Het was lange tijd kalm en rustig op de Zeeuwse woningmarkt, maar sinds eind 2015 zijn de verkoopprijzen van de huizen weer aan het stijgen. Wat Zeeland echter typeert is de vergrijzing van de bevolking. Dit blijkt uit de cijfers van het driejaarlijkse woononderzoek van de provincie Zeeland.

Rust op de woningmarkt

Zeeuwen investeren in hun huis

De laatste jaren worden er in Zeeland gestaag meer woningen verkocht en zitten de prijzen eveneens in de lift. Dat is ook goed te volgen op Funda. De woningmarkt is echter wel ontspannen en het aanbod overstijgt de vraag. Ook komt de nieuwbouw weer op gang. In 2016 steeg de bouwproductie met 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verder zijn er in Zeeland ten opzichte van de rest van Nederland veel koopwoningen en weinig sociale huurwoningen. Er zijn dan ook relatief veel Zeeuwen, die investeren in hun huis. Daarbij zijn er ook steeds meer mensen, die goede verzekeringen voor hun woning willen afsluiten en bijvoorbeeld een inboedelverzekering vergelijken.

Vergrijzing in Zeeland zet door

 

Vergrijzing drukt zijn stempel op het wonen

Het grootste deel van de huishoudens in Zeeland bestaat uit 55-plussers. Een groep, die zijn kapitaal heeft vastgelegd in stenen. Dit drukt echter wel een stempel op de dynamiek rond het wonen. De vergrijzing maakt het voor Zeeland bovendien lastiger om de woningmarkt binnen afzienbare tijd duurzamer te maken. Transformatie en vervanging zijn wenselijk om een gezonder woonklimaat te creëren.

 

Volop mogelijkheden voor jonge gezinnen

De jongere gezinnen van Zeeland zijn op dit moment vooral te vinden in Walcheren. Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland kennen relatief veel vergrijsde huishoudens. Jong of oud, het is voor iedereen belangrijk om de woning en inboedel veilig te stellen met goede woonverzekeringen. Zo krijgen inwoners door het veranderende klimaat steeds vaker te maken met waterschade. Een inboedelverzekering vergelijken kan daarmee in toenemende mate lonend zijn.

Miljoenen voor innovatie en vergroten leefbaarheid


Hoewel Zeeland een geliefde vakantiebestemming is, blijkt het toch moeilijk om jonge gezinnen naar het Zeeuwse landschap te lokken om zich er te vestigen. Dit terwijl bijvoorbeeld de geliefde badplaats Renesse slechts iets meer dan een uur rijden is van wereldstad Rotterdam.

Vakantiewoningen, van eenvoudig naar luxueus

Misschien dat vakantiewoningen in Zeeland voor hen wel aanlokkelijker zijn. Vooral vakantiewoningen in de kustgemeenten zijn in trek. Op dit moment zorgt de onderbevolking en vergrijzing in de provincie ervoor dat er wel banen zijn, maar niet genoeg mensen om het werk te doen. Het tekort aan personeel staat hoog op de agenda. Nieuwe aanwas is hard nodig. Er worden de komende tijd dan ook miljoenen uitgetrokken voor innovatie en het vergroten van de leefbaarheid. Zowel door het kabinet als door de provincie zelf. Zeeland is volgens de ING Innovatie Index van 2018 de minst innovatieve provincie van Nederland. Werk aan de winkel dus!