Arie Bouwmeester   is op het oog een gewone onderwijzer. Maar daarnaast is hij een multi talent. Hij tekent, musiceert maar vooral, hij ontdekte dat hij talent had voor schrijven.

Enige jaren geleden stootte hij op een prent van de gevangenneming van de edelman Willem Blois van Treslong in Middelburg, Deze ontpopte zich tot geuzenadmiraal. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog maakte hij de Spanjaarden het leven meer dan zuur. De interesse van Bouwmeester was gewekt. Na diep in de geschiedenis en archieven te zijn gedoken ontstond bij hem het idee een boek te gaan schrijven. Zijn boek moest zich af gaan spelen tijdens de woelige periode op Walcheren tussen 1572 en 1574.

Gevangeneming van Blois van Treslong in Middelburg

Al snel  bleek dat deze geschiedenis niet in één boek te vatten was. Bouwmeester besloot er een trilogie van te maken. Intussen is vast komen te staan dat de serie zal worden uitgebreid tot vier boeken.

 

In 2020 kwam het eerste deel van de serie uit. ‘De kuipersdochter van Middelburg’  is een boek van 340 pagina’s waarin een historisch tijdsbeeld wordt geschapen over die periode. De fictieve hoofdpersoon in dit boek is Maartje, de dochter van een lid van het kuipersgilde van Middelburg. Samen met Dirk, een jongen uit haar straat, begint zij aan een avontuur vol lef, angst, ontbering en vluchten. Ze belanden uiteindelijk in Vlissingen.

De Kuipersdochter beleefd inmiddels haar tweede druk.

 

 

 

 

In deel twee van de serie, ‘De Geuzen-Admiraal van Vlissingen’, ontdekt Dirk tot zijn verbijstering dat Maartje op de dodenlijst van de ketterjagers terecht is gekomen. Hij neemt zich voor haar terug te zien. Maar krijgt hij die kans nog?

 

Maartjes vader belandt in het Gravensteen, de toenmalige gevangenis.  Om Ter Veere wordt plotseling hevig gevochten. De strijd barst goed los op het kleine eiland. In de dorpen raast de meedogenloze Spaanse furie.  Grote delen van Walcheren worden onder water gezet.

 

Dan spoelen er lichamen en een prinsenvlag aan. Jan Turck voert in naam van de rentmeester en de bisschop een schrikbewind.  Wie is er nog veilig voor hem en zijn kornuiten?

Admiraal Ewout Worst is de schrik van de Schelde voor de Spanjaarden. Wie is de jonge vrouw die zich niets meer kan herinneren en helemaal in Brugge terechtkomt?

Deel twee van de historische (jeugd)roman over de strijd om Middelburg houdt de lezer vanaf de eerste regel in haar ban.

 

 

De Geuzen-Admiraal van Vlissingen is opnieuw een adembenemend boek geworden over de geschiedenis van Walcheren. Net als de Kuipersdochter worden de pagina’s opgesierd met tekeningen van Bouwmeester in zijn eigen schitterende stijl.

 

De Geuzen-Admiraal is een must voor elke liefhebber van de Zeeuwse geschiedenis in de leeftijd van 10 tot 110 jaar en zou in geen enkele boekenkast mogen ontbreken. Dit boek zal binnenkort worden gevolgd door ‘De geheimzinnige luitspeler van Ter Veere’.

Het boek is een uitgave van Probook in Utrecht. ISBN nummer: 978 94 93226 18 0. Dit heerlijke boek kost slecht € 18,95 en is vanaf nu te koop in elke boekwinkel of via internet.