In het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw besloot de Nederlandse overheid de televisie in te voeren in ons land. Noodzakelijk daarvoor was dat er steunzenders, zogenaamde televisiezenders te bouwen.

Men besloot de toren voor zuidwest Nederland in Goes te bouwen.

De bouw

In 1955 werd met de bouw begonnen. De bouw vorderde snel vanwege nieuwe technieken. De betonnen toren van 86 meter hoog, stond al na enkele maanden. Daarop werd een stalen mast gebouwd, een iets langduriger karwei, die de toren op zijn uiteindelijke hoogte bracht van 137 meter. Hiermee was de eerste televisietoren op 10 december 1957 van Nederland een feit.

 

De voltooide toren

De voltooide toren

Testen

Gedurende het jaar werden tal van testuitzendingen gedaan, maar op 10 december was het dan zo ver. De officiële ingebruikname werd gedaan door de toenmalige commissaris van de koningin, dhr. A.F.Ch. Casembrood. Een druk op een knop was voldoende om de KRO presentatrice Hannie Lips in heel Zeeland in beeld te laten verschijnen. In de middag was er een feest voor genodigden. Maar ’s avonds was er een groot feest in de schouwburg van Goes waarbij heel Nederland mee kon kijken.

 

Hannie Lips opent de avond

Hannie Lips opent de avond

 

 

 

 

 

 

Feestavond in Goes

’s Avonds keek heel Nederland mee naar een show vanuit Zeeland. De schouwburg in Goes was het decor. De Nederlandse kijkers werden gepresenteerd op een optreden van het muziekgezelschap “Con Affizione” uit Kwadendamme dat verscheen in originele Zeeuwse klederdracht.

 

Con Affezione

Con Affezione

 

Technische veranderingen

De toren is Goes heeft na 1957 een aantal wijzigingen ondergaan. Dat had te maken met de aangepaste functies. Naast televisie werd de Goese TV toren ook gebruikt voor radio en telefoon. Maar ook de ANWB, het RIVM en later de mobilofoon werden gebruikers.

Op 11 december 1957 was de meest gehoorde vraag in Zeeland: Heb je gisteravond ook gekeken?“

De kijk op de wereld was voor velen voorgoed veranderd.