Zeeland is een fietsprovincie bij uitstek. Rust en ruimte in overvloed. Op de fiets door Zeeland houdt ook in dat men regelmatig aan het water uitkomt. De enige oplossing om toch verder te gaan is dan vervoer over water. Gelukkig is er het “rondje met een pontje”! Speciaal voor het toerisme zijn er opnieuw een aantal in de vaart gebracht. Buiten het toeristenseizoen varen deze niet omdat dit voor een exploitant niet rendabel te krijgen is. En er is keuze genoeg. Belangrijk is het weer goed in de gaten te houden. De Zeeuwse wateren zijn grote en open vaarwateren, waar flinke golfslag kan ontstaan. Te veel soms en dan zijn de pontjes tijdelijk uit de vaart.

Een vroegere zijlader op het veer Anna Jacobapolder - Zijpe

Een vroegere zijlader op het veer Anna Jacobapolder – Zijpe

Eilandhoppen met de fiets in Zeeland: doe het ‘rondje met een pontje’

 In de periode vóór de watersnoodramp in 1953 telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Dat was toen de enige mogelijkheid om van eiland naar eiland te komen. Dammen, bruggen en tunnels hebben daar in de periode na 1953 verandering in gebracht. Maar omrijden betekent vaak heel veel extra kilometers. Speciaal voor de toeristen zijn er daarom ook diverse veerdiensten in de zomermaanden: het zogenaamde ‘rondje met een pontje’.

Veerschepen en veerpontjes

 Deze pontjes zijn niet de grote veerschepen zoals die tot 2003 tussen Vlissingen en Breskens en Kruiningen en Perkpolder gevaren hebben. Deze grote, dubbeldeks, veerschepen namen per keer honderden auto’s en vrachtwagens mee. Of de kleinere veerponten zoals de beruchte dienst Anna-Jacobapolder – Zijpe. De veerschepen en -ponten zijn al lang verdwenen na de komst van de Westerscheldetunnel in 2003 of bruggen en dammen. Het gaat hier puur om het overzetten van voetgangers en fietsers met kleine scheepjes. Meestal gewoon de fiets aan boord dragen en lekker uitwaaien aan dek. Praatje met de schipper en medepassagiers. En vooral genieten van de natuur en de reis tijdens de overtocht.

De Frisia neemt u mee voor een rondje Tholen - Foto Eiland Tholen .nl

De Frisia neemt u mee voor een rondje Tholen – Foto Eiland Tholen .nl

Almanak met vertrektijden en prijzen

 Het leuke is om een fietsroute uit te zoeken waarin een overtocht met één of meerdere pontjes zit. Meerdere routes kan ook want er zijn nogal wat pontjes. Voor het plannen van de tocht is er bij de VVV Zeeland  een almanak beschikbaar. Daarin staan zaken als vertrektijden, locaties, prijzen en allerlei nuttige informatie. Deze almanak is verkrijgbaar gedurende het seizoen dat de pontjes varen; van mei t/m september.

Hou de wind in de gaten!

Zeeland is een vlakke en vooral open provincie die aan zee gelegen is. De wind kan er erg sterk zijn, of tijdens de trip behoorlijk toenemen. ’s Middags steekt er vaak een windje op vanuit zee terwijl het ’s morgens tijdens vertrek nog bijna windstil was. Omdat dijken, dammen of bruggen onbeschut zijn en zich vaak over vele kilometers uitstrekken, is het goed om het weer en met name de wind in de gaten te houden. Een stuk van 5 kilometer recht tegen de wind in, of juist de wind in de rug hebben, maakt een wereld van verschil!

Pas op! Harde wind

Pas op! Harde wind

Uit de vaart

 Als de wind te sterk is varen sommige pontjes (tijdelijk) niet. De Ooster- en Westerschelde zijn zeearmen waar met een stevige wind en zeker bij tij tegen de wind in, behoorlijke golven staan. Tijdens het fietsen kan men dit al een beetje inschatten. Staan er op het water al behoorlijke schuimkoppen? Goede kans dat het pontje wat nog op de route ligt dan niet meer vaart. In de almanak staan ook de telefoonnummers van de veerpontjes. Een telefoontje naar de schipper kan teleurstellingen voorkomen en er kan dan nog voor een andere route gekozen worden.

Met de Sunbear van Gorishoek naar Yerseke en Wemeldinge - Foto Cees de Bijl- Vrienden van de Voetveeren

Met de Sunbear van Gorishoek naar Yerseke en Wemeldinge – Foto Cees de Bijl- Vrienden van de Voetveren

Routes, een keur van keuzes:

zeehonden, containerschepen, Oosterschelde, Veerse Meer, Yerseke en Zierikzee

 Hieronder enkele voorbeelden van verschillende routes met verschillende pontjes. Voor de goede orde: dit zijn ze niet allemaal, maar slechts wat voorbeelden.

