Op het mooiste eiland van Zeeland, Schouwen-Duiveland,   grenst aan de meest oostelijke kant, op de kruising van het Grevelingenmeer en de Oosterschelde het dorpje Bruinisse,  bekend als de bakermat van de mosselvisserij.

 

De mossel, symbool van Bruinisse

Ooit een beschadigd en verwoest dorp. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besloot de Duitse legerleiding verschillende eilanden en dorpen en steden onder water te zetten Dit, om de invasie van de geallieerden te vertragen en beletten. Ook Schouwen-Duiveland kreeg hiermee te maken. Op 12 februari 1944 kregen de waterschappen en de polders de opdracht de afwatering te stoppen.

In maart volgde de evacuatie van het grootste deel van de bevolking. Alleen bewoners van de Westhoek en een aantal mensen van Zierikzee mochten achter blijven.

Ook in Bruinisse werd het overgrote deel van de inwoners gedwongen te vertrekken. Op 1 juni 1944 bleven nog maar 27 bewoners in het dorp over.

 

Verdwaasde inwoners na de inundatie en het bombardement

 

Enige maanden later werd Schouwen-Duiveland vanaf Anna-Jacobapolder en Noord-Beveland hevig onder vuur genomen om het eiland te veroveren. Terwijl heel Nederland op 5 mei 1945 was bevrijd, weigerde de Duitse commandant op Schouwen Duiveland te capituleren. Om die reden werd het eiland pas op 7 mei bevrijd.

 

De bewoners keerden terug naar hun dorp. Wat hen restte was een grote verwoesting Drie van de vier kerken waren verwoest of zwaar beschadigd. 158 woningen lagen in puin.109 waren zwaar en 584 licht beschadigd. Wonder boven wonder vielen er onder de bewoners van Bruinisse geen dodelijke slachtoffers te betreuren.

 

Met de meeste voortvarendheid werd begonnen aan de wederopbouw van het dorp.

In 1946 werd begonnen met de bouw van noodwoningen ter (tijdelijke) vervanging van de verwoeste huizen. Het project kreeg de naam Plantage. Praktische huisjes, keurig wit geschilderd met platte dagen In minder dan drie maanden was het dorpje binnen het dorp gereed. Van het oorspronkelijke aantal gebouwde woningen zijn er nog 48 gespaard gebleven.

Een deel hiervan wordt nog steeds door inwoners van Bruinisse bewoond. Wel onder een gedoogconstructie. Wie zijn huis verkoopt of verlaat verliest alle rechten en krijgt de woning de bestemming ‘Vakantiewoning’

Een vakantiewoning huren op de Plantage in Bruinisse betekent dat u wordt opgenomen in de Bruse bevolking.

Plantage 17

In dit historische deel van het al meer dan 550 jaar bestaande dorp ligt aan de Plantage 17 een prachtige, onlangs geheel gerenoveerde vakantiewoning.

Het huis is geheel gelijkvloers, met zowel voor een royaal terras en achter een grote tuin.

 

… met een heerlijk terras .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de gezellige en prettig ingerichte woonkamer staan een grote bank een twee comfortabele stoelen en is uiteraard voorzien van een satelliet smart TV. Er is internet en u kunt gebruik maken van WiFi.

Brede tuindeuren geven direct toegang tot de grote tuin.

 

Een gezellige woonkamer

 

 

Afzonderlijk van de woonkamer bevindt zich het eetgedeelte. Een ruime eettafel met vier comfortabele stoelen Ook is hier een wandrek waar u uw dagelijkse zaken op kwijt kunt. Er is een kinderstoel beschikbaar.

 

De eetkamer

 

 

 

 

De nieuwe keuken is van alle gemakken voorzien. Uiteraard en vierpits kookstel. Maar ook een koelkast met vriesvak, een magnetron, koffiezetapparaat, gril, waterkoker en een koffiemolen.

 

Het behoeft geen betoog dat er voldoende serviesgoed, bestek en pannen aanwezig zijn.

