Op 3 oktober 1944 werd Walcheren door de geallieerden onder water gezet. Deze zogenaamde inundatie had tot doel de posities van de Duitse vijand te verzwakken. In datzelfde jaar, in november begon men al met het herstel van de dijken. Op 5 februari 1946 werd het laatste dijkgat gedicht. Maar wat bleef was dode grond en vernielde huizen.

Nieuw Walcheren

Situatie op Walcheren na de inundatie

Situatie op Walcheren na de inundatie

Naar aanleiding hiervan werd de stichting ‘Nieuw Walcheren’ opgericht. Het doel hiervan was Walcheren weer groen te maken. Er werden duizenden bomen geplant. Het duurde tot eind 1950 voordat de belangrijkste werkzaamheden gereed waren. Daarna rees de vraag, hoe laat je nu in een oogopslag zien hoe Walcheren er nu uitziet?

Men vatte het plan op om een verkleind, maar compleet Walcheren te gaan nabouwen. Een zo ambitieus plan kon alleen maar worden uitgevoerd met brede steun van vrijwilligers.

En deze meldden zich. 600 vrijwilligers werkten 90.000 uren aan de verschillende miniaturen die werden uitgevoerd op een schaal van 1:20.

Markante gebouwen

Badpaviljoen

Badpaviljoen

Er werden 18 verschillende steden en dorpjes gerealiseerd, daaronder markante gebouwen uit Middelburg en Vlissingen. Er verrees een natuurgetrouwe kopie van het abdijcomplex van Middelburg en de Sardijntoren van Vlissingen.

En toen gooide de Watersnoodramp van 1953 roet in het eten. Het eiland kreeg opnieuw te lijden van het water en Klein Walcheren, althans, dat wat gereed was, verhuisde naar de zolder van het toenmalige stadhuis in Middelburg. Toch verdween het plan niet in de mottenballen.

Koninklijke opening

Op 25 juni 1954 vond in Middelburg, ter gelegenheid van de wederopbouw, na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog een grote manifestatie plaats. Dit evenement werd geopend door de vroegere koningin Juliana. Op de markt in Middelburg nam zij een groot defilé af. De burgemeesters van alle Walcherse gemeenten, uitgedost met hun ambtskettingen vergezelden het Staatshoofd.

Na het defilé ging de stoet naar het Molenwater in het centrum van de stad waar Miniatuur Walcheren officieel werd geopend.

Opening door koningin Juliana

Opening door koningin Juliana

 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het 7.000 m² grote terrein slechts drie maanden geopend zou blijven. Maar, door het grote aantal bezoekers werd besloten de tentoonstelling met de houten kopieën nog een jaar door te laten lopen. Wegens succes geprolongeerd zou Miniatuur Walcheren permanent open blijven.

Dolle pret voor kleine bezoekers

Dolle pret voor kleine bezoekers

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de houten modellen vervangen door polyester. Dit was veel beter bestand tegen de invloeden van weer en wind dan de originele miniaturen van hout.

Verval en Opbouw

Het terrein en de miniaturen raakten in verval. In 2008 werd besloten te verhuizen naar de rand van de stad. Miniatuur Walcheren werd opnieuw opgebouwd. Men riep de hulp in van Madurodam vanwege hun expertise in moderne technieken en aanleg.

Het miniatuurpark heeft de exacte contouren van Walcheren en verdiepte wandelpaden. Deze paden geven de exacte ligging aan ten opzichte van het zeeniveau en vergemakkelijken het kijkplezier bij de maquettes.

Hier torenen het indrukwekkende stadhuis van Middelburg, de Vlissingse boulevard en het abdijcomplex van Middelburg overal bovenuit. Je hoort er de klokken van Arnemuiden en ziet hoe een schip in brand vliegt. Door middel van verschillende drukknoppen kunnen taferelen in werking worden gesteld.

Overzicht van een gedeelte van Walcheren

De maquettes zijn gebouwd op een schaal van 1 op 20.

Miniatuur Walcheren werd later onderdeel van het familiepretpark Mini Mundi aan het Podium in de Mortierepolder. Op 15 mei 2009 opende Miniatuur Walcheren opnieuw haar deuren.

Kinderen kunnen hun pret niet op

 

 

 

 

Mini Mundi heeft, naast miniatuur Walcheren een ruim aanbod als het gaat om andere attracties. Naast ons pretpark, binnenspeeltuin is er het 0-3 land voor de allerkleinsten. Het speelpark is rolstoelvriendelijk.

Een bezoek aan Miniatuur Walcheren is een belevenis op zich. Zeker voor kinderen. Een vrije dag een geen plannen? Doe dan Mini Mundo eens aan.