Zeeland en water. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volop mogelijkheden dus om te genieten van het water. Stoer water. Zoals de Noordzee en de Ooster- en Westerschelde. Zeearmen met getijdenwater. Of binnenmeren. Met water waarop het getij geen invloed heeft. Zeilboten of motorboten. Een wedstrijd of een pleziertocht. Wie hier het water opgaat, verlangt naar meer.

Voorzieningen

De faciliteiten in Zeeuwse jachthavens zijn dik in orde. Prima sanitaire voorzieningen. En vaak met leuke restaurants in de directe omgeving. Zoals in Bruinisse of Wolphaartsdijk. Wifi is in de meeste jachthavens gratis. Bij enkele jachthavens kun je een fiets lenen (Delta Marina in Kortgene) of huren (Jachthaven Wemeldinge). Wie wil, kan zo op de fiets boodschappen gaan halen. Dat is makkelijk! En natuurlijk zijn in de meeste jachthavens faciliteiten aanwezig, zoals een jachtservice of watersportwinkel.

Geweldige jachthavens

Geweldige jachthavens

Noordzee

Wie de Noordzee op wil gaan, kiest voor de jachthavens van Stellendam, Vlissingen of Breskens. Je staat versteld van de bijzondere boten die hier liggen. Zeezeilen is bijzonder. Het woelige Noordzee water houdt je scherp. Wend je steven naar de Belgische kust. Of kies voor avontuur op de Westerschelde. Meer aan in de jachthaven van Terneuzen. Stap de dijk over en je bent in het centrum van deze Scheldestad. Op de dijk zie je een eindeloze stroom vrachtschepen van en naar Antwerpen varen.

Oosterschelde

Ook de Oosterschelde is getijdewater. Daaraan heeft de Stormvloedkering niets veranderd. De Oosterschelde maakt deel uit van het Nationaal Park Oosterschelde. Hier varen is een genot. Als je geluk hebt, zie je zeehonden op droogvallende platen. Bruinvissen zwemmen naast je boot. Gooi je anker uit en geniet. Van rust en ruimte. Een eindeloze vergezichten. De charme van Oosterschelde is dat je makkelijk van jachthaven naar jachthaven vaart. Vaak liggen deze midden in de stad, zoals Goes, Zierikzee en Middelburg. Hier aankomen is een belevenis op zich. Meer af en ga van boord voor een lekkere maaltijd in de haven.

Ruimte en open water

Ruimte en open water

Zierikzee

Zierikzee is de vertrekhaven van de beroemde Deltarace. Een begrip onder wedstrijdzeilers. De boten liggen rijen dik in de haven. De cafés zijn vol. Met nautische hoofden en stoere verhalen. En geen onvertogen woord. Bezoek de haven van Stavenisse. Daar lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De jachthaven van Colijnsplaat ligt centraal aan de Oosterschelde. Ook Burghsluis, aan de overkant, verdient een bezoek. Al was het maar voor een heerlijke vismaaltijd bij restaurant ’t Oliegeultje

Wedstrijdje ?

Wedstrijdje ?

Goes

De jachthaven in Goes is een oude scheepswerf. Het is één van de gezelligste en fraaiste havens van Zeeland. Wie verder vaart, komt in de stadshaven. Hier lig je beschut tussen de monumentale kades. Alleen de vaartocht naar Goes is al een bijzonder. Na het schutten bij het Goese Sas vaar je door het havenkanaal. De brugwachter in Wilhelminadorp opent speciaal voor jou de brug.

Ideaal voor Kite Surfen

Ideaal voor Kite Surfen

Veerse Meer

Wie getijdewater wil vermijden, kiest voor Het Veerse Meer en de Grevelingen. Ideaal water voor watersporters. Leuk is dat er verschillende eilanden zijn, waar je even kunt aanmeren. Jachtwerf Oostwatering in Veere ligt naast het Veerse Bos. Een schitterend wandel- en recreatiegebied. Bij de Oesterhaven in Wolphaartsdijk kun je blokhutten huren. Makkelijk als je je bezoek een slaapplaats aan land wil aanbieden.

Kinderen en dieren

Zeeland is ook voor zeilen met kinderen een aanrader. Je vindt altijd wel een mooie ankerplaats. Om te zwemmen of krabben te vangen. Jachthaven Delta Marina heeft een speeltuin met speeltoestellen. Kinderen kunnen ook naar het waterpaleis van camping en villapark De Paardekreek. Marina Port Zélande (Grevelingen) is een perfecte plek voor kinderen. Centraal in de haven is een ruime speeltuin. Met schommels , een glijbaan en klim-en duikelrekken. Voor de sportievelingen is er een voetbalkooi, tafeltennistafel en basketbalbaskets. Als het mooi weer is kun je naar het Noordzeestrand. Om lekker te zwemmen of te vliegeren op het strand. In het bungalowpark kun je zwemmen in het subtropisch zwembad. Gezellig bowlen of naar de kinderboerderij.

Heerlijk spetteren

Heerlijk spetteren

Ook Roompot Marina Oosterschelde is erg kindvriendelijk. Je vindt hier luxe voorzieningen en veel activiteiten. Lekker luieren op het strand. Zwemmen in het subtropisch zwemparadijs. Met golfslagbad, glijbaan, sauna en kuurbaden. Of op de fiets genieten van de landelijke omgeving. Verder zijn er speelautomaten, bowlingbaan, vismogelijkheden, tafeltennistafel, indoor speeltuin, trampolines en nog veel meer. Maar ook huisdieren zijn overal welkom en ook zij kunnen zich uitleven.

Beheer

De havens in Zeeland worden beheerd door bedrijven of watersportverenigingen. Van de Rest Nautic bijvoorbeeld heeft jachthavens in Kats en Wemeldinge. Watersportvereniging De Arne in Middelburg is één van de grootste van Nederland. De Arne heeft havenfaciliteiten in Middelburg en Veere (Oostwatering).

Maar er is meer 

U hoeft niet perse over een schip of een boot te beschikken om van het leven op het water te kunnen genieten. Het kan heel leuk zijn om langs de oevers van een van de vele kanalen een tussenstop te maken. Zittend en een hapje etend, kunt u genieten van tal van passerende binnenvaartschepen. Er zijn langs de Ooster- en Westerschelde prachtige plakjes waar imposante zeeschepen zo dicht voorbij komen varen op hun weg weg naar Gent of Antwerpen dat het lijkt of je ze aan kunt raken.

Containerschip Amistade

Containerschip Amistade

Neem de tijd om eens rond te zwerven door de havens van Vlissingen of Terneuzen en raak onder de indruk van de bedrijvigheid die daar heerst.

Zeeland is echt een waterland in al haar facetten. Geniet er zo veel mogelijk van. Prettig verblijf.

Vaar en recreatiegebieden

Zeeland een paradijs voor scheepvaartliefhebbers

Schepen spotten, een leuke manier van recreëren.