Een shantykoor is de voorloper van de later in ons land populair geworden visserskoren.

 

Historie van de shantykoren

Even terug naar de bron. Een shanty is een zeemanslied  dat vroeger aan boord van grote zeilschapen (met name op Frans-Canadese schepen) werd gezongen als arbeidslied.

Variaties.

Er zijn verschillende soorten shanty’s afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip. Onder shanty’s vallen ook liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd aan boord. Deze liederen verhalen vaak van verre oorden. Hierbij zijn de onderwerpen vaak de vrouwen in de havensteden in verre landen en de liefde. De vrijetijdsliederen werden forebitters  of forecastle songs genoemd. Shanty wordt ook gezien als een protestlied  op de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein, stuurlui en bootslieden.

Optreden in Zierikzee

Solist en koor

 De ‘shantyman’ zong de coupletten voor en de bemanning zong het refrein. Dit gebeurt ook nu nog in shantykoren. In dat geval zingt een solist (de shantyman) de coupletten voor en het koor (de bemanning) zingt dan het refrein.

Er zijn vele shantykoren. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannenstemmen. Traditioneel kunnen vrouwen enkel deel uitmaken van een shantykoor voor de begeleiding en directie. Als shantykoren niet a capella zingen, wordt de begeleiding vaak door een of meer accordeons verzorgd. Het repertoire moet hoofdzakelijk bestaan uit shanty’s en kan aangevuld worden met zeemansliederen of lokale liederen verwant aan de zee, haven of visserij. Smartlappen behoren niet tot het repertoire gezongen op de shantyfestivals. Verwant aan de shantykoren zijn de ‘viswijvenkoren’. Zij bezingen de historie van de zeevisserij van uit het thuisperspectief. Op shantyfestivals zijn zij vaak een aanvulling op het shanty-repertoire. Maar er zijn ook in de populaire muziek liederen geschreven die uitstekend in het repertoire van shantykoren kunnen passen. Zoals “al die willen te kapren varen’. 

In piratenkleding

Kleding

De meeste shantykoren treden op in kleding die doet denken aan zeelieden, zoals vissers, piraten en zeerovers. Soms ziet men ook een traditionele klederdracht uit een bepaalde streek.

In het logo van shantykoren zit vaak een anker verwerkt of het heeft de vorm van een reddingsboei of stuurwiel. Ook zeilschepen zijn populair als logo voor shantykoren.

 

Visserskoren

Visserskoren stammen dus af van de shantykoren. Maar toch is er een verschil. Visserskoren beperken zich voornamelijk tot liederen in de Nederlandse taal. Meestal ontbreekt de solist. Het repertoire bestaat voornamelijk uit vissersliederen en zeemansliederen.

De begeleidingsgroep

Bruinisser Visserskoor

In Zeeland zijn diverse visserskoren actief. Een van de meest bekende en actiefste koren is het Bruinisser Visserskoor.

Dit koor is opgericht in 1992 en het staat onder leiding van dirigent Nelleke Bruggeman. Het telt afgerond 30 leden/zangers. Daarnaast worden de zangers begeleid door twee accordeonisten  een toetsenist, een cajon speler en een drummer. Haar repertoire omvat vissersliedjes en zeemansliederen. Deze zijn nagenoeg compleet opgenomen op een viertal c.d.’s. Het koor treedt ook regelmatig buiten Bruinisse op.

Een openlucht optreden

Optredens

Tot de hoogtepunten behoren de optredens tijdens visserijfeesten, thuis en elders. Het  Bruinisser Visserkoor gaf acte de présence tijdens  evenementen in de Rotterdamse Ahoy en mocht het zelfs optreden in Paradiso in Amsterdam. Overigens is het Koor graag gezien in zorginstellingen, op bijzondere markten, bij ingebruikname van viskotters en bij andere feestelijke evenementen. Het koor staat bekend om haar uitgebreide repertoire dat uit vele liederen bestaat.

 

Het Bruinisser Visserskoor treedt regelmatig op. De data waarop dit unieke koor te beluisteren is, zijn te vinder in onze agenda. Maar ze zijn ook te vinden op de website van het koor, of volg de actualiteit op de facebook pagina.

Een optreden van het Bruinisser Visserskoor bijwonen zorgt er voor dat u niet stil blijft zitten op uw stoel en voor u het weet staat of zit u mee te zingen.

Een groot(s) koor