Johnny Hoogerland werd op 13 mei 1983 geboren in de  Overijsselse hoofdstad Zwolle. Na verloop van jaren vestigde hij zich in Zeeland. Yerseke werd zijn nieuwe woonplaats. Al snel voelde hij zich een echte Zeeuw, gezien zijn uitspraak na een gruwelijke crash in de Tour de France: “Een Zeeuw krijg je er niet zo snel onder”.

 

Johnny Hoogerland in het RABO-Opleidingsteam

Johnny Hoogerland in het RABO-Opleidingsteam

Jong talent

De jonge Hoogerland bleek al vroeg aanleg voor het wielrennen te hebben. Hij begon al op zijn zevende met hard fietsen. Hij meldde zich al vroeg aan bij de wielerclub Theo Middelkamp. Behalve op de training bij zijn club deed hij ook veel fietservaring op bij zijn tochten naar de middelbare school, die vijftien kilometer van zijn in Kruiningen gelegen woonhuis lag.

Als jongetje reed hij vaak dikke bandenraces, wielerwedstrijden met gewone fietsen. Toen hij daarin heel succesvol bleek, stapte hij over op de racefiets. Eenmaal op een ‘koersfiets’ won hij zeer regelmatig wedstrijden van leeftijdsgenoten. In 1998 werd Hoogerland nieuweling, in 1999 kreeg hij een plaatsje in de RABO-juniorenploeg.

In 2001, op achttienjarige leeftijd liet hij voor het eerst van zich spreken door de Ronde van Vlaanderen te winnen in de categorie junioren.

Een jaar later werd Hoogerland 2de in Parijs – Roubaix voor beloften. Hij had zich goed in de kijker gereden en werd door iedereen in de gaten gehouden en gevolgd.

Vacansoleil

Daan Luijkx - Screenshot Omroep Brabant

Daan Luijkx – Screenshot Omroep Brabant

De voormalig Nederlandse wielrenner Daan Luijkx uit HET wielerdorp St. Willebrord richtte in 2005 een wielerploeg op onder de naam Fondas Imabo-Doorisol. Dit team groeide uit tot één van de toonaangevende opleidingsploegen in Nederland en kende haar hoogtepunt in 2008 onder de naam P3 transfer Batavus.

Luijkx stelde zich een doel voor 2009. Het continentale team moest een stap vooruit zetten naar Pro-Continental en daar moest een sponsor voor worden gevonden. Halverwege 2008 kwam deze sponsor in de hoedanigheid van Vacansoleil. In 2009 werd Luijkx leider van dit wielerteam, dat in dat jaar werd uitgenodigd deel te nemen aan de Vuelta.

 

Hoogerland lid van de Vacansoleil formatie

Hoogerland lid van de Vacansoleil formatie

Johnny Hoogerland was vanaf het begin een lid van de Vacansoleilploeg.  Hij werd 12de in de Ronde van Vlaanderen en haalde de winst in de Driedaagse van West-Vlaanderen binnen. In het eerste optreden van de formatie in een grote ronde viel Hoogerland op door zijn niet aflatende aanvalsdrift. In de achtste etappe bleek hij ook nog eens een klimmerstalent te zijn. Tot ieders verbazing kon hij lang het wiel van de Franse berggeit David Moncoutié volgen. Moncoutié was niet de eerste de beste. In 2008, 2009, 2010 en 2011 won hij telkens een etappe en het bergklassement in de ronde van Spanje.

Toen de Vuelta op 11 september in Madrid eindigde vonden we, na Bouke Mollema (4de)  Hoogerland als tweede Nederlander in de eindklassering terug op de 12de plaats.

Geweldig jaar

Vanwege zijn sterke optreden in de Vuelta werd hij door bondscoach Leo Van Vliet geselecteerd voor het Wereldkampioenschap in het Zwitserse Mendrisio. Op 27 september, nauwelijks bekomen van de Vuealta straalde hij opnieuw aanvalsdrift uit. Hoogerland trachtte steeds weer uit het peloton te ontsnappen om als springplank te fungeren voor andere Nederlandse kanshebbers. Hij mocht uiteindelijk voor zijn eigen kans gaan rijden, nadat Karsten Kroon had aangegeven geen ‘goeie benen’ te hebben. Met een 14de plaats werd hij de beste Nederlander in Zwitserland.

