Ellemeet is een klein dorp op Schouwen-Duiveland. Een vogelpoepje op de landkaart, maar toch niet te onderschatten. Lees hier meer over Ellemeet.

Krantenartikel over de inslag

Krantenartikel over de inslag

Op 28 augustus 1925 werd Ellemeet op slag wereldberoemd. De oorzaak was de inslag van enige meteorieten. Tussen elf en twaalf uur die dag hoorden de inwoners van Ellemeet een hard, fluitend geluid. Koeien en paarden werden wild. Na het fluitend geluid volgde een enorme klap. Een stuk van 10 centimeter diameter en ruim een kilo zwaar, afkomstig uit de ruimte was hier op aarde gevallen. De steen sloeg een gat in de grond van een halve meter diep. Even later volgde een kleinere steen, die op twee kilometer van de eerste plaats tegen de aarde sloeg. De stenen waren afkomstig van de planetoide 4 Vesta.

‘Planetoïde’ betekent planeet-achtig. In vorige eeuwen was niet bekend wat voor hemellichamen dit waren. Ze werden daarom asteroïde (ster-achtig) genoemd, omdat ze net als sterren aan de hemel leken te staan. 4 Vesta is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring en is tussen de 468 en 530 kilometer in omtrek. De grootte en het ongewoon heldere oppervlakte maken van Vesta de helderste planetoïde. Het is ook de enige die onder gunstige weersomstandigheden met het blote oog waarneembaar is.

De meteoriet van Ellemeet

De meteoriet van Ellemeet

De meteoriet van Ellemeet, ook wel van Serooskerke genoemd, is bijzonder opmerkelijk en zeldzaam. Vesta staat 2,4 keer zo ver van de zon als de aarde. Ze heeft 3 ½ jaar nodig om rond de zon te draaien. Deskundige denken dat er door een botsing met een ander hemellichaam stukjes van Vesta zijn afgebroken. Deze brokjes zouden er 24 miljoen jaar over hebben gedaan op uiteindelijk in Zeeland neer te storten.

Bij het op de grond komen is de grootste meteoriet in vier stukken uit elkaar gebarsten. Het grootste deel van deze brokstukken werd ter beschikking gesteld aan de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht die voor een deel is ingericht als museum. Maar helemaal zuinig was men er daar niet op.

Sterrenwacht Sonnenborgh - foto Japiot

Sterrenwacht Sonnenborgh – foto Japiot

 

 

In de nacht van 18 op 19 augustus 2014 werd ingebroken in Sonnenborgh. De brandkast werd gekraakt. Waarschijnlijk hoopten de inbrekers hier geld en waardevolle zaken aan te treffen. De kostbaarheden waren ook aanwezig in de kluis, maar ze waren niet te verhandelen. Een van de kostbaarheden die werden ontvreemd was een kistje, met daarin de meteoriet van Ellemeet.

 

 

De dieven besloten zich te ontdoen van het kistje en het werd in een plastic zak in de bosjes langs de Mytylweg gegooid. Later werd het daar gevonden door twee tennissers die op zoek waren naar hun bal. De meteoriet was flink beschadigd. Hij bestaat nu nog uit een groot brok, vijftien kleinere stukjes en flink wat gruis.

Buisjes met gruis

Buisjes met gruis

De meteoriet is dan wel niet meer zo fraai als op het moment van de vondst, maar nog steeds goed bruikbaar voor onderwijs, onderzoek en tentoonstellingen. Hij wordt inmiddels tot Nationaal Erfgoed gerekend.