

Het vestigingsklimaat in de gemeente Terneuzen is dus optimaal en wordt graag ondersteund.

 

Natuurgebieden

Ook natuurliefhebbers hoeve zich hier niet te vervelen. Binnen de gemeente Terneuzen liggen een groot aantal natuurgebieden. De Westerschelde is een internationaal vermaard natuurgebied en heeft de status van Natura 2000.

Binnendijks gelegen gebieden worden over het algemeen beheerd door Staatsbosbeheer. De meeste gebieden zijn goed toegankelijk en voorzien van wandelpaden en soms fietspaden, ruiterpaden en enkele paden voor mountainbikes.

Natuurgebied Braakman

 

De belangrijkste gebieden zijn de Braakman tussen Hoek en Biervliet, De Margarethapolder en het Eiland van de Meier vlak bij de kern van Terneuzen en het Smitsschorrengebied bij Axel. Daar liggen ook de zogenaamde Staats-Spaanse Linies met restanten van verdedigingswerken uit de 80-jarige oorlog.

Vlak bij Koewacht liggen de bospercelen aan de Nieuw Karnemelkstraat en de Plasschaerd. Vlak bij Sas van Gent en Westdorpe liggen onder meer de Autrichepolder, Passluis en het Natura 2000 gebied Canisvliet.

Cultuur

Op het gebied van cultuur heeft de gemeente Terneuzen veel te bieden. Het Scheldetheater is een mooi ingerichte schouwburg met een heel gevarieerd programma.

Daarnaast zijn er een drietal leuke musea. Het Warenhuis in Axel is gevestigd in een historisch pand aan de markt. Het laat u kennis maken met de levensstijl van vroeger en toont de ontwikkeling van ‘Het Land van Axel’.

Het Warenhuis

In Sas van Gent wacht het Interactieve Industrieel Museum op uw bezoek. In een opgeknapte loods van een vroegere suikerfabriek laat men u kennis maken met opkomst en ontwikkeling van de industrie in Zeeland.

Vooral leuk en leerzaam met kinderen is een bezoek aan het Schoolmuseum in de binnenstad van Terneuzen. Hier laat men het schoolleven van vroeger zien.

 

 

Monumenten

In alle dorpskernen van de gemeente Terneuzen kunt u plotseling oog in oog staan met monumenten en beeldhouwwerken. Dat kan verschillen van een grenspaal uit 1770 in Philippine, het bastion van Sas van Gent met het indrukwekkende gangenstelsel en de walmolen, tot een groep van acht halfopen kapellen in Zuiddorpe.

Ook de Slag om de Schelde werd in herinnering gehouden, aan de Scheldedijk in Biervliet  waar men even stil kan staan ter herinnering aan de gevallen Canadese en Poolse militairen.

Het Bastion in Sas van Gent

 

Winkelen en uitgaan

In de verschillende dorpskernen kunt u eten, drinken en gezellig shoppen. Er is keuze genoeg, variërend van moderne kleding als culinaire hoogstandjes. Maak daarom tijd voor Terneuzen en ondervind het ware genieten.

 

Voor verder ontdekking van de dorpskernen, kijk verder op de onderliggende pagina’s

 

 

 

 

 

Axel

Biervliet

Griete

Hoek

Koewacht

Moffenschans

Philipine

Sas van Gent

Sluiskil

Spui

Terneuzen

Wesrdorpe

Zaamslag

Zuiddorpe