Kort gezegd staat Bed en Breakfast – ‘B&B’ – voor overnachten in een woonhuis. Daarbij is een ontbijt de volgende ochtend inbegrepen. B&B is al een oud begrip, hoewel we tot niet zolang geleden in ons land nog spraken van ‘Logies met Ontbijt”.

Bed and Breaffast met uithangbord in drie talen

Bed and Breaffast met uithangbord in drie talen

 

Van oorsprong stamt het B&B uit Groot Brittannië. Men vond die term heel toepasselijk voor kleinschalige verblijfsaccommodaties. Hierin werd de mogelijkheid geboden voor een toeristisch en kortdurend verblijf. Na de overnachting kregen de gasten een ontbijt aangeboden. Hiervoor werd een deel van het woonhuis of een bijhuis ter beschikking gesteld. De exploitatie was in handen van de eigenaren van de woning.

Het was eigenlijk de opvolger van de herberg

De gasten overnachtten dus bij gezinnen en konden vaak kiezen of ze van hun ontbijt op bed wilden genieten dan wel bij de familie aan tafel wilden eten. Het was dus een alternatief voor het huren van een kamer in een gewoon hotel.

In Nederland werd de term B&B pas later ingevoerd in plaats van het gebruikelijke ‘logies en ontbijt’.

Er zijn tal van B&B’s en de locaties bevinden zich in heel verschillende panden. Dat kunnen monumenten zijn, maar ook boerderijen, statige herenhuizen, oude scholen, pastorieën, molens of landhuizen. Wel hebben ze allemaal één ding gemeenschappelijk. Ze worden in de regel gedreven door een familie.

Op een andere manier wakker worden

Op een andere manier wakker worden

 

 

 

 

In Nederland maakt het B&B een flinke groei door. Het toeristisch gebruik steeg in 2016 met 4% ten opzichte van 2015. Ten opzichte van 2010 is dat een stijging van 27%.

Uit onderzoek van Bedandbreakfast.nl blijkt dat 90% van de gasten in een B&B overnacht vanwege een toeristisch motief. De overige 10% van de gasten maakt gebruik van een B&B vanuit een zakelijk motief. Gasten kiezen vaak voor een B&B vanwege de huiselijke sfeer en de kleinschaligheid. Vooral de persoonlijke service door de gastheer of gastvrouw wordt enorm gewaardeerd.

 

 

 

met een goed verzorgd ontbijt op bed

met een goed verzorgd ontbijt op bed – foto K Klerks commons.wikimedia.org.

 

We zien dus dat door de huiselijke sfeer en de intimitijd van een B&B deze keuze bij het bepalen van een vakantiebestemming een steeds meer belangrijk rol gaat spelen. Uw verblijf in een B&B heeft dan ook tal van prettige voordelen, zoals persoonlijke benadering, gezelligheid en de lokale informatie en tips waarvan de eigenaren u kunnen voorzien.

 

Zeeland kent tal van bijzonder goede en aanbevelenswaardige B&B’s, vaak gesitueerd op onverwachte plaatsen en elk met zijn eigen verhaal. Onderstaand willen wij een selectie aan u voorstellen.

 

 

 

Klaas Vaak Zierikzee