Hoewel geen geboren Zeeuw, hoort hij onmiskenbaar thuis in de geschiedenis van Zeeland.

Aage Vening Meinesz werd op 19 juni 1942 geboren in Malang op Oost Java, het toenmalige Nederlands-Indiē. Hij was een kind uit een gegoede familie. Zijn vader was legerofficier en kwam uit een geslacht dat slechts notabelen had voortgebracht. Zijn grootvader (Sjoerd) was burgemeester van zowel Amsterdam als Rotterdam geweest.

Een oudoom was de gerespecteerde hoogleraar in de geofysica Felix Vening Meinesz.

Oorlog

Sjoerd Anne Vening Meinesz

Sjoerd Anne Vening Meinesz

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had grote gevolgen voor de familie. Na de oorlog scheidden zijn ouders. Zijn vader bleef tot na de politionele acties, die uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van Indonesië leidde, in het land. Zijn moeder, die van oorsprong Indonesische was, vertrok naar Nederland. Zij ging in Den Haag wonen en trok in bij haar welgestelde schoonmoeder.

Verdwenen moeder

De moeder van Aage kreeg een baan als secretaresse op het Ministerie van Justitie. Daar had zij toegang tot allerlei geclassificeerde informatie. Wat er precies is gebeurd zal altijd een raadsel blijven, maar op een avond, terugkerend van haar werk, werd zij aan de voordeur van haar woning opgewacht en in een auto van defensie meegenomen. Daarna is er nooit meer iets van haar vernomen. Dit gebeuren maakte diepe indruk op de jonge Aage en had tot gevolg dat hij een levenslange hekel kreeg aan elke vorm van gezag.

De moeder van Aage M

De moeder van Aage M

 

Hereniging met zijn vader

In het begin van de vijftiger jaren van vorige eeuw keerde de vader van Aage terug naar Nederland. Hij vond dat zijn zoon bij hem moest komen wonen. Al snel bleek dat het niet boterde tussen hen beiden. Aage trok opnieuw in bij zijn oma. Deze verwende hem op een vreselijke wijze. Aage hoefde maar te vragen en hij kreeg het. Hij ontwikkelde zich tot een charmante jongen met voortdurend behoefte aan geld.

Aage ging in de leer bij een garagebedrijf waar hij al snel vaardig gemaakt werd met techniek en laswerkzaamheden.

Verwend door zijn grootmoeder ontwikkelde hij een uitbundige levensstijl waarvoor steeds meer geld nodig was. De stap naar het criminele circuit was dus geen grote.

Beroemdheid

Aage Meinesz

Aage Meinesz

Aage M. zoals hij werd omschreven in de pers werd al snel in heel Nederland beroemd als meesterkraker. Voor hij een inbraak pleegde bereidde hij zich minutieus voor. Hij bestudeerde het gebouw waarop hij zijn oog had laten vallen tot in de kleinste details. Soms liet hij zich zelfs een nacht insluiten. Meestal drong hij binnen met zelfgemaakte sleutels.

Als gereedschap om de kluizen die hij wilde kraken te openen, gebruikte hij de zogenaamde thermische lans. Dit apparaat bestond uit een buis gevuld met staven magnesium waar zuurstof door werd geperst. Bij ontbranding door middel van een kleine gasfles ontstonden temperaturen tot 3.500 graden Celsius. Hiermee was hij in staat om met succes zowel beton als staal te lijf te gaan.

Zijn grootste succes was het kraken van de kluis van de Nederlandse Middenstand Bank in Helmond, waarbij hij ruim 600.000 gulden buitmaakte. Maar de gentlemen kraker liet wel de particuliere kluisjes ongemoeid.

Aage demonstreert zijn thermische lans

Aage demonstreert zijn thermische lans

 

 

Geweldloos

Hij weigerde gebruik te maken van geweld. Hij stopte liever met inbreken dan een bewaker met geweld uit te moeten schakelen. Door zijn veelheid aan kraken en zijn geweldloosheid kregen zijn daden een eigen, bijna romantische stijl binnen het misdaadcircuit.

