Natuurlijk is er in de hoofdstad van Zeeland een theater te vinden. De Middelburgse Schouwburg die er al meer dan twee eeuwen staat en in 20017 helemaal is aangepast van de eisen van deze tijd. Maar in die ruim 200 jaar heeft zich hier veel afgespeeld.

Meer dan twee eeuwen

Middelburg heeft drie schouwburgen gekend. Alle drie stonden aan het Molenwater, naast de Koepoort.

Schande

In 1807, op 16 december, opende het eerste theater haar deuren. Het classicistische gebouw, erg modern voor die tijd had een voorgevel van 31 meter en was voorzien van 21 grote schuiframen.

De oorspronkelijke schouwburg in 1900

De oorspronkelijke schouwburg in 1900

De beginjaren van de schouwburg verliepen niet vlekkeloos. Tal van incidenten en protesten van tegenstanders van het theater kleurden deze eerste jaren. De goddeloze optredens brachten hel en verdoemenis.

In 1821 kon een actiecomité van kunstliefhebbers een sluiting maar nipt voorkomen.

 

Affiche uit 1853

Affiche uit 1853

 

Geaccepteerd

 

Nadat de rust en de acceptatie waren terug gekeerd, traden tal van Nederlandse kunstenaars hier op. Op 2 augustus 1848 aanschouwde Frits Bouwmeester tijdens een pauze in de kleedkamer van de schouwburg het levenslicht. Bouwmeester kwam uit een geslacht van grote artiesten. Hij was de zoon van de actrice Louise Francine Bouwmeester en de toneelspeler Louis Frederik Johannes Rosenveldt. Jawel, een verre verwant van de latere Amerikaanse president.

Frits Bouwmeester

Frits Bouwmeester

 

 

 

 

Belgische vluchtelingen

Naast de functie van kunstpaleis deed de schouwburg ook dienst voor andere doeleinden. In de Eerste Wereldoorlog werden en bijvoorbeeld Belgische vluchtelingen opgevangen.

Belgische vluchtelingen 1915

Belgische vluchtelingen 1915

Verbouwing

De oorspronkelijke schouwburg stond in 1925 geheel in de steigers voor een rigoureuze verbouwing. In 1938 en 1939 werd het vervangen door een groot wit gebouw. Aan het begin van de jaren ’60 gaf de gemeenteraad van Middelburg toestemming tot een grote verbouwing welke begon in 1964. Het wed uiteindelijk totale nieuwbouw van de huidige schouwburg.

De vernieuwde chouwburg haalde zelfs de nationale pers in 1939

De vernieuwde chouwburg haalde zelfs de nationale pers in 1939

 

Het huidige gebouw is ontworpen door de architect Piet Götzen en is geopend in 1965. Het is een strak functionalistisch gebouw zonder bijzondere detailleringen. Götzen staat bekend als een radicaal modernist. ‘Open’ gevels met veel glas, horizontale lijnen en, zoals je ook bij dit gebouw goed ziet, een duidelijke scheiding tussen begane grond en verdieping. Hij is ook de architect van, onder andere, enkele winkels in het centrum en de flats (1960) aan de Nassaulaan.

Bij een goed theater hoort een theatercafé. Dat is er ook, grenzend aan de schouwburg. De ruimte van het café werd tijdens de voorstellingen gebruikt als foyer. Maar, los van de voorstellingen werd het ook autonoom gebruikt.

In het café-restaurant was, naar goed gebruik in de vijftiger jaren van vorige eeuw, een biljarttafel aanwezig.

Opknapbeurt

De schouwburg werd opnieuw onderhanden genomen. Vanaf september 2017 ging men aan de slag met de modernisering van de huidige locatie en bleef daarom een jaar gesloten.

Voor nog even, het huidige gebouw - foto Cees van der Waal

Voor nog even, het huidige gebouw – foto Cees van der Waal

Op 12 september 2017 ging de sloophamer door de schouwburg aan het Molenwater, begin december begon de verbouwing. Op donderdag 4 oktober 2018 was de verbouwing afgerond.

De metamorfose is compleet, van een nieuw aanzicht vanaf buiten met grote raampartijen en een nieuwe entree tot nieuw sanitair en comfortabele rode stoelen.

 

 

Het aantal zitplaatsen werd uitgebreid en nu is er weer de plaats voor een grote diversiteit aan voorstellingen op elk cultureel gebied. Ook het theatercafé werd aangepakt om bij bepaalde voorstellingen speciale theaterbuffetten en theaterdiners aan te kunnen bieden die een avond uit compleet maken.

Middelburg staat hiermee garant voor een geweldige avond uit.

Voor een impressie van de nieuwe schouwburg kunt u hier terecht.