Op 17 augustus 1778 werd Johannes Koekkoek in Veere geboren. Hij verhuisde op 22-jarige leeftijd naar Middelburg.

Johannes Hermanus Koekkoek

Johannes Hermanus Koekkoek

In Middelburg woonde Thomas Gaal, de zoon van een officier bij een Schots regiment en oorspronkelijk afkomstig uit Dendermonde. Deze Thomas begon een behang fabriek waar hij vooral landschappen en vogels schilderde. In 1778 was Gaal medeoprichter en directeur van de Middelburgsche Teekenacademie.

Thomas Gaal

Thomas Gaal

Tekenleraar

Koekkoek voelde zich bijzonder aangetrokken tot tekenen en schilderen. Hij trad in dienst bij Gaal die zijn eerste leraar werd. Ook ging hij les nemen bij de Teekenacademie. Deze was vrij klassiek georiënteerd. Hij leerde hier werken naar gipsen modellen en hem werd de kust van het graveren bijgebracht.
In 1803 kreeg Koekkoek het predicaat ‘Primus van de Academie’ toegekend. Vanaf dat moment begon Koekkoek zichzelf te vormen tot schilder, etser en tekenaar.
Gedurende zijn tijd in Middelburg had Koekkoek zich al zodanig ontwikkeld dat hij tekenleraar werd. Maar als snel ging hij zich uitsluitend toeleggen op het vak van schilder.

Duinweg

Duinweg

Schilderen

Hij verhuisde in 1826 naar Durgerdam, een dijkdorpje in Landelijk Noord, het landelijke deel van Amsterdam Noord. Aanvankelijk schilderde hij hier voornamelijk stadsgezichten aan het water. Hij stond er om bekend dat zijn werk uiterst nauwgezet was en technisch heel precies.

Vissersvrouwen lossen de vangst

 

 

Al snel veranderde hij van stijl en ging hij zich specialiseren in zeegezichten. Aan het begin van de 19de eeuw was Koekkoek een van de eersten die zich liet inspireren door beroemde marineschilders uit de Hollandse Gouden Eeuw. Hij ontwikkelde een eigen stijl die het midden hield tussen realisme en romantiek. Aan zijn werk was duidelijk te zien dat hij in Zeeland een bijna perfecte theoretische kennis van verschillende vaartuigen had opgedaan. Bekend is dat hij, alleen om zich verder te bekwamen, zelf heel nauwkeurig uitgewerkte modellen van verschillende types vaartuigen vervaardigde.

Zeilschepen op de rede

Zeilschepen op de rede

Romantisch zeeschilder

Koekkoek zou bekend worden als schilder van romantische zee- rivier- en strandgezichten. Zijn werk, voornamelijk olieverf op doek, werd gekend door tere kleuren en fijn uitgewerkte figuren.

Nalatenschap

Hij woonde achtereenvolgens nog in Medemblik en in Amsterdam. Daar trouwde hij met Anna Koolwijk. Samen kregen ze vier zonen; Barend Cornelis, Marinus Adrianus, Johannes en Hermanus.
Op 9 januari 1851 overleed Koekkoek op 72-jarige leeftijd.
Hij liet een groot oeuvre na. Zijn werken bevinden zich in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, Het Dordrechts Museum en het Museum Jan Cunen in Oss. Ook werd veel van zijn werk verkocht in Duitsland en Engeland.

Bomschuit in de branding

Bomschuit in de branding

Stamvader

Koekkoek was de stamvader van een artistieke familie. Zijn zonen Barend Cornelis , Hermanus en  Marinus Adrianus waren allemaal succesvolle kunstenaars; de eerste twee gespecialiseerd in maritieme kunst en Marinus was vooral een landschapsschilder. Zijn kleinzoon Johannes Hermanus Barend werd ook een kunstenaar.

Kusttafereel bij avond met vissersvrouwen en paard en wagen