Op 26 december 1940 was het predikantenechtpaar Siezen in Dreischor dolgelukkig. Er werd een kerstkindje, een  zoon geboren. Zij noemden hem Harmen Reinoud. Toen nog niet wetende dat zij en hun kinderen, door de oorlog, geen makkelijke tijd tegemoet gingen. Zo brachten zij als evacués noodgedwongen  de hongerwinter door in Hilgersberg.

De Sint-Adriaanskerk in Dreischor

De Sint-Adriaanskerk in Dreischor

 

 

Verhuizingen

Harmen Siezen bracht zijn jeugd door in verschillende plaatsen. Zijn vader werd achtereenvolgens benoemd in Noordgouwe, Zaltbommel, Den Haag, Peize en in Rotterdam.

In 1956 gebeurde er iets wat insloeg als een bom. Zijn ouders besloten uit elkaar te gaan. Ongezien voor een domineesgezin.

Een jonge Siezen bij Veronica

Een jonge Siezen bij Veronica

 

 

 

Opleiding

Siezen studeerde af aan het gymnasium. Wanneer hij zijn ambitie om ook dominee te worden laat varen, droomt Siezen er tijdens zijn jeugd vooral van om voetbalverslaggever te worden. Hij ziet Leo Pagano en Dick van Rijn dan ook als zijn grote voorbeelden. Deze droombaan komt er uiteindelijk niet van, maar werken bij de radio wel. Na een jaar als uitwisselingsstudent in Amerika te hebben gewoond, vervult hij de twee jaar zijn dienstplicht in Nederland. Na deze periode begint zijn carrière in de media en de journalistiek wanneer hij aan de slag gaat bij het persbureau United Press International in Den Haag.

Piraat

In 1963 ziet Siezen een advertentie voor radio-omroepers bij radiopiraat Veronica in de Telegraaf staan. Hij solliciteert en wordt aangenomen. Bij deze piratenzender kondigt Siezen aanvankelijk plaatjes aan bij het programma “Ook Goedemorgen’, maar wanneer een radionieuwsdienst wordt opgezet, gaat hij tevens de radiojournalen presenteren. Siezen werkt drie jaar voor de radiozender, waarvan het laatste jaar ook aan boord van het schip De Norderney. Om de week moet hij naar het schip op de Noordzee varen om daar het nieuws te presenteren. Siezen trouwt echter in die periode en het wekelijks afscheid nemen van zijn vrouw doet hem besluiten te stoppen bij Veronica. Hij gaat aan de slag bij de TROS, waar hij als verslaggever en redacteur gaat werken bij actualiteitenprogramma’s als Actua en Kompas.

Begin van een carriere bij de openbare omroep

Begin van een carrière bij de openbare omroep

 

Beste nieuwspresentator

In 1969 trad hij in dienst als verslaggever bij het NOS Journaal. Achter de schermen bekwaamde hij zich als nieuwslezer. De oude rotten Frits Thors en Rien Huizing waren zijn leermeesters. Zij leerden hem de fijne kneepjes van dictie en intonatie. En zij hadden succes. Siezen ging na korte tijd de journaals op televisie presenteren. In 2001 was hij uitgeroepen tot de beste nieuwspresentator op TV.

 

Overgang naar de commerciëlen

Na 20 jaar in dienst te zijn geweest bij de NOS verbaasde Siezen vriend en vijand door over te stappen naar TV 10. Een gok want in Nederland was commerciële televisie nog niet toegestaan. Hij was niet de enige die heil zag in de ambitieuze plannen van Joop van den Ende en Pieter Jelgersma. Jos Brink, Ron Brandsteder, Andre van Duin, Hennie Huisman, Jaap Jongbloed, Frits Spits en Koos Postema lieten zich ook overhalen aan het nieuwe concept mee te werken. TV 10 werd gezien als een sterrennet dat aanvankelijk zeer succesvol was.

Het probleem was het verbod op commerciële TV in Nederland te omzeilen. Dat kon alleen via een z.g. U-Bocht constructie. Het bedrijf werd dan ook in Italië gevestigd, met productiestudio’s in Nederland. Maar Van den Ende voelde niets voor deze constructie. Hij wilde geld investeren in Nederland. Hij vond het onzin om Nederlands geld naar het buitenland te brengen.

