Bruinisse, 20 maart.

Wat niemand ooit kon denken, liever geen toeristen in Zeeland? Is de nood dan zo hoog. Het antwoord is ja.

De Veiligheidsregio doet vandaag een dringende oproep aan toeristen en dagjesmensen: ‘Kom als (dag)toerist niet naar Zeeland en stel bezoek uit’. De VRZ vraagt om onze provincie alleen nog te bezoeken als dat echt nodig is.

Even geen toeristen

Hier even wegblijven Jean-Pierre, Claus en Marietje – Foto Aren Admiraal

 

Zowel dagtoerisme als langer verblijf door mensen van buiten de provincie wordt afgeraden. ,,Wij hebben samen met de toeristische sector en de provincie Zeeland dringend om een landelijk besluit gevraagd voor eenduidige maatregelen voor toerisme. Wij hopen nog steeds op een landelijke lijn”, aldus de VRZ. ,,In afwachting hiervan geven wij  nu dit advies. Want onze eerste prioriteit is de volksgezondheid. We moeten de (ziekenhuis)zorg  optimaal voorbereiden op een grote zorgvraag. Verder willen we voorkomen dat door de komst van toeristen de verspreiding van het virus onnodig wordt vergroot.”

Geen drukte in de straten van Zierikzee

Crisissituatie

Jan Lonink, voorzitter van de VRZ, laat weten: ,,We zitten met heel de wereld in een crisissituatie. Neem als toerist daarom contact op met uw verhuurder. En overleg hoe u een reservering uit kan stellen of aan kan passen. We realiseren ons dat deze crisissituatie bij ondernemers hard aankomt. Maar veiligheid in Zeeland staat nu voorop. Ook naar toeristen hebben wij de verantwoordelijkheid om duidelijk te zijn.”

En een leeg Havenplein

Steun van de sector

De toeristische sector in Zeeland steunt de oproep van de Veiligheidsregio om de toeloop van toeristen een halt toe te roepen. Vorig jaar kwamen volgens het CBS 2,7 miljoen toeristen naar Zeeland voor een korte of lange vakantie, samen goed voor tegen de 20 miljoen overnachtingen.

Een terechte oproep, hoewel ik onze dochter en kleinkinderen, die hun nieuwe auto wilden komen showen wel zal missen.

Bron: PZC