Tal van routes, zoals Hansweert - Perkpolder Foto Wim Kusee - Vienden van de Voetveren

Tal van routes, zoals Hansweert – Perkpolder Foto Wim Kusee – Vienden van de Voetveren

 

Anna Jacobapolder-Bruinisse

Vanuit Anna Jacobapolder vaart een oude vissersboot uit Wieringen toeristen naar Bruinisse. De thuisbasis van met name mosselvissers. De vaartijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Yerseke-Gorishoek- Wemeldinge

Dit is een route tussen twee dicht bij elkaar gelegen dorpen en de overkant op Tholen. Yerseke, wel bekend als centrum van de oester- en mosselhandel. Wemeldinge is een gezellig dorp met behoorlijk wat toerisme en vooral duikers, die hier in de Oosterschelde de onderwaterwereld komen verkennen. Een veerboot vaart elke dag in juli en augustus toeristen met hun fiets van de ene plaats naar de andere.

De Frisia neemt u mee voor een rondje Tholen - Foto Eiland Tholen .nl

De Frisia neemt u mee voor een rondje Tholen – Foto Eiland Tholen .nl

 

Perkpolder-Hansweert

Dit is een langere overtocht van bijna een uur tussen Hansweert, aan het uiteinde van het kanaal door Zuid-Beveland en Perkpolder. Perkpolder was tot 2003 onderdeel van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder. Het is een ander soort tocht dan de meeste vaartochtjes in Zeeland. Je vaart langs zandbanken (vaak mét zeehonden!) en tussen de zeeschepen en de allergrootste containerschepen die van en naar Antwerpen varen. De veerboot vaart vanaf begin juni tot en met begin september. Het is goed om er rekening mee te houden dat de boot niet elke dag vaart. Raadpleeg de almanak of bel de schipper van de boot!

Veerpont Kortgene Wolphaartsdijk M.S. Hoop - foto VVV

Veerpont Kortgene Wolphaartsdijk M.S. Hoop – foto VVV

 

 

 

Kortgene-Wolphaartsdijk

Dit is een korte vaartocht van 10 minuten. Met deze veerdienst steek je het Veerse Meer over. De veerdienst verbindt Zuid-Beveland met Noord-Beveland en is vaak onderdeel van het “rondje Veerse Meer”. De veerboot vaart elke dag vanaf eind juni tot begin september

Burghsluis-Colijnsplaat-Zierikzee

Hier kan gekozen worden uit diverse trajecten:

  • Burghsluis – Colijnsplaat; vaartijd: 90 minuten
  • Colijnsplaat – Zierikzee; vaartijd: 45 minuten
  • Zierikzee – Burghsluis; vaartijd: 75 minuten

Aan boord van de veerboot is een ruime salon waar men wat kan drinken en eten en uit de wind kan zitten. Het schip heeft een zonnedek waar een prachtig uitzicht over de Oosterschelde gegarandeerd is. Er is een goede kans om tijdens de vaartocht zeehonden van zeer dichtbij te zien!

Het schilderachtige steigertje van het fietsveer Kamperland. Foto Evelyne Scheijbeler

Het schilderachtige steigertje van het fietsveer Kamperland. Foto Evelyne Scheijbeler

 

Veere – Kamperland

Ook een korte oversteek van het Veerse Meer, maar nu op een andere locatie. De veerdienst vaart in juli en augustus elke dag en in het voor- en naseizoen op de dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Een mooie gelegenheid om ook het mooie plaatsje Veere een bezoek te brengen.

“Rondje met een pontje” wordt “Zeeuwse pontjes”

De slogan “rondje met een pontje” wordt door heel Nederland gebruikt. Mensen die specifiek zoeken naar mogelijkheden in Zeeland en die deze woorden intikken op een zoekmachine, komen snel bij deze optie terecht. Om zich te onderscheiden als provincie is de naam “Zeeuwse pontjes” bedacht.
Ook blijkt de praktijk vaak weerbarstiger dan de theorie. Het is vaak lastig om uit te zoeken waar, wanneer en hoe vaak een pont de oversteek maakt. Ondanks het feit dat er een almanak voor is. Men is daarom bezig met de dienstregeling duidelijker te maken voor het publiek. Dit zal gebeuren door betere bewegwijzering, borden met de vaartijden te plaatsen bij de pontjes en meer online promotie.

Wilt u van uw fietsvakantie in Zeeland echt genieten? Vergeet dan niet een dag op het water in te plannen om de prachtige provincie vanaf het water te bekijken. Het geeft een totaal andere indruk.

Tekst: Kees Kole – wilt u meer lezen van deze schrijver? Kijk dan hier.