In 1608 is de telescoop uitgevonden in Middelburg door Hans Lipperhey. Helaas is er in zijn woonplaats geen standbeeld voor deze bijzondere uitvinder. Daar moet verandering in komen vindt Rijk-Jan Koppejan van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.  De telescoop is wellicht een van de belangrijkste wetenschappelijke uitvindingen aller tijden. Onze kijk op het heelal veranderde dankzij de telescoop voorgoed.

Johannus Lipperhey

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen maakt zich sterk om een standbeeld gerealiseerd te krijgen. Een Zeeuwse kunstenaar is gevonden (Joop van Nugteren uit Burgh-Haamstede) en het ontwerp is klaar. Het wordt een levensgroot, zittend beeld van Lipperhey. Ook de vereiste vergunningen voor het plaatsen zijn binnen en het beeld komt te staan in de kruidentuin van de Abdij van Middelburg. De Provincie Zeeland heeft dit toegezegd. Een betere plek is nauwelijks denkbaar, want de uitvinding is gedaan op een steenworp afstand van deze plek.

 

Rijk-Jan Koppejan met het model op schaal

 

 

 

 

 

Omdat de volkssterrenwacht een 100% vrijwilligersorganisatie is (geen betaald bestuur en medewerkersgroep) en ze niet over voldoende inkomsten kunnen beschikken om het beeld zelf helemaal te financieren, doet ze via een GOFUNDME-actie een beroep op iedere Middelburger, Zeeuw, sterrenkundige, liefhebber van geschiedenis en alle anderen om een donatie te doen. Als alles een beetje vlot verloopt kunnen we in het vroege voorjaar van 2021 het beeld plaatsen en heeft Hans Lipperhey eindelijk zijn verdiende eerbetoon!

Dit op ware grootte

 

 

Voor meer informatie en/of een bijdrage leveren, kijk op:

https://www.gofundme.com/f/een-standbeeld-voor-hans-lipperhey

Zalig-Zeeland ondersteund dit initiatief van harte.