Gerrit Schulte - foto Beeldbank Erfgoed 's Hertogenbosch

Gerrit Schulte – foto Beeldbank Erfgoed ‘s Hertogenbosch

Als kroon op zijn uitstekende seizoen werd hij in dat jaar genomineerd voor de titel ‘Wielrenners van het jaar’. De winnaar van de  Gerrit Schulte trofee, zoals de prijs wordt genoemd, wordt elk jaar door de club van 48 bepaald. Dit is een vereniging van oud-renners genoemd naar het gedenkwaardige jaar 1948 toen de legendarische Schulte wereldkampioen achtervolging werd. Het bleef bij een nominatie. Robert Geesink kreeg de titel.

 

Na zijn topjaar besloot Hoogerland in de winter hard te trainen, om zo nog meer progressie te kunnen boeken voor het volgende seizoen. 2010 werd echter niet wat Hoogerland ervan had verwacht. De inwoner van Yerseke had de pech dat zijn ploeg Vacansoleil niet mocht deelnemen aan de grote wedstrijden, waardoor hij niet kon schitteren in de wedstrijden die hem een jaar eerder groot hadden gemaakt. Toch wist hij mooie ereprijzen in de wacht te slepen. Hij won in dat jaar zowel het tussensprint- als het bergklassement in de Ronde van Polen, Het bergklassement in de Ronde van Groot-Brittannië en de GP Paul Borremans.

Johnny Hoogerland afbeelding Zeeuwse Krantenbank

Johnny Hoogerland afbeelding Zeeuwse Krantenbank

Een groots team

Vacansoleil kreeg in 2011 een tweede naamgever, DCM en werd toegelaten tot de UCI Pro-Tour. De vermaarde Hilaire van der Schuren werd binnengehaald als mede-ploegleider. Hierdoor kon de ploeg wel aan alle grote wedstrijden deelnemen. Verschuren en Luijkx hadden een bijzonder sterk team bijeengebracht met grote namen als de Rus Maksim Belkov, de Belgen Thomas de Gendt, Stijn Devolder en Björn Leukemans en de Italiaan Marco Marcato. Als Nederlandse ploeg moest er minsten 18 landgenoten op de loonlijst staan. Dat waren, naast Johnny Hoogerland, onder andere Wouter Mol, Wout Poels, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra en Pim Ligthart.

Vacansoleil – DCM kwam aan de start van de Ronde van Italië. Omdat zijn resultaten in de voorjaarsklassiekers tegen vielen, richtte Hoogerland zich helemaal op deze ronde. Maar de Zeeuw kampte met bronchitis en zijn conditie liet te wensen over.

Toch liet hij niet na zijn klasse te tonen. In de 7de etappe naar Montevergine di Mercogliano Wist hij een gat van minuten naar een kopgroep op zijn eentje te dichten.

Wim van Est - Pontiac reclame

Wim van Est – Pontiac reclame

Tour de France

In 2012 reed Hoogerland zijn eerste Tour de France. Een Tour die hem bijna zo beroemd maakte als die van Wim van Est in 1951, waarin deze, in de gele trui, in het ravijn belandde.

In zijn eerste Ronde van Frankrijk wist Hoogerland tweemaal de leiding in het bergklassement te veroveren. Tijdens de negende etappe deed zich een drama voor. Hoogerland reed in een kopgroep en had virtueel de bolletjestrui, als leider in het bergklassement, om zijn schouders. Juan Antionio Flecha werd met hoge snelheid aangereden door een auto van France Télévisions, Flecha nam Hoogerland mee in zijn val. De Zeeuw  werd gelanceerd en belandde in een hek met prikkeldraad.

 

Hoogerland, kruipend in het prikkeldraad

Hoogerland, kruipend in het prikkeldraa

 

 

Hier kunt u een samenvatting van deze etappe van NOS Sport terugkijken.

 

Hoogerland liep diepe snijwonden op, maar kon de etappe toch uitrijden. Na afloop kreeg hij alsnog de bolletjestrui omgehangen en kreeg hij, samen met Flecha, de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Later zou blijken in het ziekenhuis, dat er 33 hechtingen nodig waren om zijn wonden te dichten. Zijn eerste reactie bij het verlaten van het ziekenhuis was: “Na de rustdag gaan we gewoon weer fietsen” en “Een Zeeuw krijg je er niet zo snel onder”.

