Zeeland heeft een lange en roemruchte geschiedenis achter de rug. Ontstaan uit het niets, ontwikkelde de provincie zich in de Middeleeuwen tot een van de rijkste gebieden van Nederland.

Steden als Middelburg, Zierikzee en Brouwershaven lieten zich gelden.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Watersnoden en oorlogen

Maar we spreken ook over de strijd tegen het water. De voortdurende gevechten tegen de zee die, vanaf het ontstaan van deze bijzondere provincie, steeds opnieuw om inpoldering vroegen. Met als triest dieptepunt de watersnood van 1953 en als triomfantelijk hoogtepunt het gereedkomen van de Deltawerken. Het Watersnoodmuseum en Neeltje Jans zijn hiervan fantastische exponenten.

Entree van het Watersnoodmuseum

Entree van het Watersnoodmuseum

Op elk gebied van de Zeeuwse geschiedenis is er ergens wel documentatie of een expositie te vinden. Vaak verzameld in een van de vele musea die de provincie rijk is.

Museumland

De meeste musea zijn aangesloten bij Zeelandmuseumland. Deze vereniging is een samenwerkingsverband tussen een groot aantal Zeeuwse musea. Bij deze vereniging hebben zich 35 musea aangesloten. Alle informatie hierover kunt u hier vinden

Maar daarbij houdt het niet op.

Rijkdom aan schatten

Er zijn nog tientallen musea, vaak privé bezit of gerund door vrijwilligers die uw bezoek ook verdienen.

Al die musea hebben zijn eigen karakter en bieden u een bijzondere kijk op de provincie.

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vertelt de hevige geschiedenis van februari 1953. Dit museum is een onderdeel van de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland. Binnen deze vereniging werken 7 musea op dit eiland samen onder de naam “Schatkamers van het eiland” om hun historische geschiedenis zo goed al mogelijk voor het voerlicht te brengen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de stichting.

Kleine musea

Oorlogsmusea in Axel, Oostburg en Kapelle laten u op een andere manier kennismaken met de Zeeuwse geschiedenis. Er zijn tal van kleinere, maar niet te versmaden streekmusea. Zeeland is ook een museumland.

Op de volgende pagina’s bieden wij u een overzicht van de Zeeuwse Musea. We wensen u veel plezier bij uw ontdekkingstocht.

Logo Schatkamers

Musea op Schouwen-Duiveland

Musea op Tholen

Musea op Walcheren

Musea op Zuid-Beveland

Musea op Zeeuws-Vlaanderen