Ook kreeg hij de bijnaam Robin Hood. Altijd beschikkend over voldoende geld, dat hij bij de rijken stal, deelde hij het ook graag uit aan de armen, lees zijn vriendenkring. Maar ook was bekend dat hij, zittend in een tram in Den Haag, een vrouwtje op leeftijd haar portemonnee zag verliezen bij het uitstappen. Aage stapte bij de volgende halte uit en rende zich de benen onder zijn lijf vandaan om het vrouwtje in te halen en haar portemonnee terug te geven.

Publiciteit genoeg

Publiciteit genoeg

Opgesloten en ontsnapt

Het hele Nederlandse politiekorps aasde op hem. Lang wist hij hen te slim af te zijn. Maar in 1973 werd hij toch gepakt. Hij werd veroordeeld tot 4 ½ jaar cel, door te brengen in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Aage zou Aage niet zijn als hij hieruit niet wist te ontsnappen. Ook dit was weer perfect voorbereid. Hij had op een of andere manier gasbranders zijn cel in weten te smokkelen en had zelfs afluisterapparatuur in de wachtpost van de bewakers weten te installeren. Op 18 april 1974 stapte hij zijn oude leven weer binnen.

Aage M.bij het betreden van oude gerechtsgebouw aan de Wagenaarstraat in Middelburg – foto Jaap Wolterbeek.

 

Hij bleef en lefgozertje. Een paar dagen na zijn ontsnapping belde hij met Henri Remmers, de presentator van het radioprogramma ‘In de Rooie Haan’ om te zeggen dat hij toe was aan wat ontspanning en vroeg Remmers zijn groeten over te brengen aan het personeel van de gevangenis.

Opnieuw gepakt

Zijn vrijheid was van korte duur. Nadat hij vier maanden bij een vrouwelijke agente onderdak had gevonden, werd hij opnieuw opgepakt. Het hele land gniffelde om deze streek. Hierna zat hij een deel van zijn resterende straf uit, een deel werd omgezet in voorwaardelijke vrijheid. Hij zocht zijn rust in Zeeland.

De platenhoes

De platenhoes

Ster zonder allures

Aage M. bleek plotseling een ster. Bij zijn vrijlating stond de hele Nederlandse pers hem op te wachten, in de hoop op een quote. Vlak na zijn vrijlating trad hij op in het razend populaire tv-programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys. Hier kondigde hij aan dat hij zijn laatste brandkast had opengesneden. Op de vraag wat hij dan dacht te gaan doen antwoordde hij, genoeg te hebben van het criminele bestaan en misschien wel een boetiek in kinderkleding te gaan openen.

Hij betrok een bovenwoning aan de Kreukelmarkt in Goes. Deze lag boven de bar-dancing ‘ ‘t Con-Ma-Net’. Hier schreef hij zijn boek ‘Mijn nachten met de thermische lans’ dat een bestseller werd. Hij maakte zelfs een grammofoonplaat  en sloeg aan het schilderen. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan.

Schilderij van Aage

Schilderij van Aage

 

Seksclubs

In plaats van de kinderboetiek opende hij een seksclub, Pandora en enige tijd later een tweede in Vlissingen; Club 82. Hoewel hij voldoende geld verdiende kon hij zijn extravagante levensstijl niet opgeven. Aage raakte tonnen kwijt met gokken, bouwde een steeds grotere schuld op en raakte aan lagerwal. Uiteindelijk werd hij weer het criminele wereldje ingezogen.

 

 

Club 82 in Vlissingen

Club 82 in Vlissingen

 

Maar respect voor geweldloze meesterkrakers was voorbij. Penozejongens hadden hun plaats verloren aan gangsters zoals Willem Holleder en Cor van Hout, de ontvoerders van Freddy Heineken in 1983.

Na zijn eerste vrijlating bracht Aage Meinesz meer tijd door in de gevangenis dan bij zijn gezin.

Overlijden

Op 14 maart 1984 vroeg zijn Advocaat, Mr. Gerard Spong gratie omdat bij Aage darmkanker was vastgesteld. Hij overleed op 31 oktober 1985 in een ziekenhuis in Den Haag. Hij liet uit een huwelijk een zoon en een dochter na, daarnaast nog twee buitenechtelijke zonen.

Misschien kijken zij, net als veel Nederlanders, met een milde glimlach terug op het leven van de gentleman meesterkraker.

Aage met vrouw en zoontje in 1978

Aage met vrouw en zoontje in 1978