Zeeland en de natuur
Zeeland staat bekend om zijn fraaie duinenrijen en Deltawerken. Maar ook het polderlandschap met zijn kreken, dijken en heggen heeft een grote natuurwaarde. Het Zeeuwse landschap is heel gevarieerd en elk gebied heeft behoefte aan specifieke beheersmaatregelen.
Sommige gebieden, zoals bloemdijken moeten intensief worden beheerd. Daar is zorgvuldig maaien en afvoeren een noodzaak. Op andere plaatsen, zoals de schorren en de stuifduinen, kan de natuur meer haar gang gaan.
De meeste natuurgebieden in Zeeland worden beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stichting het Zeeuwse Landschap. De meeste duinen, schorren, kreken en oudgraslanden worden door hen bijgehouden. Maar ook particuliere grondeigenaren en agrariers houden zich bezig met natuurbeheer. Het Natuurnetwerk Nederland (NNN), de vroegere Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangend netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het Zeeuwse deel van dit natuurnetwerk is het Natuurnetwerk Zeeland (NNZ). Het doel van het natuurnetwerk is het behoud en de versterking van het aantal soorten in het wild voorkomende planten en dieren.
De natuurgebieden dragen sterk bij aan de identiteit van Zeeland als woon- en werkgebied. Het grootste deel van het natuurnetwerk Zeeland is goed toegankelijk voor het publiek. Zeeland kent grote en kleine natuurgebieden. Bekend zijn natuurlijk het Nationaal Park Oosterschelde. Ook zult vast wel gehoord hebben van ’t Zwin. Maar bent u bekend met het verdronken land van Saeftinghe of De Pluimpot? Zeeland kent 126 gebieden die aangemerkt kunnen worden als bijzonder natuurgebied. Op de volgende pagina’s willen wij u kennis laten maken met de schier eindeloze mogelijkheden om Zeeland anders te leren kennen.
Dijkwater
Gradabos
Heggengebied van Arnemuiden
Inlagen van Noord-Beveland
Neeltje Jans
Oranjezon
Plaat van de Vliet
Terra Maris
Verdronken land van Saeftinge
Het Zwin