Na zijn val in die negende etappe volgde gelukkig een rustdag, waarna Hoogerland in de tiende etappe, na de nodige medische verzorging weer opstapte. De val, de bolletjestrui, de aanvallende rijstijl en zijn karakter maakten Johnny Hoogerland bijzonder populair in Nederland. Diverse (internationale) media verklaarden de renner tot held. De band Torres Blues schreef speciaal voor Hoogerland een nieuwe tekst op de rock-and-roll-klassieker Johnny B. Goode‘.

Het daarna duurde enige jaren, tot de herfst van 2014, voordat Hoogerland een schikking kon treffen met de verzekeraar waar de bij de aanrijding betrokken auto was verzekerd

In 2012 reed Hoogerland een sterke Tireno-Adriatico. Hij eindigde als vijfde in het algemeen klassement. In tegenstelling tot het voorgaande seizoen, ging hij niet van start in de Giro.

Steeds weer pech

Pech veroorzaakt door voertuigen bleven Hoogerland achtervolgen. Begin 2013 werd Hoogerland tijdens de GP d’Óuverture la Marseillaise, een semi-klassieker die het Franse wielerseizoen opent op de zondag van de laatste week van januari, werd hij aangereden door een motor van de Franse Televisie.  Een paar weken later, terwijl hij in februari van dat jaar op training was in het Spaanse Villajoyosa werd hij aangereden door een auto. Hij belandde op de intensieve zorg. Deze aanrijding bezorgde Hoogerland vijf gebroken ribben en een gekneusde lever.

In april maakte hij zijn rentree in het peloton tijdens de Ronde van Romandië. Twee maanden later werd hij Nederlands kampioen op de weg in Kerkrade.

Kampioen van Nederland

Kampioen van Nederland

In 2014 stopte Vacansoleil als sponsor. De renners moesten op zoek naar een andere werkgever. Hoogerland ging rijden voor het Italiaanse Androni. Maar successen als in de jaren daarvoor bleven uit. Graag wilde hij in de Ronde van Italië zijn kampioenstrui tonen. Maar alleen, slechts met als enige Nederlander Kenny van Hummel bij zich, voelde hij zich niet gesteund door zijn overwegend Italiaanse ploeggenoten.

Zwoegend in het shirt van Androni

Zwoegend in het shirt van Androni

Een jaar later stapte hij over naar het nieuw opgezette team Roompot – Oranje Peloton waarvoor hij nog een jaar zou uitkomen. In 2016 besloot hij zijn fiets voorgoed op te bergen. Het was mooi geweest. Zijn laatste wedstrijd reed Hoogerland op 11 oktober van dat jaar. Deze wedstrijd had de toepasselijke naam Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen. Hoogerland kwam als 21ste over de finish. Zijn definitieve afscheid kunt u hier bekijken. 

 

Na zijn actieve carrière als wielrenner bleef hij nog betrokken bij de sport als ambassadeur voor Roompot. Ook ruilde hij zijn fietsschoenen in voor loopschoenen. Na een korte tijd wist hij zich al hoog te plaatsen in Zeeuwse wedstrijduitslagen.

Verhuizen naar Oostenrijk

Verhuizen naar Oostenrijk

Verhuizen

In 2018 nam hij een voor iedereen onverwacht besluit. Hij verhuisde naar het Oostenrijkse Kärnten. Hij zinspeelde al langer op een vertrek uit Nederland om op een andere plaats een geheel nieuwe toekomst op te bouwen. Helemaal toevallig was de keuze voor deze regio niet. “Gerda, mijn vrouw, komt uit een schaatsgezin en ging in de winter vaak naar de Weissensee om te schaatsen. Na onze huwelijksreis in dezelfde omgeving, afgelopen zomer, wisten we het 100% zeker; hier willen we wonen”, aldus Hoogerland via de website van Roompot – Oranje Peloton.

In Kärnten runt hij momenteel een prachtig pension, van waaruit hij mooie fietstochten met gasten door de omgeving maakt. Ondanks alles, hij blijft Zeeland trouw. Voor een blik op zijn pension en meer informatie, kijk hier.