In 1912 opende Richard Schirrmann de eerste jeugdherberg in Duitsland. Het bleek een goed idee. De jeugdherbergen groeiden uit tot een compleet netwerk. Het werd voornamelijk geïnspireerd door de Duitse Wandervogel,  De Wandervogel (de ‘trekvogel’/’wandelvogel’) is een Duitse jongerenbeweging die ontstond in het Berlijnse stadsdeel Steglitz in 1896. Deze bestond vooral uit scholieren en studenten uit de steden, die in groepsverband voettochten en bergwandelingen gingen maken in de vrije natuur. Door de voortschrijdende industrialisering en de idealen van de Romantiek, maakten zij zich los van het benauwende keurslijf van school en maatschappij, om in de vrije natuur een eigen levenswijze te ontwikkelen. Het idee kreeg internationaal navolging.

Nederland

Nederland besloot in 1929 de Nederlandse Jeugdherbergencentrale in het leven te roepen. Zij waren bedoeld om als pleisterplaats gebruikt te worden voor jongeren die een wandelvakantie hielden. De prijzen waren laag omdat men werd ondergebracht in zalen waar stapelbedden stonden opgesteld. Ook moesten de gebruikers van deze herbergen zelf huishoudelijk werk verrichten.

 

jJeugdherberg nieuwe stijl in Amsterdam - foto Zache - ,, commons.wikimedia org

Jeugdherberg nieuwe stijl in Amsterdam – foto Zache –  commons.wikimedia org

Verandering

Toch was het niet tegen te houden dat de oorspronkelijke jeugdherberg op zijn retour zou raken. Met name de afgelopen twintig jaar kregen jongeren een ander idee over een vakantie inrichten. Ze  kozen voor meer individualiteit en comfort. Tal van jeugdherbergen verdwenen. De oude jeugdherberg werd gemoderniseerd en namen veranderden in hostel of groepsaccommodatie.

De NJHC veranderde haar naam in 2003 in NJHC-Stayokay. Maar veel jeugdherbergen verlieten de centrale en gingen een eigen koers varen.

Groepsaccommodatie

Groepsaccommodaties en hostels verzorgen accommodatie voor individuele personen, gezinnen en groepen. In een hostel of groepsaccommodatie kan een bed (meestal een stapelbed) gehuurd worden in een meer-persoons kamer voor gemiddeld één tot drie nachten. De kamers hebben tegenwoordig vaak eigen sanitair. Vaak zijn er ook privékamers aanwezig.

De Stoofolder

De Stoofpolder

Veel groepsaccommodaties verzorgen ook maaltijden, en/of hebben een gemeenschappelijke keuken waarin men zelf kan koken.

Waar de oude jeugdherberg er op voorzien was dat een verblijf tussen de één en drie dagen staan hostels en groepsaccommodaties ook langer verblijf toe, afhankelijk van het seizoen en de beschikbare ruimte. Hostels zijn ideaal voor grote families en kleine groepen. De groepsaccommodatie kan plaats bieden aan groepen van 50 tot in bepaalde gevallen 200 personen.

 

Zeeland beschikt over tal van deze accommodaties. Hieronder kunt u kennis maken met hen.

 

 

De Stoofpolder

Groepsaccommodatie ‘De Stoofpolder’