Piet Rentmeester zag het levenslicht op 27 augustus 1938 in Yerseke, Hij groeide op in een eenvoudig boerengezin en had een onbezorgde jeugd. Na de lagere school ging hij naar de HBS in Goes. Maar na drie jaar hield hij het voor gezien en stopte met zijn opleiding. Hij ging werken op het boerenbedrijf van zijn ouders.

Piet Rentmeester koos voor de fiets. Als aankomend talent viel hij al snel op. In zijn laatste jaar bij de nieuwelingen won hij alle 13 wedstrijden waaraan hij deelnam. Zijn successen bleven aanhouden. In zijn laatste jaar als amateur won hij maar liefst 28 wedstrijden. Kenners zagen een grote toekomst voor hem weggelegd.

Hoe het er aan toeging in de wielrennerij in die dagen toont dit filmpje van Omroep Zeeland.

Piet Rentmeester tijdens diverse stadia in zijn loopbaan

Piet Rentmeester tijdens diverse stadia in zijn loopbaan

In 1957 tekende Rentmeester zijn eerste profcontract. Hij trad toe tot de Nederlandse formatie van wielerfabrikant Lokomotief voor het bedrag van 250 gulden per jaar. Hij stapte over naar de Franse ploeg van Leroux dat enige tijd later samen ging met de fameuze formatie Gitane-Leroux. Hij ging hier maar liefst 6000 franc per jaar verdienen (1500 gulden). In 1963 treedt hij in dienst van de Spaanse wielerformatie KAS waarmee hij weer een financieel hoger stapje maakte. Hij kreeg hier, naast een salaris van 1500 gulden ook een vrije woning.

Rentmeester bleek redelijk succesvol als prof. Zo won hij onder andere Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van Nederland, Parijs-Camembert, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Andalusië. In de monsterrit Bordeaux-Parijs werd hij tweede achter de toen al zwaar gedrogeerde Brit Tom Simpson.

Piet Rentmeester in actie tijdens profloopbaan, bron Krantenbank Zeeland, PZC, 10 mei 1980

Piet Rentmeester in actie tijdens profloopbaan, bron Krantenbank Zeeland, PZC, 10 mei 1980

In 1965 publiceerde een onervaren en beginnend journalist van l’Equipe een fantastisch verhaal. Het artikel werd onmiddellijk overgenomen door de Belgische krant Het Volk. Tijdens een dopingcontrole zou Rentmeester een urinemonster van zijn zwangere vrouw hebben ingeleverd. Hij werd dan ook uitbundig door iedereen gefeliciteerd met zijn aanstaand moederschap. Dit verhaal bleef Rentmeester jaren achtervolgen. Het kan overigens niet kloppen. hCG, het zwangerschapshormoon stond op dat moment niet eens op de lijst van verboden middelen. Het kon ook pas vanaf 1988 worden gedetecteerd. Rentmeester kan daar dus niet op betrapt zijn. Wat Rentmeester er zelf over zegt kunt u hier zien.

 

 

Krantenpagina uit die periode

Krantenpagina uit die periode

 

 

 

Rentmeester vond zichzelf aanvankelijk niet goed genoeg om deel te nemen aan de Tour de France. Ook speelde voor hem mee dat de verdiensten in “La Grand Boucle” te gering waren voor minder toonaangevende ploegen. In zijn latere carrière reed, zoals al gezegd, Rentmeester voor Franse en Spaanse ploegen. Maar toen gold de regel nog dat er per ploeg slechts drie buitenlandse renners mochten worden afgevaardigd. Vanwege nationale voorkeuren werd hij nooit opgesteld.

 

Op 28-jarige leeftijd, in 1967 stopte Rentmeester met wielrennen. Voor een belangrijk deel lag teleurstelling in zichzelf hieraan ten grondslag. Voor hem was duidelijk dat hij als prof niet kon leveren wat hij als nieuweling en amateur wel voor elkaar kreeg. Toen was hij een grote belofte. Met name de Belgische pers was toen vol lof over hem. Hij werd zelfs vergeleken met renners als Rik van Steenbergen en Rik van Looij.

Zelf wijt hij zijn tegenvallende prestaties aan het plegen van roofbouw op zijn lichaam. Hij gaf in zijn latere leven grif toe regelmatig ‘gesnoept’ te hebben. Ook zou hij een virusinfectie, opgelopen tijdens een wedstrijd in Tunesië, nooit helemaal goed verwerkt hebben.

Na zijn carrière, slechts 28 jaar oud, begon Rentmeester een groothandel in sportartikelen. Hij leverde al snel aan bijna alle grote ploegen de beroemde rennerspetjes. Daarna kwamen er andere sportartikelen en fietsonderdelen bij. Rentmeester sport was een begrip en Piet Rentmeester werd een succesvol zakenman. Hij bouwde zijn bedrijf uit tot een onderneming die miljoenen guldens per jaar genereerde.

Affiche van Rentmeester Sportartikelen

Affiche van Rentmeester Sportartikelen

 

Op zijn 43ste besloot hij zijn bedrijf te verkopen. Rentmeester ging van zijn geld genieten. In 1988 was hij het niet eens met het Nederlandse belastingstelsel en hetgeen hij moest afdragen. Hij ging daarom met zijn vrouw en drie kinderen in het Belgische Stabroek bij Antwerpen wonen Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Hij verhuisde later toch maar weer terug naar zijn geliefde Yerseke.

Na een kort ziekbed overleed Piet Rentmeester op 11 februari 2017 in Goes. Rentmeester werd 78 jaar oud. Echte wielerliefhebbers denken met genoegen aan hem terug.