 

De moderne keuken

 

 

 

 

De twee tweepersoons slaapkamers nodigen uit tot rustige en slapeloze nachten. De matrassen zijn van goede kwaliteit. In de een staat een tweepersoonsbed, de andere is voorzien van twee aparte bedden.

Er is de beschikking over een kinder(reis)bedje.

Het beddengoed is aanwezig. Eventueel kunt ui gebruik maken van hand- en theedoeken.

 

kijkje in de slaapkamer

 

 

 

 

De hygiënische badkamer is een plaatje met een ruime douchecabine en een prachtige wastafel. Er is een afgesloten toilet.

 

Droombadkamer

 

 

 

 

 

 

 

 

De geheel afgesloten grote tuin op het zuiden is bereikbaar via twee brede schuifdeuren. Ze is onverwacht groot. Achter in de tuin staat een ruime berging waar u uw fietsen of eventueel andere grote dingen op kunt bergen

Wilt u een dagje thuis blijven, u kunt zich hier ontspannen op een gezellig terras met een boek en een drankje. Toch in actie komen? Ga in  uw eigen tuin badmintonnen of speel een spelletje  volleybal

Als extraatje staat een grote BBQ voor u klaar..

Rust en ruimte

BBQ Time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de woning is een ruime parkeerplaats.

De omgeving is uitnodigend. Loop 500 m. en staat op de Oosterscheldedijk waar het heerlijk toeven is. Mooi is het daar schepen te spotten. Aan het einde van de dijk is een klein strandje waar kleintjes heerlijk kunnen spetteren

 

Het gezellige centrum van Bruinisse ligt ook op een loopafstand van 5 minuten. Er is een nieuw winkelcentrum met een supermarkt, een drogisterij en een slijter.

Vandaar loopt u via een gezellige, maar smalle straat naar het Kerkplein. Ook hier leuke winkeltjes, een cafetaria met een groot terras waar u even kunt verpozen terwijl de kleintjes zich kunnen vermaken op en in verschillende speelmogelijkheden.

Centrum Bruinisse

In verschillende zijstraatjes en aan de haven zijn tal van restaurantjes waar u (in het seizoen) van heerlijke mosselen kunt genieten, klaargemaakt op Bruinisser wijze. Bruinisse is niet voor niets de zetel van het Mosselgilde.

Maar lopend door Bruinisse zult u zich verbazen over het aantal winkels die het dorp rijk is.

Ga eens op bezoek in Brusea. Twee gekoppelde historische woningen die zijn samengevoegd. Hier kunt u alles

leren over de vroegere visserij en het leven van een eeuw geleden in de oudheidskamer. Op woensdagen kunnen uw kinderen  hier leren originele Zeeuwse bolussen te bakken en worden ze beloond met een diploma.

 

Bruiniise vanaf de dijk

De recreatieve sector is in Bruinisse, door zijn gunstige ligging aan het water en de vele mogelijkheden voor watersport sterk vertegenwoordigd.

 

Natuurlijk hoeft u niet in Bruinisse te blijven, want er is meer. Als u de omgeving wilt verkennen ga dan eens kijken in Dreischor,    uitgeroepen tot de groenste gemeente van Europa.

Ga een dagje naar de vijfde monumentenstad van Nederland; Zierikzee. Maar liefst 559 rijks- en gemeentemonumenten geven u het idee eeuwen terug te stappen in de tijd.

Het leuke van Schouwen-Duiveland is dat er altijd water in de buurt is. Wilt u echt naar strand en zee. Het is slechts een half uurtje rijden van de Plantage 17 naar de Kop van Schouwen, waar badplaatsen als Renesse en Burg-Haamstede u graag verwelkomen.

Kortom, een vakantie op de Plantage 17 is een garantie voor comfort, historie en avontuur. Wat houdt u tegen? prettig verblijf.

Voor meer informatie en boeken, neem contact op met de eigenaar:

hanniekleppe5@gmail.com

Of bel: 06 22 54 33 65