Uiteindelijk durfde de principiële Van den Ende de juridische truc niet toe te passen, zeker niet na een bezoek aan een niet opgeruimd, rommelig appartement, zijn hoofdkantoor, in Milaan.

Joop van den Ende presenteert TV10

Joop van den Ende presenteert TV10

 

Mislukkig

Toenmalig minister Elco Brinkman van WVC had bij herhaling aangegeven dat hij concurrentie in het TV aanbod (waaronder commerciële TV) wel zag zitten. Maar Brinckman misrekende zich in zijn eigen partij het CDA. Premier Lubbers vond dat Nederland nog niet toe was aan een dergelijk project.

Na nog verwoede pogingen gedaan te hebben de meubels te redden, werd na twee jaar de stekker definitief uit TV 10 getrokken. De meeste medewerkers waren al na zeven maanden ontslagen, waaronder Siezen.

Rancune en opluchting

Bij zijn vertrek bij de NOS had de baas van Siezen, Gerard van de Wulp, hem duidelijk te verstaan gegeven dat wat hem betreft de deur voorgoed gesloten zou blijven.

De NOS had, gelukkig voor Siezen nog geen volwaardig opvolger in zijn plaats aan kunnen trekken en tot zijn grote opluchting kon hij terug keren op zijn oude stoel.

Terug bij de NOS

Terug bij de NOS

Toch bleef de rancune voortwoekeren. Siezen mocht het acht uur journaal niet meer presenteren, tenzij, in voorkomende gevallen en bij gebrek aan een ander, op zondagavond.

In 1996 vertrok collega Joop van Zijl en Siezen hoopte zijn plaats in te kunnen nemen. Maar de rancune bij de NOS was nog steeds aanwezig. Niet Siezen maar Philips Freriks werd het nieuwe acht uur journaal anker.

Afscheid

Philip Freriks

Philip Freriks

Na 33 jaar nam Siezen op 13 september 2002 voorgoed afscheid van het TV Journaal met de woorden “Dames en heren, het ga u goed”. Hij had op dat moment ruim 17.000 keer het journaal gepresenteerd.

Het meest aangrijpende nieuwsfeit voor Siezen was de botsing tussen twee passagiersvliegtuigen op Tenerife. Hierbij ramden op 27 maart 1977 de KLM vlucht 4805 en een toestel van Pan Am elkaar.

Er vielen daarbij 583 dodelijke slachtoffers en 61 passagiers raakten gewond.

Voor eeuwig bijblijvend is ook de uitzending in 1991 waarin Siezen tijdens de presentatie de slappe lacht kreeg bij het voorlezen van een item over zadelpijn. Voor een greep uit de jarenlange nieuwspresentaties van Harmen Siezen, kijk hier.

Hoewel het al de nodige jaren geleden is dat we Siezen in het openbaar zagen, blijft hij het journaal op de voet volgen. Een hekel aan de huidige presentatie, nogal verandert sinds zijn laatste optreden, heeft hij niet. Hoewel sommigen daar anders over denken.

Na zijn pensioen in 2002 bleef Siezen nog enkele jaren op de buis. Zo presenteert hij tot 2006 nog de Nationale Nieuwsquiz en ook voor de Bank Giro Loterij bleef hij programma’s presenteren en inspreken zoals Restauratie en Sterren op het doek. Tevens was Siezen te zien in het theater. Hij trad op als verteller bij Rocky over the Rainbow en naast ex-collega Philip Freriks speelt hij een rol in De grote verkiezingshow van Het Zuidelijk Toneel.

Siezen in de Rocky Rainbow Show

Siezen in Rocky over the Rainbow

 

Gewaardeerd

Op 5 januari 2016 vond een jubileum uitzending van 60 jaar TV Journaal plaats. Collega’s en oud collega’s presenteerden beurtelings het journaal. Siezen was daarbij niet aanwezig wat tot geruchten leidde. De werkelijke reden was dat Siezen thuis moest blijven. Bij een ernstig ongeluk, kort voorafgaand aan het jubileum, had hij twee nekwervels gebroken.

Siezen werd gewaardeerd voor zijn no-nonsens oprechtheid en eerlijkheid. Toch iets van de echte Zeeuw in hem bewaard gebleven?

 

 

 

Bron: o.a. Beeld en geluid