Op 21 september 1955 werd in Arnemuiden  Jan Poortvliet geboren. Jan was de oudste van een gezin met zeven kinderen. Hij groeide op in de kern van het vissersdorp Arnemuiden in de wijk Tuindorp. Voetballen werd hem met de paplepel ingegoten. Jan’s vader Klaas speelde in het eerste elftal van Arnemuiden en was een vaak scorende spits.

Jan Poortvliet in 1978

Jan Poortvliet in 1978

Voetballen

Op zijn zevende jaar ging Poortvliet spelen bij de pupillen van de plaatselijke VV Arnemuiden. Nog niet dromend van een carrière als profvoetballen ging hij na zijn schoolopleiding werken als leerling-timmerman in de bouw.

Maar talent had hij zeker. Op zijn 15de maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van het dorp.

 

 

 

Poortvliet in PSV tenue - Bron Krantenbank Zeeland

Poortvliet in PSV tenue – Bron Krantenbank Zeeland

 

Opvallend

Zijn kwaliteiten begonnen op te vallen. Zestien jaar was hij toen hij werd uitgenodigd voor een testwedstrijd voor 16 en 17 jarigen door de KNVB in Zeist. Als voorstopper trok hij de belangstelling van diverse profclubs. Op zijn 17de nam hij een beslissing en in 1972 tekende hij een contract bij PSV waar hij in het beloften elftal ging spelen.

Eredivisiedebuut

Zijn debuut in de hoofdmacht van de club uit Eindhoven maakte hij in 1975 in de derby tegen plaatsgenoot Eindhoven. Eindhoven werd door de grote stadsgenoot van de mat gespeeld en Jan Poortvliet werd door het publiek in de armen gesloten. Hij speelde een geweldige wedstrijd en scoorde een prachtig doelpunt. Hij had zijn vaste plaats in het eerste elftal meteen afgedwongen.

Poortvliet, een vaste waarde bij PSV

Poortvliet, een vaste waarde bij PSV

Met PSV behaalde Poortvliet het landskampioenschap in 1975, 1976 en in 1978. Ook haalde hij in dat laatste jaar de eerste internationale prijs voor de Eindhovenaren, de UEFA Cup, binnen.

Internationaal succes

Het Barcelona met Johan Cruijff was in de halve finale een tegenstander waar iedereen ontzag voor had. Jan Poortvliet nam de bewaking van de Spaanse nummer 14 op zich, die in Eindhoven geen voet aan de grond kreeg. PSV won met 3-0. In de return nam Barcelona onder aanvoering van Cruijff al na 20 minuten een 2-0 voorsprong. PSV wankelde, maar hield de schade beperkt.

Vlak na rust scoorde invaller Nick Deacy in het kolkende Nou Camp de aansluitingstreffer. Een doelpunt met een gouden randje, want Barcelona moest daarna nog drie keer scoren. Zelfs voor een Cruijff in vorm was dat teveel gevraagd. Ondanks de 3-1 nederlaag kon PSV zich voorbereiden op de eerste Europese finale.

PSV wint in 1978 de UEFA Cup foto Koen Suyj, Anefa

PSV wint in 1978 de UEFA Cup foto Koen Suyj, Anefa

Het Franse Bastia met Johnny Rep was verrassend doorgedrongen tot de eindstrijd. In de halve finale had goudhaantje Rep een groot aandeel in de uitschakeling van het Zwitserse Grasshoppers. De ploeg uit Eindhoven was dus gewaarschuwd.

Op Corsica hield PSV de Fransen op 0-0. Poortvliet hield, net als eerder in Eindhoven Cruijff, Rep volkomen in de tang. In eigen huis werd de klus simpel geklaard. Het werd 3-0 door doelpunten van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuylen. PSV had de eerste Europese prijs te pakken.

 

 

Poortvliet viert de overwinning samen met Rene van de Kerkhof en Ernie Brandts

Poortvliet viert de overwinning samen met Rene van de Kerkhof en Ernie Brandts

 

Poortvliets naam was intussen gevestigd. Hij werd uitgenodigd voor het Nederlands elftal waar hij op 20 mei 1978 zijn debuut maakte in een wedstrijd tegen Oostenrijk die gewonnen werd met 1 – 0.

Trainer Ernst Happel nam Poortvliet op in zijn selectie voor het Wereldkampioenschap in Argentinië. Hij speelde niet op zijn vertrouwde plaats, maar op de positie van rechtsback. Samen met Poortvliet speelde het Nederlands elftal een geweldig toernooi en haalde de finale.

 

WK Finale

Poortvliet in het Nederlands elftal

Poortvliet in het Nederlands elftal

 

 

Op 25 juni 1978 was het zover. Toneel van de strijd was het Estadio Monumental, ook wel bekend als het River Plate-stadion. Het stadion was bevolkt met circa 75.000, overwegend Argentijnse toeschouwers. Scheidsrechter was de Italiaan Sergio Gonella.

De wedstrijd begon met vertraging nadat Argentinië te laat op het veld verscheen en vervolgens bij de scheidsrechter protesteerde tegen het verband om de pols van René van de Kerkhof. Nederland dreigde daarop van het veld te lopen, waarop de scheidsrechter bij wijze van compromis akkoord ging met een wat zachter verband. De toon was gezet: het werd een harde wedstrijd, waardoor Gonella vaak moest fluiten voor overtredingen en Argentinië voortdurend liep te provoceren. Poortvliet liep tegen een gele kaart aan.

