Toertje rond Burgh-Haamstede.

Toertje rond Burgh-Haamstede.

Een toer rond Burgh-Haamstede is een heerlijk, niet te lang rondje. Wij stellen voor dat u uw tocht begint bij de ingang van Camping Ginsterveld in Burgh-Haamstede.

Onderweg kunt u een kijkje nemen in een klein, maar leuk museum. U kunt terecht bij Slot Haamstede of u vergapen aan de stormvloedkering. De lengte van deze route is 19 km.

Verlaat de camping bij de hoofduitgang en sla rechtsaf. Fiets deze weg, eigenlijk de uitrit van de camping, helemaal uit.

Bij de afsluitpaaltjes slaat u rechts af de Westerenbanweg in. Rijdt rechtdoor tot aan het fietspad dat u tegenkomt en sla daarop linksaf.

Na ongeveer 200 meter steekt u de weg rechts over, u bent nu op de Vertonsweg. Fiets nu rechtdoor de Moolweg in.

Aan het einde van de Moolweg slaat u rechtsaf de Burghseweg in.

Museum de Burghse Schoole

Museum de Burghse Schoole

 Aan het begin van het stadje Burgh ligt het Museum “de Burghse Schoole”. In dit museum treft u een compleet ingericht klaslokaal uit het begin van de 20ste eeuw. U kunt hier ook veel informatie vinden over het oude Burgh en de omgeving. Klik hier voor meer wetenswaardigheden.

Na uw bezoekje aan het museum fietst u richting kerk en rijdt u de Burghse Ring op. De woningen met de nummers 16 en 17 zijn voormalige armenhuizen terwijl huisnummer 12 een oude arbeiderswoning is.

Na de appartementen slaat u rechtsaf de Hogeweg op. Na ongeveer 50 meter volgt u de weg naar links.

Na wat, aan uw linkerhand, de vroegere manage Lisiduna was, slaat u rechtsaf de Bosweg in en rijdt u in de richting van de uitkijktoren. Fiets hier rechtdoor langs het parkeerterrein en het informatiebord.

Na ongeveer 250 meter slaat u linksaf het fietspad in dat door de boswachterij loopt.

Bij het verlaten van de boswachterij gaat u rechtsaf het fietspad op. Rij door tot aan de rotonde en ga daar de Steenweg op.

Bij de brievenbus rechts afslaan, de Westerseweg in.

De oude herberg met daarin de vroegere rechtskamer

De oude herberg met daarin de vroegere rechtskamer

 

In Westerweg vindt u Restaurant het Vissershuis. Dit is een oude herberg waar vroeger de rechtskamer van het de oude gemeente Westerschouwen. De Westerseweg loopt langs de zogenaamde slapersdijk. Deze dijk loopt langs de hele kust om het land te beschermen als de hoofddijk door mocht breken.

Vervolg vanaf hier uw weg en rij onder het viaduct door. Sla vervolgens rechtsaf en meteen weer rechts. Na ongeveer 50 meter klimt u aan de linkerkant het fietspad op.

Op de dijk heeft u een prachtig zicht op de stormvloedkering. Klik hier voor meer informatie. Voor het haventje van Burghsluis staan de restanten van het vroegere dorp. Op de huizen Havenweg 11 en 12 is een aanduidingsteen aangebracht. Hierop is de hoogte van de waterstand op 1 februari 1953 aangegeven.

De stormvloedkering in gesloten toestand

De stormvloedkering in gesloten toestand

 

Als u de haven van Burghsluis bent gepasseerd slaat u linksaf en fietst u de eerste weg rechts, de Meeldijk uit.

Rij door tot aan de voorrangsweg, ga hier rechtsaf onder de weg door tot aan het einde van de weg, waarna u rechtsaf slaat de Leliëndaleweg in.

Aan uw linkerkant ziet u de overblijfselen liggen van de Karolingische burcht. Een oude aarden wal die in de 9de eeuw werd aangelegd als afweer en bescherming tegen de invallen van de Noormannen.

Direct na het sportveld rijdt u rechts het fietspad op. Rijdt vervolgens de Prinses Irenestraat uit. Dan slaat u rechtsaf de Prins Bernhardstraat in om na ongeveer 200 meter in een flauwe bocht de Zandweg in te rijden. Aan het einde van de Zandweg bij de boom op het pleintje, slaat u links en meteen weer rechtsaf de Zuidstraat in. Bij de kerk gaat u rechtdoor de Noordstraat in.

Tegenover hotel Bom ligt Slot Haamstede. Het oudste deel, de woontoren, is gebouwd in de 13de eeuw. De bekendste bewoner was Witte van Haemstede, de pleegzoon van Floris V. Een wandeling langs de slotgracht is zeker een aanrader. Meer weten over dit slot? Klik hier.

Slot Haamstede

Slot Haamstede

 

Bij de verkeerslichten rijdt u rechtdoor de Hoogezoom op. Na het bord “einde bebouwde kom” slaat u linksaf de Breedsteweg in. Sla direct hierna na de boerderij, rechtsaf het onverharde Biesterveldwegje in. Steek aan het einde van het Biesterveldwegje de weg over en ga naar links de rode fietsstrook op.

Na 600 meter slaat u rechtsaf de J.J. Boeijensweg in. Daarna komt u terug bij uw vertrekpunt.