Annie Verhulst werd geboren in Middelburg op 1 oktober 1895. Als klein meisje voelde zij zich al aangetrokken tot het toneel. Ze liet geen ogenblik onbenut om zich te verkleden en thuis op te treden “tussen de gordijnen”.

De grote stad

Annie Verhulst in 1935

Annie Verhulst in 1935

Annie werd rusteloos in het gezapige Middelburg en vertrok naar de grote stad. Ze was vastbesloten actrice te worden. In Amsterdam maakte zij kennis met Herman Bouber (de werkelijke naam was Hermanus Blom). In 1916 had Bouber het Volkstoneel opgericht. Annie Verhulst speelde hierin een paar rollen, waarin zij toch wel indruk maakte.

Theaterstukken

Zij werd bekend door theaterstukken en rollen die zij daarin speelde voor het Volkstoneel. Het was daarom niet te voorkomen dat zij gevraagd werd voor rollen in de toen langzaam opkomende Nederlandse filmindustrie. Haar filmdebuut was in “Zeemansvrouwen” in 1929.

Film

In 1934 brak zij definitief door als actrice in de bekende film “Op hoop van Zegen” waarin zij de rol van de zwangere Jo, de verloofde van de recalcitrante Geert speelde.

Herman_Heijermans - foto Anefo Dutch National Archives

Herman_Heijermans – foto Anefo Dutch National Archives

 

“Op hoop van Zegen” was de verfilming van een toneelstuk van Herman Heijermans waarin de sociale en maatschappelijke problemen van die tijd, aan de kaak werden gesteld. Ook toen was het al de rijken tegen de armen.

De film ging op 21 december 1934 in verschillende bioscoopzalen in première. Maar deze verliep somber. Nederland was in diepe rouw.

Een dag eerder was het KLM vliegtuig de Uiver, na een geslaagde vlucht naar Australië die het vliegtuig en haar bemanning onsterfelijk had gemaakt, op weg naar Batavia. Tijdens een zware storm met veel regen verongelukte het toestel in het Iraakse deel van de Syrische woestijn. Alle vier de bemanningsleden; gezagvoerder Koen Parmentier, eerste officier Jan Moll, boordwerktuigkundige Bouwe Moll en telegrafist Cornelis van Brugge, en drie passagiers kwamen hierbij om het leven.

 

 

Annie Verhulst (Jo) en Esther de Boer van Rijk (Kniertje)

Annie Verhulst (Jo) en Esther de Boer van Rijk (Kniertje

“Op hoop van Zegen” is altijd een populair toneelstuk gebleven en is na 1934 nog verschillende malen verfilmd, op de planken gebracht en er is zelfs een musical van gemaakt.

Huwelijk

Op 31 december 1935 trouwde Annie met de rijke antiquair Bernard Stodel. Ze stopte met acteren om haar man te vergezellen op zijn studie- zakenreizen.

Bernhard Stodel

Bernhard Stodel

 

 

 

Annie Verhulst stierf op 90-jarige leeftijd in Amsterdam, als actrice bijna vergeten, als society dame in de hoofdstad bijzonder gewaardeerd. Maar zij was later voor veel Zeeuws artistiek talent een reden om naar Amsterdam te trekken.