April, ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand is de vierde maand  van het jaar in de gregoriaanse kalender en telt 30 dagen. In de oude-Romeinse kalender was maart aanvankelijk de eerste maand van het jaar, en april dus de tweede.

Het is nu dus de vierde maand van het jaar. April telt 30 dagen en begint op dezelfde dag van de week als januari in schrikkeljaren en juli in alle jaren. Het is dé maand van alle seizoenen bij uitstek.

de God Apollo – foto Stuart Yeates – publiek domein wiki

 

De naam april komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat “openen” betekent. Waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente. Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat ‘tweede’ betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo. Apollo werd wel als de vertegenwoordiger van rationele schoonheid en orde beschouwd,

Zeker in het begin van de maand zijn vorst en sneeuw niet helemaal uitgesloten.  Maar in de tweede helft van April zijn temperaturen die oplopen tot 25° niet uitgesloten. Het is ook de maand waarin het vaakst droge perioden voorkomen. In 2007 viel er voor het eerst sinds de waarnemingen geen regen in één kalendermaand. Deze april was de droogste maand ooit. Het was ook de warmste aprilmaand ooit.

Paaseieren versieren

 

 

 

 

Pasen valt een enkele keer laat in maart, maar meestal in april. De laatst mogelijke datum voor Pasen is 25 april. En hier komen de eieren om de hoek kijken. Pasen zonder eieren is immers ondenkbaar.

 

De maand begint met de traditionele 1 april. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis).

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes of werden op een andere manier in de maling genomen..

Oude prent die April in beeld brengt

Voor veel mensen is het het begin van de grote of voorjaarsschoonmaak. De wereld wordt opgeknapt voor een nieuw begin.

 

April is ook de maand waarin de geschiedkundige wereld kennis maakte met een unieke Zeeuwse vondst. Visser Bout die met zijn schip, de TH 9, bij Colijnsplaat aan het vissen was, haalde delen van een Nehalennia-altaar boven water. Een godin uit het begin van de jaartelling en beschermvrouw van reizigers en zeelieden.

Er volgde gericht onderzoek in 1970 en 1971, dat later nog werd voortgezet tot 1974. Het zoeken leverde uiteindelijk 240 altaren en beelden op. Maar ook votiefstenen en resten van een Romeins bouwwerk.

De kostbare altaarstukken worden tentoongesteld in het Rijksmuseum van Leiden. Later is bij de vindplaats een reproductie van de tempel gebouwd.

Beeld van Nehalennia

 

De sterrenbeelden van april zijn ram en stier.

 

En wat zeggen de voorspellers van april?

April veel regen, brengt rijke zegen;

Verschaft april mooie dagen, dan pleegt mei de last te dragen;

April koud en mei warm, geen boer wordt er arm;

Zelfs aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed;

De vrouwen en de aprillen, beiden hebben zo hun grillen.