Arie Haan en Ruud Krol in duel met Mario Kempes tijdens de finale in Argentinie

Arie Haan en Ruud Krol in duel met Mario Kempes tijdens de finale in Argentinie

Zinderend

Beide elftallen schoorden één keer en lang bleef de stand gelijk. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd belandde een vrije trap van de Nederlandse aanvoerder Ruud Krol bij linkerspits Rob Rensenbrink. Vanuit een moeilijke hoek schoot deze de bal tegen de Argentijnse paal. De stand bleef daardoor 1-1.

In de verlenging waren beide ploegen vermoeid maar bleken de Argentijnen over de langste adem te beschikken. Het was wederom Kempes die scoorde, in de 105e minuut. In de tweede helft van de verlenging stelde Daniel Bertoni de Argentijnse zege zeker, na een pass van wedstrijdwinnaar Kempes.

Op 14 april 1982 sloot Poortvliet zijn interlandcarrière af na de wedstrijd tegen Griekenland die met 1 – 0 werd gewonnen. Hij speelde 19 wedstrijden voor het nationale tem.

Poortvliet in zijn RODA periode

Poortvliet in zijn RODA periode

Verhuizingen

In 1983 raakte Poortvliet min of meer op een zijspoor in Eindhoven. Hij verliet de club waarmee hij zoveel succesen behaalde en stapte over naar RODA JC uit Kerkrade. Na vier seizoenen in Limburg ging hij zwerven. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Olymique Nimes in Frankrijk. Daarna ging hij in België voetballen voor FC Antwerp. Terug naar Frankrijk waar hij aan de slag ging voor AS Cannes. Het jaar daarop vond men Poortvliet terug bij het Belgische Eendracht Aalst om tenslotte terug te keren naar zijn geboortegrond bij VC Vlissingen.

Einde carrière

VC Vlissingen speelde van 1990 tot en met 1992 twee seizoenen betaald voetbal en is daarmee de enige profclub die Zeeland ooit heeft gekend. Het eerste seizoen speelde de club als VC Vlissingen, het tweede seizoen werd de naam gewijzigd in VCV Zeeland.

Het begon als een ambitieus project. In 1989 kwam amateurclub VC Vlissingen tot de kwartfinale van de KNVB Beker. Daarvoor had de club drie profclubs uitgeschakeld. Hierop kwam het besluit dat ook Zeeland een profclub waardig moest zijn. In 1990 trad VC Vlissingen toe tot het betaald voetbal met als doel het voetbal in Zeeland tot een hoger niveau te tillen. Nog nooit eerder was een Zeeuwse club toegetreden tot de professionele divisies, maar de verwachting was dat er wel draagvlak was voor het initiatief. Dit bleek echter tegen te vallen. Het avontuur was een kort leven beschoren. Na twee seizoenen in de Eerste divisie kreeg de club de financiële eindjes niet meer aan elkaar geknoopt en werd geconcludeerd dat er vooralsnog geen plaats was voor een profclub in Zeeland. De club ging als VC Vlissingen verder in het amateurvoetbal.

Na het opheffen van VCV Zeeland nam Jan Poortvliet definitief als speler afscheid van het voetballen.

Trainer

Het duurde vier jaar voordat Poortvliet zijn gezicht weer liet zien op de voetbalvelden. In 1996 werd hij trainer van RBC Roosendaal. Hij bleef hier een seizoen.

Meer succes behaalde hij als trainer bij FC Den Bosch. Met deze club werd hij kampioen in de eerste divisie en promoveerde hij naar de eredivisie.

Poortvliet als trainer bij FC Den Bosch

Poortvliet als trainer bij FC Den Bosch

Van 2002 tot 2005 was hij werkzaam als verantwoordelijke man bij Telstar, de satellietclub van AZ Alkmaar, die ook zijn salaris betaalde.

Daarna begon een zwerftocht langs amateurclubs Nuenen en Arnemuiden om in het seizoen 2007 – 2008 hoofdtrainer te worden bij Helmond sport.

Engeland

Na zijn goede periode bij Helmond Sport kreeg Poortvliet in juni 2008 de kans bij de grote Engelse Championship-club Southampton. Het trainerschap in Engeland verliep echter teleurstellend. De resultaten waren slecht en hij kon moeilijk overweg met assistent Mark Wotte. Poortvliet diende in januari 2009 zijn ontslag in bij de clubleiding.

 

De trainer van Telstar, altijd beleefd en vriendelijk

De trainer van Telstar, altijd beleefd en vriendelijk

Daarna

Hij werd hoofdtrainer bij FC Eindhoven, de club waartegen hij ooit, lang geleden, zijn eerste doelpunt maakte in de eredivisie. Via, opnieuw, Telstar en FC Den Bosch, trok Zeeland weer aan hem. Hij werd in 2014 trainer van v.v. Goes.  Maar  het bloed bleef kruipen waar het niet kon gaan. De rusteloze Poortvliet kreeg een aanbieding uit China. Hij liet Nederland 8.000 km achter zich om in Qingdao met trainingen de Chinese jeugd en trainers de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Het was een contract voor acht maanden. Het werd uiteindelijk meer dan een jaar.

Na China keerde Poortvliet in 2018 na twaalf jaar terug als trainer bij de hoofdklasser RKSV Nuenen. Hij tekende hier een contract voor één jaar met een optie voor een tweede jaar.

Sinds januari 2020 is Poortvliet aan de slag bij FC Eindhoven, waar hij eerder al hoofdtrainer was. De oud-international kreeg de onder 18 van de Brabantse eerstedivisionist onder zijn hoede. Het voetbaldier Poortvliet kan blijkbaar het gras niet missen.

Hoe Jan Poortvliet zelf terug kijkt op zijn carrière kunt u hier zien.