Zeeland, met haar eilanden, lange kustlijn en overal omgeven door water, is bij uitstek een provincie om te varen. In eerste instantie denkt men dan al snel aan watersport en zelf varen met motor- en zeilboten. Maar omdat de Ooster- en Westerschelde grote open vaarwateren zijn, is de binnenvaart sterk vertegenwoordigd. De Westerschelde is de aan- en afvoerroute voor grote havens als Vlissingen, Gent en Antwerpen. Havens die gefuseerd zijn en nu gezamenlijk Seaport heten. Hier speelt de zeevaart de hoofdrol. Vissersschepen zie je overal en watersport kan op het rustiger water van het Veerse Meer, maar even goed op de ruimere wateren als de Ooster- en Westerschelde of het Grevelingenmeer. Alle soorten vaartuigen van groot tot klein zijn in Zeeland aanwezig.

De echte scheepvaartliefhebber kan dus zijn of haar hart ophalen in deze provincie.

De schepen zijn soms bijna aan te raken

Voor mensen die graag schepen op de foto vastleggen zijn er in Zeeland een aantal locaties waar men de schepen van zo dichtbij kan zien, dat het lijkt of men ze kan aanraken. Bijvoorbeeld Vlissingen, Terneuzen, Hansweert en Bath. Hier zijn heuse spotlocaties waar men de echte scheepvaartliefhebbers vaak aantreft. Ook bij bruggen en sluizen kan men alles van dichtbij zien en volgen.

Dichterbij kan niet! Foto: www.laatzeelandzien.nl

Dichterbij kan niet! Foto: www.laatzeelandzien.nl

 

De zee is altijd anders.

Een cliché. Maar wel eentje dat waar is. Schepen kijken bij een stralende zon is natuurlijk prachtig. Maar als het stormt ronduit spectaculair. En Zeeland biedt genoeg locaties waar je dit spektakel van heel dichtbij kan zien en op de gevoelige plaat vastleggen. Een dijk, boulevard, maar ook in de havens. Vaak is er wel iemand aan boord van een schip die U wat meer wilt vertellen over het reilen en zeilen aan boord.

 

 

 

Vlissingen: Spectaculaire locatie; beloodsen tijdens storm. Foto: www.latzeelandzien.nl

Vlissingen: Spectaculaire locatie; beloodsen tijdens storm. Foto: www.latzeelandzien.nl

 

Beleving en inspiratie opdoen

Om vooraf wat inspiratie op te doen, na te genieten van een bezoek aan onze waterrijke provincie of als scheepvaartliefhebber gewoon genieten, neemt Zalig-Zeeland U mee op reis door de provincie. We doen dat aan de hand van een aantal artikelen over de scheepvaart, zoals die in Zeeland te zien is.

Wachten voor een open brug is voor de echte liefhebber niet vervelend! Foto: www.laatzeelandzien.nl

Wachten voor een open brug is voor de echte liefhebber niet vervelend! Foto: www.laatzeelandzien.nl

 

 

 

1. Zeevaart

De zeevaart is een bedrijfstak die lading en mensen vervoert over zee. Dit gebeurt met (olie)tankers, containerschepen, bulkcarriers en cruiseschepen. De allergrootste schepen die de wereldzeeën bevaren, varen ook op de Westerschelde. Door de aanwezigheid van grote havens als Vlissingen, Terneuzen, Gent en Antwerpen is de zeescheepvaart de grootste gebruiker van de Westerschelde.

 

Op de Westerschelde gaan de zee- en binnenvaart hand in hand.Foto: www.laatzeelandzien.nl

Op de Westerschelde gaan de zee- en binnenvaart hand in hand. Foto: www.laatzeelandzien.nl

2. Binnenvaart

De binnenvaart is eigenlijk een logistiek dienstverlener op het water die de producten welke door de zeevaart in de havens worden afgeleverd, vervoert naar de afnemers. De Zeeuwse waterwegen maken onderdeel uit van de grote noord-zuid goederen routes. Binnenvaartschepen in allerlei afmetingen brengen de producten die worden aangevoerd door de zeevaart, verder het achterland in. Behalve de Ooster- en Westerschelde, maken ook kanalen, sluizen, bruggen en een scheepvaartbegeleidingssysteem onderdeel uit van deze routes.

 

3 Watersport-pleziervaart

Omdat Zeeland over zoveel water beschikt is het een provincie bij uitstek voor watersportliefhebbers. Varen met motorboten en zeilschepen, roeien in een sloep, kanovaren en waterskiën. Het kan er allemaal. De wind ontbreekt zelden en dat waarderen met name surfers en kitesurfers enorm. Maar er is meer, vooral de Oosterschelde en het Grevelingenmeer staan bekend om hun schitterende duikmogelijkheden.

 

Dit tafereel kun je op de Westerschelde tegenkomen. Foto: Pixabay

Dit tafereel kun je op de Westerschelde tegenkomen. Foto: Pixabay

 

 

4. faciliteiten en dienstverlening op de Zeeuwse wateren

 

Om al dit scheepvaartverkeer in goede banen te leiden, zijn er faciliteiten nodig als sluizen, bruggen, en betonning.  Sleepboten die schepen helpen manoeuvreren in havens. Toezicht en advies door een systeem dat de scheepvaart begeleidt. En mocht het dan toch misgaan dan zijn er organisaties nodig als de reddingsdienst of oliebestrijdingsvaartuigen.

Hulptroepen in de sluis. Foto www.laatzeelandzien.nl

Hulptroepen in de sluis. Foto www.laatzeelandzien.nl

 

 

 

U ziet, Zeeland, het land in zee, is overal op voorbereid en gunt u een geweldige blik op het reilen en zijlen op het water.

Op de volgende pagina’s kunt u kennis maken met verschillende vormen van scheepvaart in Zeeland.

Klik op de rode links en lees meer.

Zeescheepvaart

Vlissingen: Spectaculaire locatie; beloodsen tijdens storm. Foto: www.latzeelandzien.nl

Binnenvaart

Container binnenvaartschip – Lading twee kilometer vrachtwagens - bron httpsbeeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Scheepvaartbegeleiding

betonning wordt aan de wal nagekeken

Hulpverlening bij calamiteiten

Schepen spotten

 

Tekst: Kees Kole – meer van deze schrijver, kijk hier.