Als we in de Latijnse taal duiken, dan zien we dat het woord hotel is afgeleid van ‘hospitalis’. Letterlijk vertaald betekent dat ‘gastvrij’. Het betekent dat een hotel een dienstverlenend etablissement is met een commercieel oogmerk en waar iemand dus tegen betaling kan overnachten of onderdak vinden.

Inmiddels is dit simpele gegeven in Zeeland uitgegroeid tot een ware kunst van gastvrijheid en gastronomie. Als u op een website als Tripadvisor gaan kijken dan zou Zeeland slechts 147 hotels rijk zijn. Niets is minder waar. Als we alle hotels bij elkaar op gaan tellen komen we over de 300.

Hotel bij vliegveld Burgh-Haamstede

Hotel bij vliegveld Burgh-Haamstede

De provincie heeft een lange traditie in het leveren van deze manier van gastvrijheid opgebouwd. In de 18de eeuw waren er in de hoogtijdagen van Brouwershaven al tientallen hotels en overnachtingsmogelijkheden in herbergen.
In Vlissingen verscheen aan het einde van de 19de eeuw het imponerende Grand Hôtel des Bains, later een extra service van Stoomvaartmaatschappij de Schelde. Momenteel gemoderniseerd en omgedoopt tot Grand Hotel Britannia.
Aan het begin van de 20ste eeuw werd Zeeland meer en meer ontsloten en kwam het toerisme echt op gang. Vanaf dat moment groeide het aantal hotels in snel tempo.

De groei van hotels met een geweldige service in Zeeland is opvallend. Er wordt nieuw gebouwd en gerenoveerd. Neem Mondragon in Zierikzee. Dit is een voormalig theater- en restaurantcomplex aan de Oude Haven in Zierikzee. Na 15 jaar leegstand gaat het eindelijk op de schop. Het gebouw wordt getransformeerd tot een hoogwaardig hotel met 41 luxe suites, vier zalen, een bistro, een stadstuin en een haute cuisine restaurant.

Mondragon in Zierikzee

Mondragon in Zierikzee

Een ander voorbeeld van vooruitstrevendheid en jong ondernemerschap is het onlangs geopende Hotel BRU in Bruinisse. Dit hotel, gerund door een actief en initiatiefrijk jong echtpaar, beschikt over 14 modern ingerichte kamers, rustige, maar gezellige eetzaal, een leuke binnentuin en een geweldige keuken. Ook een eigen parkeerterrein waar u kosteloos kunt parkeren

Dit zijn maar twee voorbeelden die we aan willen halen. Op de meest onverwachte plekjes in Zeeland treft u pittoreske, maar bijzonder aangenaam ingerichte hotels aan. Van heel groot tot historisch en klein.

Hotel BRU in Bruinisse

Hotel BRU in Bruinisse

Als u op vakantie wilt gaan naar Zeeland en uw verlof absoluut zorgenvrij door wilt brengen, dan is een verblijf in een Zeeuws hotel ‘the-place-to-be’.

Op de volgende pagina’s willen we u een aantal geselecteerde hotels voorstellen.