In de provincie Zeeland zijn enkele, makkelijk bereikbare locaties, waar men kan genieten van het schouwspel van wind en water in combinatie met dichtbij passerende schepen. Van het kleinste motorbootje tot de grootste containergiganten ter wereld. Het vaart er allemaal! Voor mensen die graag schepen op de foto vastleggen, zijn er in de provincie Zeeland veel locaties waar men de schepen van zo dichtbij kan zien, dat het lijkt of men ze kan aanraken. Bijvoorbeeld Terneuzen, Hansweert en Bath. Hier zijn heuse spotlocaties waar men de echte liefhebbers vaak aantreft. Maar loop ook eens over een brug over een kanaal, of bezoek een van de vele sluizencomplexen. Er zijn websites voor deze liefhebbers waar men van tevoren kan zien wat men wanneer kan verwachten. Maar ga er ook eens op uit bij veel wind. Dit levert vele spectaculaire plaatjes op!

Even een kijkje op een sluizencomplex nemen. Altijd wat te zien. Foto: laatzeelandzien.nl

 

 

 

 

 

 

Dichterbij kan niet. Een schip wordt door sleepboten een sluis in gemanoeuvreerd – Foto: laatzeelandzien.nl

 

 

 

Je kunt ook vanaf het water, tijdens een rondvaart, prima schepen spotten. Deze rondvaartboten varen vlak langs de allergrootste zeeschepen in de havens van Gent en Terneuzen.

Een van de vele rondvaartschepen – Foto laatzeelandzien.nl

 

 

 

 

Verrekijker en fototoestel altijd mee als je langs het water fietst, zoals hier in de buurt van Terneuzen op de dijk.

Spotten bij storm: spectaculair!

\In Zeeland kan het regelmatig gebeuren dat je geconfronteerd wordt met harde wind. Een enkele keer zelfs met een storm. Aan de kust waait het altijd het hardst. Dit komt omdat er op zee geen obstakels zijn om te wind te breken of te remmen.

Storm aan zee is spectaculair om te zien. Veel mensen trotseren dan ook de elementen en gaan kijken naar beukende golven die metershoog over de dijk of boulevard slaan en soms hevig slingerende schepen, die moeite hebben hun route te vervolgen.

Vlissingen-boulevard: het meest spectaculair van de Zeeuwse kust bij storm

Misschien wel de mooiste locatie van allemaal. Met name bij een storm uit (zuid)westelijke richting. Afgaand tij maakt het nog wat mooier, want de golven worden door de combinatie van wind tegen de stroming alleen maar hoger. Vlissingen ligt in het overgangsgebied van de Westerschelde naar de Noordzee, wat toch altijd al voor extra zeegang zorgt. Lopen op de boulevard is moeilijk en bij hoog water klappen de golven tegen de onderkant van de zeewering en spatten stuivend uiteen over de boulevard. De kans op een nat pak is groot! Maar je krijgt er wel wat voor terug: een schitterend schouwspel!

Loodsboten bij het Roeiershoofd in Vlissingen

Een heel spectaculair punt aan de boulevard is bij het Roeiershoofd. Voor wie wat uit de wind wil staan en toch genieten van het schouwspel, moet bij het standbeeld van de Zeeuwse zeeheld Michiel de Ruyter naar beneden gaan. De kleine Belgische en Nederlandse loods-tenders zetten de loodsen hier op de zeeschepen die naar Antwerpen gaan. Dit gebeurt vlak onder de Boulevard en is dus mooi te volgen. Als de tenders terugkeren is veel stuurmanskunst vereist om de haven, wild slingerend, binnen te varen!

Loodsboot bij hevige wind – Foto: RWS

Westkapelle-zeedijk: wind, golven en schepen

Deze zeedijk is bij alle stormen met westenwinden een spectaculair punt. De schepen kiezen hier, komend vanaf de Westerschelde, het ruime sop. Andere schepen komen juist naar binnen, de Westerschelde op. Ondanks dat het niet zo dichtbij is als in Vlissingen, zie je toch dat vooral de wat kleinere zeeschepen behoorlijk last hebben van de golven. Mooi schouwspel is dat de golven zich hier met donderend geraas op de dijk storten.

Hansweert-radarpost

Een plaats waar niet zo snel aan wordt gedacht. Vooral met zuidwestenwind en ook hier weer afgaand tij, behoorlijk hoge golven waar met name de binnenvaart veel last van heeft. Deze schepen die dikwijls ook behoorlijk diep geladen liggen, worden direct na het uitkomen van de sluizen, geconfronteerd met de voor hen zware omstandigheden. Voor de toeschouwers spectaculair om te zien. Voor menige schipper is dit een spannend tochtje naar Terneuzen. Behalve wind en golven komt hij hier ook containerreuzen van ruim 300 meter lengte en meer tegen. Veel schippers die de tocht niet aandurven, meren hun schip af in de voorhaven en wachten tot de storm gaat liggen. Niet voor niets zit er in Hansweert nog een bergingsbedrijf. Ook is er een post voor een reddingsboot.

Radarpost Hansweert

Op het strand

Natuurlijk zijn er veel meer plaatsen waar men dit schouwspel kan zien. Maar niet overal komen de schepen zo dichtbij. Het is ook leuk om lekker uit te waaien op het strand bij stormachtig weer. En dit kan natuurlijk op heel veel plaatsen in Zeeland. Geef de kinderen een paar laarzen en succes is verzekerd.

Opletten bij storm!

Ondanks alle plezier dat iedereen kan beleven, is een waarschuwend woordje toch wel op z’n plaats. Het is spectaculair om te zien maar helaas worden de krachten van de natuur nog weleens onderschat.

  • De golven zijn vaak hoger en sterker dan men denkt;
  • Let op de rukwinden als de deuren van de auto opengaan;
  • Kijk goed waar de auto geparkeerd wordt. Er komt zout (water) en zand overheen. Dit kan een ongewenst effect tot gevolg hebben;
  • Een jas met capuchon of regenjack is geen overbodige luxe;
  • Laat de paraplu in de auto, want die gaat gegarandeerd kapot;
  • Ga niet op pieren, strekdammen of paalhoofden lopen. De zee slaat hier overheen en sleurt alles maar ook iedereen mee;
  • Door de wind is er sprake van omwaaiende of wegwaaiende spullen, die met grote snelheid op iemand afkomen.

Na de storm

Als de storm is gaan liggen is het leuk om dan te gaan kijken wat de gevolgen zijn. Er is door de storm van alles aangespoeld op het strand. Zeker voor de kinderen een ware ontdekkingstocht. Vaak zijn er ook onverwachte zaken aangespoeld. Let wel even op of er scherpe voorwerpen of chemische stoffen tussen zitten! Als dat laatste het geval is waarschuw dan de politie. Na een zware storm wordt het strand door Rijkswaterstaat geïnspecteerd op eventuele schade. Als er waarschuwingsborden zijn geplaatst, volg die raad dan op!

Na de storm. De lucht klaart op, maar zie hoe hoog (en krachtig!) de golven nog zijn. Foto: laatzeelandzien.nl

 

Zeeland biedt veel water- en strandplezier. Vooral tijdens de zomermaanden weten de toeristen deze mooie provincie te vinden. Maar kom ook eens naar de kust om het fascinerende schouwspel van water en wind te zien als het flink waait.

Veel plezier!

Tekst: Kees Kole – wilt u meer lezen van deze schrijver? Kijk dan hier.