Horeca moet weer open anders dreigt een sociale en maatschappelijke ramp. Met deze duidelijke noodkreet in het achterhoofd hebben West-Zuid-Vlaamse horecaondernemers samen met winkeliers een pact gesloten. Samen gaan ze hun boodschap overbrengen aan leden van het kabinet en Kamerleden.

Dit lazen we vandaag in de PZC. We vinden het een goed initiatief. Misschien moeten alle Zeeuwse horecaondernemers zich hier wel bij aansluiten. Is “Zeeland komt in verzet” een goed motto?

Horeca moet voor Pasen open: ‘Als dit nog maanden duurt,

gaan bedrijven kapot’

De horeca moet voor Pasen de deuren weer openen, anders is het economisch leed niet te overzien. Voorkomen moet worden dat winkels al open mogen en de horeca nog weken moet wachten. Een West-Zeeuws-Vlaams pact van horeca-ondernemers en winkeliers gaat die boodschap overbrengen aan kabinetsleden en Kamerleden.

Patricia de Milliano

 

 

Ondernemers in de Zeeuws-Vlaamse kustregio vinden dat de huidige routekaart van het kabinet geen enkel perspectief biedt. ,,De horeca wordt onevenredig hard geraakt door de lockdowns, maar in de routekaart wordt nergens gesproken over bijvoorbeeld het effect van vaccinaties op economische sectoren. Er wordt alleen gekeken naar het aantal positieve testen en ziekenhuisopnames. Wij vinden dat de routekaart moet worden aangepast. Ondernemers weten nu niet waar ze aan toen zijn. Niet alleen economisch, maar ook mentaal vreet dat aan ons. Wat ons betreft is 1 april een harde datum. De horeca moet voor Pasen echt open”, zegt Patricia de Milliano van hotel-restaurant De Eenhoorn in Oostburg.

Dagelijks moet er geld bij

 

 

 

 

Samen met onder meer de Middenstand Vereniging Sluis hebben de horeca-ondernemers in West-Zeeuws-Vlaanderen besloten gezamenlijk actie te gaan voeren. De routekaart van het kabinet is zonder overleg met de horeca en andere economische sectoren in elkaar gestoken. Bovendien biedt de routekaart geen enkel sprankje hoop. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) klaagde daar afgelopen week al over. ,,Die routekaart schiet niet op. Het probleem is dat er te weinig discussie is over welke impact de lockdowns hebben op ondernemers. De horeca is al 6,5 maand gesloten. Dit kan geen maanden meer duren, anders gaan bedrijven ondanks de steunmaatregelen kapot. Er moet een discussie komen over wat economisch en maatschappelijk nog aanvaardbaar is. Je kunt de economie niet eeuwig op slot houden”, zegt De Milliano.

Er komt geen Belg in Sluis winkelen als de horeca is gesloten

Frank de Reu, Zeeuwse voorzitter van KHN

De West-Zeeuws-Vlaamse ondernemers leggen een reeks wensen neer in Den Haag. Een eerste wens is dat detailhandel en horeca gelijktijdig heropenen. In toeristische trekpleisters als Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zijn de winkels en de horeca immers communicerende vaten. ,,Er komt geen Belg in Sluis winkelen als de horeca is gesloten. Maar we zijn wel bang dat de horeca straks weer achter de detailhandel aan hobbelt. Dat moet worden voorkomen”, onderstreept Frank de Reu, de Zeeuwse voorzitter van KHN.

Lege terrassen – onverdraagzaam

Ook moeten er gelijkluidende regels komen voor bezoek aan winkels en horeca. De Reu: ,,Het kan niet zo zijn dat in de supermarkt of grote winkels iedereen langs elkaar loopt en de horeca aan veel strengere corona-regels moet voldoen. Maak dezelfde regels voor beide sectoren. Bijvoorbeeld zoveel mensen per vierkante meter.”

Wellicht is het een idee voor andere Zeeuwse horecaondernemers contact op te nemen met Patricia de Milliano en/of Frank de Reu om deze actie te ondersteunen en over heel onze provincie uit te breiden?

 

Bron: PZC – Frank Balkenende 08-02-21