Op 2 februari 1941 werd Wim Hofman in Oostkapelle geboren als kind uit een goed katholiek gezin. Na zijn lagere schooltijd vertrok hij naar het Brabantse Sterksel. Hij had plannen om priester te worden en liet zich inschrijven aan het klein seminarie.

Wim Hofman

Wim Hofman

De mens wikt en God beschikt. Al snel kreeg hij door dat het priesterschap niet paste in zijn toekomst. Hij begon op jonge leeftijd al met het schrijven van boeken. In 1969 werd zijn eerste boek gepubliceerd; Welwel, de zeer grote tovenaar & zes andere doldwaze verhalen over ridders, tovenaars, matrozen, krentenbollen, cowboys, indianen & over een planeet.

Al snel zou Hofman zich ontwikkelen tot een veelzijdig talent. Hij ontwikkelde zich tot schrijver van kinderboeken, dichter, schilder en illustrator.

Omslag van 'Het Vlot'

Omslag van ‘Het Vlot’

Zijn verhalen hebben vaak sprookjesachtige elementen en niet zelden lopen ze slecht af. Zelf zegt hij hierover: “Ik houd niet van een goede afloop. Waarom willen mensen dat toch? Als iets goed eindigt is het klaar, over, voorbij. Er spreekt ook gemakzucht uit, dat je zomaar wilt stoppen met kijken. Alles wat tot leven is gewekt, wordt in één keer weer afgekapt”.

Een groot aantal van zijn werken is met prijzen bekroond. Een boek dat behoorlijk wat reacties opriep was Wim, een portret van een elf jarige jongen. Hij beschrijft de belevenissen van Wim aan zee, met zijn ouders en met zijn vriendin met wie hij wegloopt.

Over zijn manier van werken zegt hij: “…schrijven is moeilijker. Je weet nooit precies waar het heengaat. Als ik teken kan ik ook rustig zitten praten of de TV aan hebben. De hand gaat min of meer zijn eigen gang.”

De Max Velthuijs Prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs die wordt toegekend aan Nederlandse illustrators van kinderboeken. Zij wordt beheerd door de Stichting P.C. Hoofdprijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C.Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft.

Wim Hofman krijgt de Max Velthuijs-prijs uitgereikt - Foto Mylene Siegers

Wim Hofman krijgt de Max Velthuijs-prijs uitgereikt – Foto Mylene Siegers

In 2013 won Wim Hofman de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. In het juryrapport stond onder andere:

“Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken – een mensenleven lang.”

In opdracht van het Gemeentemuseum Den Haag maakt Hofman in 2014 ‘Puzemuze, of op weg naar Rothko’. Hierbij liet hij zich inspireren door de schilderijen van Mark Rothko. Het boek verschijnt in de serie Kinderkunstboeken ter gelegenheid van de Mark Rothko tentoonstelling.

Gelijktijdig wordt in de kindermuseumzaal van het museum een expositie van de illustraties van Puzemuze ingericht.

Op zijn verjaardag in 1970 trouwde Wim Hofman met Toke Mertens. Ze hebben twee kinderen en hij woont sinds die tijd in Vlissingen.

Voor zijn werk is hij meerdere malen onderscheiden. Hij won o.a. twee keer de Gouden Griffel, drie keer de Zilveren Griffel, twee keer het Gouden Penseel, vier keer Vlag en Wimpel, de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterse-prijs, de Theo Thijsenprijs voor zijn hele oeuvre en uiteraard de Max Velthuijs-prijs.

 

Door Zeeland werd hij onderscheiden met de Thermphos Cultuurprijs Vlissingen en de Zeeuwse prijs voor Kunsten en wetenschappen.