HomeToGo, ’s werelds grootste zoekmachine voor vakantiehuizen, deed onlangs onderzoek naar de meest internet-vriendelijke Europese bestemmingen en analyseerde hiervoor meer dan 2.5 miljoen accommodaties. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland het meest internet-vriendelijke land is voor reizigers binnen Europa. Tijdens een verblijf in Nederland kunnen vakantiegangers dus gerust door appen en verder surfen want vrijwel iedere accommodatie beschikt over een Wifi-verbinding. In andere Europese landen is dit lang niet altijd het geval. Zo is er bijvoorbeeld een grote kans dat je tijdens een verblijf in Scandinavië even volledig losgekoppeld bent van de digitale wereld.

Staat van Nederland

Staat van Nederland

 

Terschelling is de meest internet-vriendelijke bestemming van Nederland

 Gedurende het onderzoek bekeek HomeToGo in totaal 73.232 Nederlandse accommodaties. Het populaire Waddeneiland, Terschelling, kwam naar voren als de meest internet-vriendelijk bestemming van Nederland. Op het eiland beschikt maar liefst 92% van de accommodaties over toegang tot een Wifi-verbinding. Terschelling wordt op de voet gevolgd door het Zeeuwse Domburg (90%) en de badplaats Scheveningen (88%) staat op een respectievelijke derde plaats.

 

Gelderland heeft het beste bereik voor toeristen

De meest internet-vriendelijke provincie van ons land is Gelderland. Hier beschikt namelijk 90% van de vakantiehuizen over een internetverbinding. Gelderland wordt op de voet gevolgd door de provincies Zeeland (88%) en Drenthe (87%). Verder blijken eigenlijk alle provincies enorm internet-vriendelijk te zijn gezien het percentage accommodaties met een beschikbare internetverbinding minimaal tussen de 81% en 85% ligt.

Altijd goed bereik? pexels-photo-887751

Altijd goed bereik? pexels-photo-887751

 

 

 

Grote verschillen tussen de Europese landen

 

Uit het onderzoek blijkt Nederland de meest internet-vriendelijke bestemming van Europa te zijn. Het percentage Nederlandse accommodaties met toegang tot een internetverbinding is maar liefst 82%. De top 3 wordt gecomplimenteerd door Kroatië (79%) en Roemenië (77%). Van de 42 Europese landen die in het onderzoek werden meegenomen staan buurlanden België (67%) en Duitsland (63%) op een respectievelijke 19e en 21ste plaats.

De Scandinavische landen, met uitzondering van IJsland (68%) en Denemarken (67%), bieden vakantiegangers de mogelijkheid tot een ‘digitale detox’. In Noorwegen beschikt namelijk slechts 1 op de 2 vakantiehuizen (51%) over een internetverbinding gevolgd door Zweden met 43%. Op de allerlaatste plaats staat Finland met een internetverbinding in slechts 37% van de vakantiehuizen.

Oost-Europese landen als Moldavië (74%) en Wit-Rusland (66%) voeren in 2017 de ranglijst nog aan en scoren ook dit jaar relatief erg hoog. Toch is er hier sprake van een procentuele afname in het aantal accommodaties met een internetverbinding. Dit komt met name door de toename van het aantal beschikbare accommodaties in landelijke gebieden. Deze accommodaties, buiten de grotere steden, beschikken namelijk lang niet altijd over een internetverbinding.

Situatie in Europa

Situatie in Europa

 

Altijd online tijdens je stedentrip in Lissabon  

 

Voor reizigers die tijdens hun stedentrip absoluut online willen blijven, is een verblijf in Lissabon, Rome en Boedapest het meest geschikt. Maar liefst 4 op de 5 accommodaties in Lissabon (84%) beschikken over een internetverbinding. In Rome en Boedapest beschikt zo’n 80% van de accommodaties over internet. Amsterdam staat op de zevende plaats in de ranglijst met 75% net achter Berlijn en Brussel (76%). De Finse hoofdstad Helsinki staat op de allerlaatste plaats. Hier beschikt slechts 39% van de accommodaties over een internetverbinding.

 

Het complete rapport kunt u  hier vinden.

 

Methodologie

Voor  dit onderzoek werden er in totaal 2.586.331 Europese vakantiehuizen, die HomeToGo in haar zoekmachine weergeeft, geanalyseerd. Er is gekeken naar het aantal accommodaties dat over een internetverbinding beschikt tegen over het totale aantal in de desbetreffende bestemming. Op deze wijze is er een eenvoudige berekening gemaakt om het percentage van de accommodaties met een internetverbinding, per bestemming, te achterhalen.

 

Blijkbaar doen we op dit gebied veel voor onze inwoners en bezoeker.

intro

Hoe zit het met WiFi