Zeeland is een geweldige provincie om per fiets te ontdekken. Dat het de meest favoriete provincie is voor fietsers blijkt uit gemiddeld waarderingscijfer van 8,3.

Waardering

Zeeland wordt hoog gewaardeerd door fietsers en mag zich dan ook 5-sterren fietsprovincie noemen. Om die status te behouden is er door de provincie Zeeland een subsidieregeling opgezet om een aantal specifieke fietsvoorzieningen te upgraden. Het resultaat is dat een aantal voorzieningen is uitgebreid. Er zijn 19 picknick en uitzichtpunten toegevoegd aan de al bestaande voorzieningen. Ook zijn 31 oplaadpunten voor elektrische fietsen en 89 overzichtspanelen opgezet.

In de gemeente Schouwen-Duiveland zijn de meeste fietsvoorzieningen gerealiseerd. Met de nieuwe fietsvoorzieningen is het nog makkelijker kennis te maken met de unieke plekken op het eiland.

Met de fiets kom je op plekjes die per auto niet te bereiken zijn. Daardoor liggen schilderachtige dorpjes voor u open en kunt u de prachtige kustlijn nagenoeg zonder onderbreking volgen.

Daar wil Zeeland dan ook best in investeren. Je kunt gebruik maken van de fietsrouteplanner. Zeeland beschikt over een uitstekend verzorgd netwerk van fietsknooppunten dat je op de meest onverwachte plekjes brengt.

FIKS

In 2015 is door de provincie een bedrag van één miljoen euro vrij gemaakt. Het routesysteem (FIKS) zoals in 2006 werd geïntroduceerd was sterk verouderd. Met het vrijgemaakte geld zijn tal van trajecten aangepast en uitgebreid. Nog meer plaatsen zijn bereikbaar geworden en er kan op meer plaatsen buitendijks worden gefietst. Ook zijn de routeborden vervangen.

Wil je Zeeland op een andere, rustige manier leren kennen, vergeet dan niet uw fiets mee te nemen of huur er ter plaatse een.

Fietsvakantie

Een complete fietsvakantie of ontspannen één dagje fietsen? Ervaar zelf waarom Zeeland de populairste fietsprovincie van Nederland is. Een handig systeem van fietsknooppunten leidt je simpel en doeltreffend langs een verscheidenheid aan landschappen, Zeeuwse cultuur en indrukwekkende historie in deze waterrijke provincie.

Knooppuntenbord

Knooppuntenbord

Je kunt Zeeland prima op de bonnefooi verkennen. Er is genoeg te ontdekken. Maar je kunt ook gebruik maken van een fietsrouteplanner. Het netwerk fietsknooppunten is in Zeeland tot in de puntjes verzorgd en voert je over de mooiste weggetjes en fietspaden! Een bunkerroute, bloesemroute of uitzicht op de Deltawerken? Volop fijne fietsroutes in Zeeland.

5 sterren

Zeeland is door Het Landelijk Fietsplatform uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie .Het fietsknooppuntensysteem in Zeeland is in 2015 helemaal herzien. Borden zijn vernieuwd en het in Nederland unieke ‘in de wind, uit de wind’ buitendijkse fietspaden zij geïntroduceerd. Het Routebureau VVV Zeeland is verantwoordelijk voor het knooppuntensysteem. En dat doen ze goed. Zeeland is van 83,3% naar 92,2% gestegen op de lijst die wordt samengesteld door een vak- naast een publieksbeoordeling.

Zeeuwse fietscafés 

Langs de routes komt u regelmatig de bekende fiets cafés tegen. De Zeeuwse Fietscafés zijn extra fietsvriendelijk. Fietsers kunnen hier gratis gebruik maken van een aantal faciliteiten, zoals sanitaire voorzieningen en de mogelijkheid om een bidon te vullen. Maar natuurlijk is een korte pauze met een lekkere kop koffie en een originele Zeeuwse bolus niet te versmaden. Altijd prettig tijdens een inspannende fietstocht, maar ook handig als begin- of eindpunt van je route.

Fietscafe's

Fietscafe’s

Gemak dient de mens. Overal in Zeeland kun je fietsen huren. Een gewone fiets, een mountainbike, tandem of fiets met trapondersteuning, het is allemaal mogelijk. Zo kun je eenvoudig heel spontaan gaan fietsen tijdens je vakantie.

Wielrennen

Zeeland is een land van bekende wielrenners, Jan Raas, Jo de Roo, Cees Priem en Johnny Hoogerland. Hoe werden zij zo goed? Net als zij, tegen de wind in stoempen op de Oosterscheldekering? Met een lekkere rugwind en handjes op het stuur over de Zeelandbrug? Het gevarieerde landschap met haar uitgestrekte polders, zeedijken die je letterlijk langs de zee voeren en karakteristieke dorpjes met gladde kasseitjes vormen samen een uitdagende mix voor een- of meerdaagse tochten!

 

Mountainbikeroutes

In Zeeland vind je talloze spannende en uitdagende mountainbikeroutes. Volop de kans om je offroad uit te leven op modder- en zandpaden. In Zeeuws-Vlaanderen is er een grensoverschrijdend mountainbike netwerk waarbij je ook Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams Brabant aan kunt doen.

 

Na een poosje trappen, even uitrusten en genieten.

Na een poosje trappen, even uitrusten en genieten.

Routebureau Zeeland

Zeeland kent talloze routes om de provincie te verkennen. Of je nu gezellig wilt fietsen, stevig koersen of  mountainbiken, je kunt er terecht voor prachtige tochten. Routebureau Zeeland is verantwoordelijk voor alles op het gebied van deze routes: informatievoorziening, promotie, beheer en onderhoud. Routebureau Zeeland is een onderdeel van VVV Zeeland.

Ontdek hier de mogelijkheden van het Routebureau.

Bron: VVV Zeeland